Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Διάτρητοι οι έλεγχοι, καθυστερούν οι εμβολιασμοί, τρύπιο το ΕΣΥ
Σε ολοένα μεγαλύτερη διάσταση βρίσκεται η πραγματικότητα από το κυβερνητικό αφήγημα για ένα καλοκαίρι περιορισμού της πανδημίας μέσω των εμβολίων και τουριστικής ανάπτυξης. Όσο περνούν οι εβδομάδες, οι χαμηλοί ρυθμοί του εμβολιασμού και η ανυπαρξία υποδομών υγείας –ιδίως στην περιφέρεια– εκθέτουν την κυβέρνηση που πασχίζει με θριαμβολογίες για το «πράσινο πιστοποιητικό» να «κουκουλώσει» την πραγματική εικόνα. Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να αθροίζει… τσιμπήματα βελόνας, μιλώντας για πάνω από 6 εκατομμύρια εμβολιασμούς η πραγματικότητα λέει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες μετά βίας ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια. Δεδομένο που λέει ότι μόλις το 24 με 25% του πληθυσμού καλύπτεται από το εμβόλιο, ποσοστό πολύ μακριά από το 70 ή το 80% που απαιτείται για να μπορεί κανείς να μιλά για «τείχος ανοσίας» απέναντι στην πανδημία. Άλλωστε, ο ίδιος ο υπεύθυνος για τους εμβολιασμούς Μάριος Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πως «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων». Εκθέτοντας έτσι την κυβέρνηση, που –εμμέσως πλην σαφώς– υποστηρίζει ότι αιτία για την καθυστέρηση των εμβολιασμών είναι η απροθυμία των πολιτών, παραπέμποντας στη γνωστή θεωρία της «ατομικής ευθύνης».
Ανεξαρτήτως των συνθηκών, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη φέτος το καλοκαίρι να λειτουργήσει με ένα αποκλειστικό κριτήριο: Την κερδοφορία των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων και των ακτοπλόων εφοπλιστών. δηλαδή ενός πολύ σημαντικού τμήματος του εγχώριου κεφαλαίου. Έτσι, το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού προχωρά δίχως τη στοιχειώδη πρόληψη για το πώς δεν θα υπάρξει το φθινόπωρο ένα ακόμη κύμα πανδημίας. Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ότι αυτό θα εκδηλωθεί ακόμη και τους θερινούς μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έλεγχοι βασίζονται στα περίφημα self test και όχι στα μοριακά τεστ που είναι πολύ πιο αξιόπιστα. Μάλιστα, τα τελευταία συνεχίζουν να μην συνταγογραφούνται, προκειμένου να ενισχυθεί η πελατεία των ιδιωτικών κέντρων και νοσοκομείων. Επίσης, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την υγειονομική υποδομή των νησιών και των τουριστικών προορισμών —με εξαίρεση κάποιες σκόρπιες μετατάξεις που δεν μπορούν να θεωρηθούν μηχανισμός ελέγχου και αντιμετώπισης μιας τέτοιας πανδημίας. Όλα αυτά η κυβέρνηση προσπαθεί να τα καλύψει με το περίφημο «πράσινο πιστοποιητικό». Το νομοσχέδιο που προβλέπει τις διοικητικές και τεχνικές λεπτομέρειες για τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή με την θετική ψήφο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στη συνεδρίαση εμφανίστηκε και ο πρωθυπουργός, που εμμέσως παραδέχθηκε το πρόβλημα στους εμβολιασμούς, αναλώνοντας την παρέμβασή του σε μελλοντικά «προνόμια των εμβολιασμένων». Παράλληλα, θέλησε να παρουσιάσει το «πράσινο πιστοποιητικό» ως τη λύση που θα περιορίσει το υγειονομικό ρίσκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και τα «ανοίγματα» δραστηριοτήτων εξετάζονται σε εβδομαδιαία βάση. Το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνει αποφασισμένο κάθε εβδομάδα να λαμβάνει νέα μέτρα, διαβεβαιώνοντας τους παράγοντες της τουριστικής αγοράς πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα συνιστά μια «μαύρη τρύπα» στα κέρδη τους αλλά και στα δημοσιονομικά έσοδα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες και οι πιέσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της ΝΔ από βουλευτές της περιφέρειας που λειτουργούν κατά βάση ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.