▸Στόχο για γρήγορη επιστροφή στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2022 έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υποστήριξε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,9% του ΑΕΠ 2024.
Ο Χ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε, ακόμα, ότι το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως το έλλειμμα για φέτος θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ, διότι και το lockdown κράτησε περισσότερο, ωστόσο θεωρεί πως η υπέρβαση μπορεί να καλυφθεί όσο επανέρχεται σταδιακά η «κανονικότητα». Υποστήριξε πως «η κάλυψη θα είναι από την ανάπτυξη και όχι από μέτρα λιτότητας, ωστόσο όλες αυτές οι παράμετροι «ανάπτυξης» παραμένουν στον αέρα — βελτίωση εσόδων, πορεία τουρισμού, περιορισμός μέτρων στήριξης, ταμείο ανάκαμψης. Οι εξαγγελίες Σταϊκούρα κινούνται, άλλωστε, στο πνεύμα των αυστηρών παραινέσεων για «μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη ενός φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος», τις οποίες έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνάντηση που είχαν οι δύο άντρες πριν δύο βδομάδες.
Η κυβέρνηση εξαγγέλλει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% για το 2022 υπό προποθέσεις, όταν στην πράξη οι περισσότεροι θα πληρώσουν περισσότερα καθώς φωτιά στους φόρους μεταβίβασης και τον ΕΝΦΙΑ βάζουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές σε 7.000 περιοχές της χώρας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την επόμενη βδομάδα.
«Η κοινωνική ειρήνη στην Ευρώπη προϋποθέτει επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία» άλλωστε είναι ο τίτλος άρθρου του Σόιμπλε στους Financial Times, ενδεικτικός της διαμάχης που διεξάγεται για την οικονομική κατεύθυνση στην ΕΕ για τη μετά το covid-19 εποχή.