▸Την Πέμπτη συμπληρώνονται 5 χρόνια από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, που άνοιξε μια νέα σελίδα στη διακυβέρνηση του ΑΚΡ, με στροφή στον αυταρχισμό και την καταστολή, με το άγριο κυνηγητό Κούρδων και αγωνιστών, την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει την απόπειρα «δώρο του θεού».
► Τετραπλάσιος κίνδυνος θανάτου των φτωχών
Ίσως κάποιοι το θεωρούν γνωστό, αλλά δεν θα κουραστούμε να το επισημαίνουμε: Η Covid-19 ήταν στην αρχή της μια νέα και άγνωστη ασθένεια που απείλησε ολόκληρο τον πλανήτη, στην πορεία όμως αποδείχθηκε εξαιρετικά… ταξική, εκμεταλλευόμενη τις διακρίσεις και τις ανισότητες σε βάρος των φτωχών. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμη έρευνα, που έδειξε ότι στις τάξεις των ενήλικων Βρετανών σε ηλικία εργασίας ο κίνδυνος θανάτου ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερος για όσους ζουν σε φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχές σε σύγκριση με εκείνους που κατοικούν σε πλούσιες. Όσο για την αιτία, δεν είναι άλλη από τις πολυετείς περικοπές στο σύστημα υγείας και γενικά τις δημόσιες υπηρεσίες, που «έφθειραν την υγεία της χώρας», ειδικά στις προαναφερθείσες περιοχές, όπου και η στέγαση και οι συνθήκες εργασίας είναι σαφώς χειρότερες.
► Δολοφονία προέδρου, ο λαός υποφέρει
Έργο επαγγελματιών –είτε ειδικών δυνάμεων κάποιας ξένης χώρας είτε καλά εκπαιδευμένων μισθοφόρων– ήταν η δολοφονία του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, ο οποίος εκτελέστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο σπίτι του στο Πορτ-ο-Πρενς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σημειώνεται ότι η μικρή χώρα της Καραϊβικής είναι η φτωχότερη του δυτικού ημισφαιρίου και μία από τις πιο φτωχές του πλανήτη. Βρισκόταν, δε, ήδη σε βαθιά κρίση και πολιτική αστάθεια, έχοντας περάσει σχετικά πρόσφατα ένα καταστροφικό σεισμό και επιδημία χολέρας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 15 ημέρες από τον πρωθυπουργό, Κλοντ Ζοζέφ. Σημειώνεται ότι τον Ζοζέφ είχε διορίσει, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, ο δολοφονηθείς πρόεδρος — που και ο ίδιος ήταν αναμεμειγμένος σε σοβαρά σκάνδαλα διαφθοράς, έχοντας εφαρμόσει πολιτική καταστολής απέναντι στην κοινωνική οργή
► Η καταστροφή έγινε 150 φορές πιο πιθανή!
Όταν το πρωτοφανές κύμα του καύσωνα άρχισε να «εγκλωβίζει» τον Καναδά και το βόρειο τμήμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, με θερμοκρασίες κοντά στους 50 βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους και καταστροφικές πυρκαγιές, οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν εξαρχής ότι τα ορυκτά καύσιμα και η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνουν μεγάλο μέρος της ευθύνης. Αυτήν την εβδομάδα, μια μελέτη έδειξε πόσο μεγάλο είναι αυτό το μέρος. Σύμφωνα με αυτήν, η πιθανότητα ενός φαινομένου όπως αυτό που τελικά εκδηλώθηκε αυξήθηκε κατά 150 φορές (!) εξαιτίας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. «Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά», δήλωσε εμφανώς ανήσυχη μία από τους 27 επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα-εξπρές, τονίζοντας ότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και εκτός ελέγχου προτού καν το καταλάβουμε — ενώ παρόμοια φαινόμενα θα αποτελούν πλέον τον κανόνα.