Ενώ στην δυτική Αττική υπάρχουν ακόμα φλόγες που καίνε δάση οι υπουργοί Εθνικής ‘Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. επισκέφτηκαν εκτάκτως σήμερα Παρασκευή μονάδες και φυλάκια στη ζώνη ευθύνης του Δ Σώματος Στρατού. Κύριος στόχος τους η αλλαγή ατζέντας από τις τραγικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση πυρκαγιών και περιβαλλοντικών κρίσεων στην “θωράκιση” των συνόρων χώρας για τη μελλοντική απόκρουση προσφύγων από το Αφγανιστάν!
Συγκεκριμένα το κυβερνητικό επιτελείο επισκέφτηκε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα . ‘Εφτασαν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί οδικώς μετέβησαν στις Καστανιές όπου επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 που πρόσφατα ανακαινίστηκε. Συνοδεύονται από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Μιχαήλ Καραμαλάκη. Οι υπουργοί στις δηλώσεις τους τόνισαν ότι «τα σύνορα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα».
Όσο πάει γίνεται καλύτερο!
Έβρος, ο Υπ. Εθνικής Αμύνης Ν. Παναγιωτόπουλος, ελέγχει την στατική επάρκεια του φράχτη, μιας κατασκευής σχεδιασμένης να αντέξει στην ταυτόχρονη πίεση εκατοντάδων ανθρώπων, σπρώχνοντάς τον με το χέρι και σχολιάζει: Δεν πέφτει… pic.twitter.com/Xgjj7TD8wi— Asterinos (@AsterinosM) August 20, 2021
Όπως γίνεται φανερό αυτό που ανησυχεί τη Δύση και ειδικά την ΕΕ αυτή τη στιγμή δεν ειναι τα ανθρώπινα δικαίωματα στο “Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν” αλλά αν θα υπάρξει νέο προσφυγικό κύμα ανάλογο με αυτό της Συρίας το 2015. Αυτό το θέμα άλλωστε κυριάρχησε και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ πριν λίγες μέρες. Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να φιλοξενήσουν ένα μικρό αριθμό Αφγανών, συνεργατών του ΝΑΤΟ και της κατοχικής κυβέρνησης, κλείνοντας ερμητικά τα σύνορα για τους υπόλοιπους Αφγανούς που δεν συνεργάστηκαν με τους κατακτητές αλλά πάλι διώκονται από τους Ταλιμπάν.
Αντιπροσφυγικό φρούριο υψηλής τεχνολογίας στον Έβρο
Η Ελλάδα όπως αποκαλύπτει βίντεο της Deutsche Welle ενισχύει τη συνοριακή φύλαξη με μέσα υψηλής τεχνολογίας και νέα επικίνδυνα όπλα αποτροπής. Πρόκειται για μία επικίνδυνη μέθοδο που αποσκοπεί στο να αποτρέψει τους πρόσφυγες από το να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο.
Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν για προσφυγικό
Η κοινή αντιμετώπιση των προσφυγικών “πιέσεων” από το Αφγανιστάν ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή το απόγευμα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. To τηλεφώνημα διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ότι η “πρόκληση” είναι κοινή.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαία η ανακοίνωση της Τουρκίας -με τη σιωπηλή ενθάρρυνση της ΕΕ- ότι χτίζει ένα γιγαντιαίο τείχος κατά μήκος των συνόρων της με το Ιράν για να αποκρούσει πιθανή νέα εισροή προσφύγων από το Αφγανιστάν. Το τείχος θα έχει μήκος 295 χιλιομέτρων όταν ολοκληρωθεί, ενώ θα περιλαμβάνει και συρματοπλέγματα, σύμφωνα με έκθεση του AFP.. «Θα εντείνουμε τις δράσεις μας και θα διαμηνύσουμε ότι τα σύνορά μας είναι απροσπέλαστα» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Όπως είπε «ένα μεγάλο μέρος του τείχους έχει ολοκληρωθεί, ενώ παρέχονται ενισχύσεις στα συνοριακά φυλάκια».