Λειτούργησε ως… λαγός της κυβέρνησης αλλά μάλλον έτρεξε πιο… γρήγορα από όσο έπρεπε και τελικά «έκαψε» το κυβερνητικό σχέδιο για κλιμάκωση των απειλών και εκβιασμών κατά όσων εργαζομένων αρνούνται να εμβολιαστούν κραδαίνοντας το όπλο της απόλυσης.
Ο λόγος για την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου που κάθε τρείς και λίγο κάνει διάφορες γκάφες και στην κυβέρνηση της ΝΔ τρέχουν να την συμμαζέψουν…
Το πρωί της Τετάρτης σε τηλεοπτική συνέντευξή της είπε ξεκάθαρα ότι η απόλυση, περιμένει τους εργαζόμενους των δομών φροντίδας ηλικιωμένων, που δεν θα εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Μάλιστα έβαλε και ημερομηνία στην έναρξη απολύσεων: Μετά τις 16 Αυγούστου, αν ο εργαζόμενος δεν θέλει να εμβολιαστεί, βγαίνει σε υποχρεωτική άδεια, «η οποία θα έχει ένα «ταβάνι», για παράδειγμα ενός μήνα. Αν ακόμη και ένα μήνα μετά την υποχρεωτική άδεια, ο εργαζόμενος εξακολουθεί να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί τότε θα υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί…».
Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.
Μετά το σάλο που ξέσπασε για το θέμα της «τιμωρίας» με απόλυση όσων δεν κάνουν το εμβόλιο, αναγκάστηκε να κάνει όπισθεν ατάκτως. Με ανακοίνωσή της μίλησε για… λάθος:
«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση».
Ρελάνς Βορίδη: Ρύθμιση που ανοίγει παράθυρο σε απολύσεις
Ωστόσο λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, άναψε εκ νέου «φωτιές» προαναγγέλλοντας ρύθμιση που μπορεί να φέρει ακόμη και απολύσεις για όσους δεν εμβολιαστούν.
Ειδικότερα , ο υπουργός Εσωτερικών, ερωτηθείς για το τι θα συμβεί μετά την ποινή της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους, σημείωσε
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό και νομίζω ότι θα υπάρξει και ρύθμιση. σε αυτό προσωπικά έχω την άποψή μου θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για μένα η έννοια της αναστολής είναι αυτός μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι πρωτοφανές οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να παει να εργαστεί σε μια κουζίνα. Για προφανεις λόγους άρα λοιπόν αυτές οι υποχρεώσεις υγειονομικές που συνδέονται ορισμένα επαγγέλματα θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του»
Για να συμπληρώσει σε ερώτηση περί απόλυσης «ε βέβαια άμα δεν τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».
Δόμνα η… γκαφατζού
Η Δόμνα Μιχαηλίδου έχει κατά καιρούς έρθει στο προσκήνιο όχι για όσα κάνει ως υφυπουργός Εργασίας αλλά για όσα ξεστομίζει:
Στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook το εξής αμίμητο:
«Σήμερα η εθνική μας εορτή μας θυμίζει όσο ποτέ τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και του εθελοντισμού. Με συγκίνηση θυμόμαστε τις θυσίες των παπούδων μας για την οικογένειά τους, την επόμενη γενιά, την πατρίδα τους. Ας τους τιμήσουμε λοιπόν με τη σειρά μας υπενθυμίζοντας σε όλους ότι ο εθελοντισμός είναι όχι απλά κοινωνική προσφορά αλλά εθνική ευθύνη. “Είναι υποχρέωση κάθε ανθρώπου να δώσει πίσω στον κόσμο τουλάχιστον το ισοδύναμο αυτού που έχει πάρει απ’ αυτόν”. Ζήτω η Ελλάς!».
Ενώ αρκετά παλιότερα είχε ταυτίσει τα «ευρήματα» της ΕΛΑΣ εντός της ΑΣΟΕΕ (κάτι μπουκάλια και στιλάρια) με… όπλα από τη Συρία!
«Ως κάτοικος του κέντρου και ως πολίτης της χώρας αυτής, θεωρώ αδιανόητο να υπάρχει έρευνα της αστυνομίας μέσα σε έναν δημόσιο φορέα εκπαίδευσης και να βρίσκει τα πολεμοφόδια που βρήκε. Δηλαδή μου φαίνεται τρομερό ότι υπάρχει ακόμη και αντιπαράθεση πάνω στο ζήτημα αυτό. Δεν είναι δυνατόν κάποιος συμπολίτης μας να έχει πρόσβαση σε όπλα στα οποία έχει πρόσβαση ο στρατός της Συρίας! Δηλαδή δεν μπορούμε να συζητούμε για αυτά τα πράγματα. Και μόνο ότι υπάρχουν αντιπαραθέσεις σε αυτό».