Μόλις 5 υποψήφιοι έχουν απομείνει για τις σημερινές (Παρασκευή 18 Ιουνίου) προεδρικές εκλογές στο Ιράν. Μετά το πρώτο «ξεκαθάρισμα» που έκανε το αποκαλούμενο «Συμβούλιο των Φρουρών», το όργανο που ελέγχει τους πάντες και τα πάντα στην Ισλαμική Δημοκρατία, ακολούθησαν κάποιες παραιτήσεις όσων συνειδητοποίησαν πως δεν είχαν απολύτως καμία ελπίδα εκλογής.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθεί μια μονομαχία ανάμεσα σε δύο πρόσωπα από τα οποία μάλλον ελάχιστα μπορεί να περιμένει ο λαός του Ιράν: Από τη μία, τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος, Ιμπραήμ Ραΐσι, ο οποίος θεωρείται έμπιστος του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ — τον οποίο, μάλιστα, κάποιες φήμες αναφέρουν ότι προορίζεται για να διαδεχθεί. Και από την άλλη, τον θεωρούμενο ως μετριοπαθή «μεταρρυθμιστή» Αμπντολνασέρ Χεματί, ο οποίος παραιτήθηκε από τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές.
Το προφίλ των δύο παραπάνω υποψηφίων θεωρείται πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα οδηγήσουν εκατομμύρια Ιρανούς –κυρίως νέους– στην αποχή, η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος που ο Χαμενεΐ και κορυφαία στελέχη του καθεστώτος έχουν αποδοθεί σε προσπάθεια να πείσουν τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες – φοβούμενοι, προφανώς, ότι η πολύ χαμηλή συμμετοχή θα αποτυπώσει την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια και θα ανοίξει τον δρόμο σε ανεπιθύμητες εξελίξεις στη χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το πιθανότερο, πάντως, είναι πως όποιος από τους δύο και αν εκλεγεί (ή κάποιος τρίτος, εάν υπάρξει έκπληξη) θα έχει να διαχειριστεί την τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τον «Μεγάλο Σατανά», τις ΗΠΑ, για την υπογραφή μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που θα αντικαθιστά εκείνη του 2015. Κι αυτό δεν θα είναι εύκολο, μιας και οι Αμερικανοί δεν ζητούν λίγα.