▸Ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Σάββατο 5 Ιουνίου, εξέδωσε η Πρωτοβουλία Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων.
Η ανεξέλεγκτη βιομηχανική παραγωγή ρυπαίνει τον αέρα, το έδαφος, τις θάλασσες, τα υπόγεια νερά. Τόνοι πλαστικού καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή. Ο αέρας που ανασαίνουμε είναι όλο και πιο πνιγηρός, εξαιτίας των τρόπων διαχείρισης των απορριμμάτων από κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις που δρουν στον κλάδο.
Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω φαραωνικών έργων, με το θάψιμο και την καύση ως κύριες επιλεγμένες μεθόδους, αποτελεί ένα ακόμα κραυγαλέο παράδειγμα για το πως το σύστημα επιδιώκοντας την μεγιστοποίηση των κερδών των «επενδυτών» εξαιτίας και του τρόπου της εμπορευματοποιημένης παραγωγής, δημιουργεί ένα τεράστιο οικολογικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η υγεία, η ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον γίνονται θυσία στο βωμό της “ανάπτυξης” και του κέρδους.
Η «ανάπτυξη» τους θυσιάζει κάθε ελεύθερο χώρο, καταστρέφει δάση, λίμνες, ποτάμια για μεγάλα βιομηχανικά έργα, εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αυτοκινητόδρομους, οικοδόμηση, κλπ. Η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει με επιπτώσεις στη χλωρίδα, την πανίδα, την ίδια τη φυσιολογική συνέχιση της ζωής.
Ο προσανατολισμός στους «νόμους της αγοράς», στην υποβάθμιση των δημόσιων συστημάτων προστασίας της φύσης, στην εντατική και εκτατική εκμετάλλευση της, στην επίτευξη του μέγιστου κέρδους χωρίς όρια, έχει τραγικές συνέπειες.
Αποτέλεσμα οι δασικές πυρκαγιές να ξεσπούν όλο και πιο συχνά, να μαίνονται για μέρες και να προξενούν τεράστιες οικολογικές καταστροφές, αφού δεν διατίθενται, μέσα, προσωπικό, υποδομές για την προστασία των δασών, μιας και δεν αποφέρει κέρδος για τους κρατούντες. Χαρακτηριστικό η τελευταία πυρκαγιά στα Γεράνεια που αφάνισε 70.000 στρέμματα δάσους με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Οι πλημμύρες είναι όλο και πιο συχνές και καταστροφικές. Ενώ, σε άλλα μέρη η ξηρασία στερεί την απαραίτητη τροφή, προκαλώντας ακόμα και οικολογική μετανάστευση.
Η προστασία της φύσης αποτελεί για το σύστημα, μόνο διαφημιστικό σλόγκαν με ψευδεπίγραφους τίτλους του στυλ «πράσινη ανάπτυξη», «κυκλική οικονομία», κλπ.
Οι συνέπειες είναι όλο και πιο δραματικές για τις συνθήκες διαβίωσης με την καταστροφή της φύσης. Αλλά όχι μόνο. Η πανδημία απέδειξε ότι η εγκληματική λεηλασία των δασών, η καταστροφή των οικοσυστημάτων, η εξάπλωση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, η έλλειψη σεβασμού στην φύση και η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευσή της υποσκάπτουν και την ίδια την ύπαρξη της ζωής.
Όλες οι Κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εγκληματικές ευθύνες για την πολιτική που ασκούν και θυσιάζει φύση και ζωή στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων.
Ας πούμε φτάνει ως εδώ. Ας κάνουμε την ανησυχία μας κινητήρια δύναμη.
Ας αγωνιστούμε ενάντια στης φύσης τη λεηλασία
Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και το περιβάλλον από τη κερδοσκοπία
Πρωτοβουλία σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστ(ρι)ών Αττικής ενάντια στο θάψιμο και την καύση απορριμμάτων