Η πανδημία έπεσε σαν τσουνάμι πάνω στις ζωές των ανθρώπων, προκαλώντας ταυτόχρονα τεράστιο πλήγμα στις καπιταλιστικές οικονομίες. Είναι κάτι που αποτυπώνεται, άλλωστε, και στη συρρίκνωση κατά 4,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020 — ποσοστό που για αρκετές χώρες είναι πολύ μεγαλύτερο, ενώ για την Ελλάδα είναι διπλάσιο.
Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, όμως, ουδόλως επηρέασε τις στρατιωτικές δαπάνες. Απόδειξη τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση του έγκυρου σουηδικού ινστιτούτου Sipri, που δείχνουν ότι στο ίδιο διάστημα τα χρήματα που διατέθηκαν παγκοσμίως (και επισήμως), προκειμένου τα κράτη να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για πόλεμο, αυξήθηκαν κατά 2,6% σε σύγκριση με το 2019, σε πραγματικούς όρους. Αγγίζοντας, δε, τα 2 τρισ. δολάρια, αντιστοιχούν πλέον στο 2,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ξεπερνούν ακόμα και το 2% που απαιτεί το ΝΑΤΟ να δαπανούν τα κράτη-μέλη του.
Στην πρώτη θέση παραμένουν φυσικά οι ΗΠΑ, που δαπάνησαν πέρυσι κάπου 780 δισ. (4,4% περισσότερα από το 2019), ποσό που αντιστοιχεί στο 39% των συνολικών στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα στα κράτη της πρώτης δεκάδας κατέγραψε η… φιλειρηνική Γερμανία, με 5,2%.
Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, αν και περσινές δαπάνες της εμφανίζονται μειωμένες κατά 4,3%, τα «γεράκια» δεν πρέπει να αισθάνονται δυσαρεστημένα. Τα 5,3 δισ. δολάρια που δαπάνησε αντιστοιχούν στο 2,8% του ΑΕΠ της και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο, ενώ με την «αγορά του αιώνα» που προχωρά φέτος είναι σίγουρο ότι στην αντίστοιχη έκθεση του 2022, η χώρα θα έχει ανέβει πολλές θέσεις πάνω από την 38η στην οποία βρέθηκε πέρυσι.