▸Η καλή (και η κακή) μέρα από το πρωί φαίνονται. Στο Ισραήλ, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον ακροδεξιό Μπένετ και στήριξη Εργατικών, Μέρετζ και ενός αραβικού κόμματος, έλαβε χώρα πορεία φανατικών Εβραίων και εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, ανάμεσα στα σπίτια των Παλαιστινίων, τους οποίους έχουν ήδη καταδικάσει σε έξωση και εξορία.
► Πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» στη Γαλλία
Είναι γνωστό ότι οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ όχι απλώς αντιμετωπίζονται ως πολίτες και άνθρωποι δεύτερης και κατώτερης κατηγορίας, αλλά και ότι πλήρωσαν συγκριτικά πολύ βαρύτερο κόστος σε ζωές από την πανδημία. Μόνο που το ίδιο συμβαίνει στην «ΕΕ της δημοκρατίας και της ισότητας» και συγκεκριμένα στον πυρήνα της: Τη Γαλλία, στην οποία ζουν οι περισσότεροι μουσουλμάνοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εκεί, λοιπόν, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η αναλογία των νεκρών λόγω Covid-19 στις τάξεις τους είναι υπερδιπλάσια έναντι του μέσου όρου της χώρας. Για αυτό υπάρχει εξήγηση: Είναι πιο φτωχοί, οι συνθήκες διαβίωσης στις γειτονιές τους είναι σαφώς πιο υποβαθμισμένες, έχουν λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εργάζονται σε θέσεις στις οποίες εκτίθενται πολύ περισσότερο σε αυτόν τον ιό —όπως και σε όποιον κυκλοφορεί.
► Η ΙΚΕΑ κατασκόπευε τους εργαζομένους της!
Συνήθως, κυβερνήσεις και μίντια στη Δύση ασχολούνται με την κατασκοπία όταν προέρχεται από τη Ρωσία και την Κίνα. Να, όμως, που υπάρχει και η εργοδοτική κατασκοπία, έστω κι αν δεν θα γίνει ποτέ πρώτο θέμα. Για του λόγου το αληθές, γαλλικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 1,2 εκατομμυρίων ευρώ στη σουηδική ΙΚΕΑ επειδή, όπως αποφάνθηκε, κατασκόπευε συστηματικά και επί χρόνια αρκετούς από τους 10.000 περίπου εργαζόμενους που έχει στις εγκαταστάσεις της στη χώρα, καθώς και πελάτες της. Σύμφωνα με το σκεπτικό και τα στοιχεία, η εταιρεία κατέγραφε προσωπικά δεδομένα, παρακολουθούσε τις κινήσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών (πώς, αλήθεια;), ενώ εφάρμοζε και μια τακτική των φυλακών, χρησιμοποιώ-
ντας πλαστούς υπαλλήλους για να αποσπάσουν στοιχεία από τους πραγματικούς και, στη συνέχεια, να συντάξουν έκθεση γι’ αυτούς και τη συμπεριφορά τους.
► Φτώχεια, Ντράγκι και Ταμείο Ανάκαμψης
Σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ζει το 7,7% των νοικοκυριών στην Ιταλία, έναντι 6,4% προ κορονοϊού, ενώ στον Νότο το ποσοστό αγγίζει το 10%. Η παραπάνω εικόνα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη — καθώς είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων είναι «αόρατος», αφού εντάσσεται στην αποκαλούμενη «μαύρη οικονομία». Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, το μεγαλύτερο κόστος πληρώνουν οι νέοι — επισήμως, το ποσοστό που βρίσκεται κάτω από την «κόκκινη γραμμή» που οριοθετεί την επικίνδυνη ζώνη είναι 11,3% για τους πολίτες 18-34 ετών. Το ερώτημα που τίθεται, αντικειμενικά, είναι τι μπορούν να περιμένουν τα εκατομμύρια των «καταραμένων» από το πακέτο της ΕΕ που θα διαχειριστεί ο κεντρικός τραπεζίτης Ντράγκι, σε ρόλο πρωθυπουργού.