Ιωάννα Καρδάρα
▸ Εν μέσω θερινής ραστώνης και τελείως στα… μουλωχτά η κυβέρνηση εξέδωσε τέλος Αυγούστου την εφαρμοστική εγκύκλιο του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/2021), ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο στην Βουλή και επιχειρεί να βάλει πλήθος εμποδίων και περιορισμών στην πραγματοποίηση νόμιμης απεργίας.
Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμοστική εγκύκλιος μεταξύ άλλων αφορά: α) την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας) κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, β) την απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, γ) την αστική ευθύνη συνδικαλιστών σε περιπτώσεις που δεν επιτρέπουν σε απεργοσπάστες να εργαστούν, καθώς και δ) τις υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής «δημόσιου διαλόγου».
«Καθόλου τυχαία ο νόμος Χατζηδάκη έφερε μαζί με την κατάργηση του οκτάωρου την παρεμπόδιση μέχρι απαγόρευση της απεργίας. Επίσης καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τα πρώτα πράγματα που έβγαλε η κυβέρνηση μετά το καλοκαίρι ήταν η εγκύκλιος για την πιστή εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη σε ότι αφορά την κήρυξη απεργίας. Δηλαδή απαιτεί την τήρηση της προειδοποίησης, ακόμα και για στάση εργασίας, τέσσερις μέρες πριν την πραγματοποίησή της, προσωπικό ασφαλείας στο 1/3 των εργαζομένων σε μεγάλο μέρος των κλάδων, λήψη απόφασης της απεργίας μέσω Γενικής Συνέλευσης με 50%+1 και με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με καμία “παρεμπόδιση” της εργασίας στην απεργία όπου ακόμα και η παρουσία και η συζήτηση του σωματείου ή της απεργιακής επιτροπής στον χώρο δουλειάς μπορεί να θεωρηθεί “άσκηση ψυχολογικής βίας” στους απεργοσπάστες και αιτία για κήρυξη της απεργίας ως παράνομης», επισημαίνει μεταξύ άλλων το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και περιφερειακός σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Κώστας Τουλγαρίδης.
«Αυτή η πολιτική που επιχειρεί να βάλει στο γύψο τα σωματεία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς παρά μόνο με την μαζική ανυπακοή απειθαρχία του ταξικού εργατικού κινήματος για την ακύρωση και μη εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη. Σ’ αυτό θα κριθεί στην πράξη στο επόμενο διάστημα κάθε δύναμη που μιλάει στο όνομα του ταξικού συνδικαλισμού», καταλήγει.