Θεοπίστη Καπέτα
▸ Επιτακτική η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Νομού Αττικής (20-30/9)
Ο κλάδος του επισιτισμού αποτελεί έναν από τους βασικότερους της ελληνικής οικονομίας, καθώς σε αυτόν κατά την καλοκαιρινή σεζόν εργάζεται σχεδόν έως και το 17,1% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Συνολικά δραστηριοποιούνται περίπου 120.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Το ποσοστό εκείνων που επλήγησαν από το δεύτερο lockdown αγγίζει το 82,5% –αυξήθηκε δηλαδή κατά 22,3% σε σχέση με το πρώτο– ενώ σε αναστολή εργασίας βρέθηκε σχεδόν το 90% των εργαζομένων.
Σε αυτήν την τραγική κατάσταση, λοιπόν, κρίνεται ακόμη πιο αναγκαία και επιτακτική η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις εκλογές του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 20 και 30 Σεπτεμβρίου και στις οποίες συμμετέχει και η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση σε Επισιτισμό-Τουρισμό «Λάντζα».
Η κατάργηση του 8ωρου, η κατάργηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, σε συνδυασμό με τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, το πετσόκομμα σε δώρα και επιδόματα, την εκ περιτροπής εργασίας και το «χαρτζιλίκι» των 534 ευρώ για τους 344.265 εργαζόμενους του επισιτισμού και του τουρισμού που βρέθηκαν σε αναστολή χρήζουν άμεσης απάντησης με συλλογικούς αγώνες και μαχητικές δράσεις που θα προστατεύσουν τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Με αυτό το σκεπτικό δίνει τη μάχη των εκλογών και η «Λάντζα».
«Πάρα πολλοί αναγκάστηκαν να δουλέψουν και αλλού, σε άλλους κλάδους όχι για να βγάλουν περισσότερα αλλά για να τα βγάλουν πέρα γενικά. Είναι μια δυστοπική κατάσταση και κάποιος που έχει υποχρεώσεις και λογαριασμούς να τρέχουν ή οικογένεια δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με 534 ευρώ», εξηγεί στο Πριν ο Δημήτρης Παπατζίκος, εργαζόμενος στον επισιτισμό και μέλος της «Λάντζα». Παράλληλα, πέρα από το γεγονός ότι η εργοδοσία χέρι-χέρι με την κυβέρνηση προσπάθησαν με οποιονδήποτε τρόπο να βγάλουν τα «σπασμένα» από την πανδημία εις βάρος των εργαζόμενων, οι τελευταίοι έμειναν και απροστάτευτοι με αλλοπρόσαλλα μέτρα για τις συνθήκες εργασίας στο κλάδο.
«Όσον αφορά το κομμάτι της υγείας μας, ήμασταν όλο το καλοκαίρι και συνεχίζουμε να είμαστε από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με μελέτες. Το εμβόλιο ήρθε ως μια ελπίδα, αλλά μετά την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης, γρήγορα μετατράπηκε σε μια ακόμη ευκαιρία για διαχωρισμό των εργαζομένων και εμφύλιο των φτωχών! Θέλουν να διχάσουν τους εργαζόμενους και να δώσουν ακόμη περισσότερα δικαιώματα στους εργοδότες που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μέχρι και στο ιατρικό μας ιστορικό!», σημειώνει στην προεκλογική της προκήρυξη η «Λάντζα».
«Είναι σημαντικό να χαραχτεί ένας άλλος δρόμος για το εργατικό κίνημα. Χρειάζεται συλλογικός αγώνας, να μαζευόμαστε όλοι μαζί και με άλλους κλάδους, δεν αρκεί να βγαίνουν και να διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο οι ίδιοι και οι ίδιοι άνθρωποι. Πολλοί άνθρωποι έχουν φύγει από τον κλάδο αυτό το διάστημα, ο κόσμος όμως που έχει μείνει πρέπει να παρακινηθεί να συμμετέχει στο συνδικάτο και να αγωνιστεί για το μέλλον», δηλώνει στο Πριν ο, επίσης εργαζόμενος στον κλάδο και μέλος της «Λάντζα», Γιάννης Σαλάπας.