Μπορεί ένας στους τρεις στην Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της (επίσημης) φτώχειας και η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού να είναι η πέμπτη χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ, αλλά κανένας εργοδοτικός φορέας -ούτε βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδας- δεν συναινεί σε αύξησή του, ακόμα και για ένα ευρώ!
Η ΓΣΕΕ πρόσφατα εξέδωσε ένα αίτημα προς τους… συνδαιτυμόνες της στα τραπέζια του διαλόγου, εργοδοτικούς φορείς, για αύξηση στα 751 ευρώ (μεικτά), αλλά κανείς δεν την πήρε στα σοβαρά.
Ο ΣΕΒ υποστήριξε ότι με δεδομένες τις συνέπειες της πανδημίας δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2021, ενώ το ΙΟΒΕ, με πόρισμά του, όχι μόνο αντιτίθεται σε αυξήσεις, αλλά ισχυρίζεται πως «μεσοπρόθεσμα κρίνεται σκόπιμο αυξήσεις του κατώτατου μισθού να συνυπολογίζουν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας». Δηλαδή δουλέψτε παραπάνω, αποφέρετέ μας περισσότερα κέρδη και ίσως λάβετε το ξεροκόμματό σας…
Η Τράπεζα της Ελλάδας, με διοικητή τον Γιάννη Στουρνάρα, από την πλευρά της αναφέρει ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις» σε κλάδους με υψηλό ποσοστό αμειβομένων με κατώτατα όρια. Δηλαδή στους βιομήχανους και επιχειρηματίες που έχουν τους εργάτες τους όσο πιο «φθηνούς» μπορούν, με την ΤτΕ να απειλεί ότι αυτό θα επιφέρει… αύξηση της ανεργίας!
Έτσι η διαβούλευση της Δευτέρας 24/5, μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων πάει… άπατη, ενώ η κυβέρνηση κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, αλλά ουσιαστικά αυτή ευθύνεται για την κατάσταση ένδειας στον κόσμο της εργασίας και τον πακτωλό δισ. ευρώ που μοίρασε στο κεφάλαιο μέσα στην πανδημία.
Απώλεια αγοραστικής δύναμης
Κυβέρνηση, βιομήχανοι και τραπεζίτες ουδόλως ενδιαφέρονται για το ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την ΕΕ. Και ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος-μέλος το οποίο υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού σε σχέση με το επίπεδο του 2010 (-9,45%), όταν στα υπόλοιπα κράτη-μέλη υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση. Παρατηρούμε επίσης ότι η χώρα μας με λιγότερα από 4,5 ευρώ ίδιας αγοραστικής δύναμης έχει πλέον χαμηλότερη πραγματική αγοραστική δύναμη από ορισμένα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης, καθώς το κόστος διαβίωσης στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερο.
Το Διάγραμμα 1 παρουσιάζει τους ωριαίους κατώτατους μισθούς στην ΕΕ σε ευρώ ίδιας αγοραστικής δύναμης.
Το Διάγραμμα 2 παρουσιάζει εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες δείχνουν ότι μια αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα στο 60% του διάμεσου μισθού θα επηρεάσει το 34% των απασχολουμένων, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.
Οι εξελίξεις στις άλλες χώρες της ΕΕ
Όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, παρά το γεγονός ότι οι συνέπειες της πανδημικής κρίσης ήταν οριζόντιες, 17 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη αυξήσει τον κατώτατο μισθό από την 1/1/2021, 3 κράτη μέλη τον διατήρησαν σταθερό στο ύψος του 2020. Μόνο στην Ελλάδα οι διαπραγματεύσεις αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά και ο κατώτατος μισθός εξακολουθεί να είναι στο ύψος του 2019.