▸Μήνυμα συμπαράστασης στους 300 συνδικαλιστές της Ισπανίας που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια διώξεις για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή τους σε ενημερωτικές πικετοφορίες και εν γένει συνδικαλιστικές δραστηριότητες στέλνει η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ).
«Χαιρετίζουμε τον αγώνα τους και τον αγώνα του εργατικού κινήματος στην Ισπανία για την κατάργηση αυτού του άρθρου, που ήδη έφερε αποτέλεσμα και το άρθρο αυτό καταργήθηκε. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και με τη διεθνή απαίτηση για την πλήρη εξάλειψη των ποινών, την απαλλαγή από κάθε κατηγορία και τη διαγραφή των προστίμων», σημειώνει μεταξύ άλλων το ψήφισμα αλληλεγγύης.
Αναλυτικά, το ψήφισμα αλληλεγγύης που αποφασίστηκε στην ιδρυτική συνέλευση και συντάχτηκε από το Συντονιστικό της Κίνησης έχει ως εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ
Η Κίνησή μας εκφράζει τη συμπαράστασή της στους 300 συνδικαλιστές της Ισπανίας που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια διώξεις για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή τους σε ενημερωτικές πικετοφορίες και εν γένει συνδικαλιστικές δραστηριότητες. Τα συνδικάτα υπολόγισαν ότι οι κατηγορίες επισύρουν περισσότερα από 120 χρόνια φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα σε βάρος των κατηγορουμένων για συμμετοχή στις απεργίες. Ορισμένοι από αυτούς ήδη φυλακίστηκαν, όπως ο νεαρός Carlos Cano από την πόλη της Γρανάδας. Στην ενιαία υπόθεση των “Οκτώ της Airbus” προτάθηκαν από τον εισαγγελέα 66 χρόνια φυλάκισης και στην περίπτωση των “Δύο του Lealtad” προτάθηκαν 7 χρόνια για τον καθένα. Σε άλλες περιπτώσεις όπως αυτές των εργαζομένων στις εταιρείες Arcelor, Baléares, Coca-Cola ή Pontevedra, προτάθηκαν επίσης ποινές πολυετούς φυλάκισης.
Οι διώξεις ασκήθηκαν κυρίως με βάση το σημείο 3 του άρθρου «315» και ποινικοποίησης της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, της συμμετοχής των εργαζομένων και των συνδικάτων τους στις πικετοφορίες, και τελικά της ελευθερίας του συνδικαλίζεσθαι και των θεμελιωδών δημοκρατικών κατακτήσεων. Αυτό το σημείο 3 του άρθρου 315 του Ποινικού Κώδικα ορίζει ότι «όλοι όσοι, ενεργώντας στο πλαίσιο μιας ομάδας ή μεμονωμένα, αλλά σε συμφωνία με άλλους, ασκούν πίεση σε άλλους ανθρώπους να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν μια απεργία θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από ένα έτος και εννέα μήνες έως τρία έτη ή με ποινή πρόστιμου από δεκαοκτώ μήνες έως είκοσι τέσσερις μήνες».
Το άρθρο 315.3 του Ποινικού Κώδικα του 1995. Είναι η εξέλιξη του άρθρου 496 του Ποινικού Κώδικα του 1976, στόχος του οποίου ήταν η «αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιθετικής δραστηριότητας οργανωμένων ομάδων που αυτοπροσδιορίζονται ως περιφρούρηση για την συνέχιση της απεργίας», την εποχή που τα εργατικά συνδικάτα ήταν ακόμη παράνομα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Φράνκο.
Με βάση αυτό το σημείο του άρθρου εκατοντάδες συνδικαλιστές διώχθηκαν δικαστικά και καταδικάστηκαν.
Χαιρετίζουμε τον αγώνα τους και τον αγώνα του εργατικού κινήματος στην Ισπανία για την κατάργηση αυτού του άρθρου, που ήδη έφερε αποτέλεσμα και το άρθρο αυτό καταργήθηκε.
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί τους και με τη διεθνή απαίτηση για την πλήρη εξάλειψη των ποινών, την απαλλαγή από κάθε κατηγορία και τη διαγραφή των προστίμων.
Αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας με το νόμο 4808/2021 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 9/6/2021 την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την παρεμπόδιση της κήρυξης απεργιών και την επιβολή ποινών για την οργάνωση και την περιφρούρησή τους.
Όλοι μαζί απαιτείται να συνεχίσουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία και των ελευθεριών, ενάντια στην ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων που επιχειρούν κυβερνήσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί και κάτοχοι του πλούτου για να επιβάλλουν τις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές τους.
20/6/2021