▸Απογοητευτικά κρίνονται τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών για τους Εμανουέλ Μακρόν και Μαρί Λεπέν. Αρχικά, το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως μετά βίας καταλαμβάνει το 10% των ψήφων. Το κακό αποτέλεσμα σε μια εκλογική μάχη που αποτελεί και πολιτική σφυγμομέτρηση, ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, πλήττει το κύρος του Μακρόν και αναδεικνύει πως ο εκλεκτός των τραπεζιτών δεν είναι και εκλεκτός του λαού. Η εκλογική αποτυχία, μάλιστα, μεταφράστηκε και σε εσωκομματική γκρίνια, με στελέχη του να παρομοιάζουν το αποτέλεσμα με «δημοκρατικό χαστούκι».
Ανάλογη ήταν και η επίδοση του Εθνικού Συναγερμού της Μαρί Λεπέν. Οι εκτιμήσεις που θέλανε το ακροδεξιό κόμμα να πετυχαίνει έναν πολιτικό θρίαμβο –μέσω της κατάκτησης για πρώτη φορά στην ιστορία έστω μία περιφέρειας– φαίνεται να διαψεύδονται. Η αδυναμία της Λεπέν να ακολουθήσει τη δυναμική που αναπτύσσει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η ακροδεξιά (βλ. Ισπανία) μέσα στην πανδημία, πιθανά θα επαναφέρει νέες εσωκομματικές κριτικές.
Την καθοδική τάση των Μακρόν-Λεπέν φαίνεται πως εκμεταλλεύονται τα παραδοσιακά κόμματα της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Ανατρέποντας τα προγνωστικά, το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται να προηγείται στη γενική ψήφο με 28%, ενώ θετικά κρίνεται και το εκλογικό αποτέλεσμα των Σοσιαλιστών που καταλαμβάνουν την τρίτη θέση με 17%. Τέλος, το κόμμα των Οικολόγων κατέγραψε πεσμένα ποσοστά της τάξεως του 12%, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν μόλις 5%.
Αναμφισβήτητα, μεγαλύτερη νικήτρια αποδείχτηκε η αποχή. Με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (αποχή 67%), οι αναλυτές θεωρούν πως οι Γάλλοι επέλεξαν να αξιοποιήσουν την ανοιξιάτικη μέρα μετά τα πολύμηνα lockdown. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι παρά τον κοινωνικό αναβρασμό που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, οι δυναμικές κοινωνικές πρωτοπορίες που έχουν ανά καιρούς συγκροτηθεί ακόμα αναζητούν έναν πολιτικό φορέα που θα τις πείσει και εμπνεύσει.
Χρίστος Κρανάκης