Captainlinux
▸ Τη μάχη έδωσαν οι κάτοικοι των περιοχών σχεδόν μόνοι τους
Καθώς πλησιάζει το τέλος της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε, όπως κάθε χρόνο, την 1η του Μαΐου και τελειώνει την 31η του Οκτωβρίου, είναι ασφαλές να εξαχθεί το συμπέρασμα πως ήταν μία από τις καταστροφικότερες των τελευταίων δεκαετιών. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του πρώην Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Μ. Χρυσοχοΐδη στις 15 Ιούνη πως «φέτος έχει γίνει μία τομή στην πυροπροστασία», η πραγματικότητα διέψευσε για άλλη μια φορά τα κούφια λόγια της κυβέρνησης. Ήδη από τον Μάιο, η φωτιά που ξέσπασε στα Γεράνεια όρη κατέκαψε ανενόχλητη ό,τι είχε απομείνει από τις πυρκαγιές του 2018 στην περιοχή. Ενώ από τις 22 Ιουλίου δεκάδες μεγάλα μέτωπα έκαψαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Αττική, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Ρόδο και άλλα νησιά.
Τεράστια και ανυπολόγιστη. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η οικολογική καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά, με ορισμένες περιοχές –όπως η Βόρεια Εύβοια– να αφήνονται στις φλόγες για μια ολόκληρη εβδομάδα. Το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών φάνηκε πως ήταν να αφεθούν όλες οι φωτιές που ξεφεύγουν από την αρχική μικρή εστία τους να καίνε ανεξέλεγκτες, ενώ κάθε οικισμός που βρισκόταν στον δρόμο τους θα εκκενωνόταν, χωρίς κανένα σχέδιο προστασίας των κατοικιών, των επιχειρήσεων και του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι καταγγελίες των κατοίκων για την έλλειψη παρουσίας του πυροσβεστικού σώματος στα περισσότερα μέτωπα εκτός της Αττικής, αλλά και εντός. Από όσα καταγγέλλονται, φαίνεται πως την πραγματική προσπάθεια κατάσβεσης έκαναν οι ντόπιοι εθελοντές πυροσβέστες-
δασοπυροσβέστες με τα ελάχιστα κακοσυντηρημένα μέσα τους και οι κάτοικοι των περιοχών, επιστρατεύοντας αγροτικά μηχανήματα και ό,τι άλλο μπορούσαν να βρουν, έως και κλαδιά, χωρίς καμία κρατική βοήθεια.
Το αφήγημα της κυβέρνησης που βασιζόταν στο να μην υπάρξουν νεκροί κατέρρευσε με τον θάνατο ενός εθελοντή δασοπυροσβέστη της Ιπποκράτειου Πολιτείας και ενός χειριστή εκσκαφέα, που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες. Ωστόσο, με ιδιαίτερο θράσος οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δήλωναν πως το σχέδιο των εκκενώσεων οικισμών δούλεψε άψογα, μαζί με το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, καθώς δεν υπήρξαν απώλειες ανθρώπινων ζωών, ανεξαρτήτως της τεράστιας περιβαλλοντικής και οικονομικής καταστροφής που προέκυψε από τις πυρκαγιές του φετινού Αυγούστου.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε την ευθύνη για την καταστροφή στις υψηλές θερμοκρασίες, που προκαλούσαν έως και 100 πυρκαγιές τη μέρα. Ωστόσο, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι σύνηθες να προκύπτουν έως και 100 δασικές πυρκαγιές τη μέρα, οι οποίες όμως κάθε χρόνο, σε αντίθεση με φέτος, σβήνονται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στις περισσότερες των περιπτώσεων, προτού πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Η εικόνα του Αυγούστου με τα δεκάδες παράλληλα μέτωπα που ξέφυγαν όλα από τον έλεγχο, με την πυροσβεστική να αδυνατεί να τα περιορίσει εντός της πρώτης ώρας από την εκδήλωση τους, φανερώνει τη χρόνια παραμέληση του Πυροσβεστικού Σώματος από πλευράς πολιτείας.
Η έλλειψη προσωπικού και σύγχρονου εξοπλισμού, αλλά και η απουσία μελέτης και εκπαίδευσης σε σύγχρονες μεθόδους πυρόσβεσης, όπως αυτές που εφάρμοσαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες στην Εύβοια, έχουν άμεση σχέση με τη στέρηση κονδυλίων για την πυρόσβεση από όλες τις πρόσφατες κυβερνήσεις. Είναι αποκαρδιωτικό η Ελλάδα, μία χώρα που καίγεται κάθε χρόνο λόγω του κλίματός της, να μην διαθέτει επαρκή μέσα πυρόσβεσης και να χρειάζεται να κινητοποιεί τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, γεγονός που συνεπάγεται πως η καταστροφή είναι ήδη τεράστια. Η συνολική διεθνής βοήθεια που δέχθηκε η Ελλάδα, από τη στιγμή που έκανε έκκληση, αριθμεί περί τους 1.240 πυροσβέστες, 255 οχήματα, 10 αεροσκάφη, 10 ελικόπτερα και πυροσβεστικό εξοπλισμό. Οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να αποτελούν κομμάτι του μόνιμου δυναμικού της χώρας, αν οι προτεραιότητες του ελληνικού κράτους δεν ήταν οι εξοπλισμοί πολέμου και καταστολής.