Κυριάκος Νασόπουλος
▸Οκτώ χρόνια κράτησε το παρόν καθεστώς στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, μετά την ιδιωτικοποίησή της.
Η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας από την αμερικάνικων συμφερόντων CVC, ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της SI Foods που την είχε εξαγοράσει το 2012. Η –αντί άγνωστου αντιτίμου– εξαγορά είναι ένα κομμάτι της επιθετικής εισόδου της CVC στην ελληνική αγορά αλλά και πρωτοβάθμια παραγωγή γενικότερα. Το fund, το οποίο έχει τον έλεγχο της Vivartia, σκοπεύει να συνεχίσει τις εξαγορές με όχημα (και) τη Δωδώνη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας το 2012 είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των παραγωγών. Ωστόσο, ήταν μια ειλημμένη απόφαση των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά αργότερα, την οποία συντήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις περί του αντιθέτου (προεκλογικές) διαβεβαιώσεις.
Η αμετάκλητη πια παράδοση της πρωτοβάθμιας παραγωγής της Ηπείρου σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, η οποία ξεκίνησε σταδιακά τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με την αμέριστη στήριξη της ΕΕ και των πολιτικών της που ουσιαστικά διώχνουν τους μικρούς παραγωγούς από το επάγγελμα, περνάει πλέον σε άλλο επίπεδο, με τη γαλακτοβιομηχανία να μετατρέπεται σε μέσο για την αύξηση του μεριδίου αγοράς και της κερδοφορίας.
Προκειμένου να καθησυχάσει τους παραγωγούς, αλλά και να υπερισχύσει εναντίον των ανταγωνιστών, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει δυνατό «μπάσιμο» στην Ήπειρο, η επιχείρηση προαλείφει τους παραγωγούς για αυξήσεις στις τιμές.
Εκτός από την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, στην περιοχή της Ηπείρου συγκεντρωτικές κινήσεις από πολυεθνικές γίνονται τόσο στις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και στα εσπεριδοειδή, καθώς και σε μονάδες παραγωγής φυτοφαρμάκων.
«Οι φτωχομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι πρέπει να αγωνιστούν για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατάργηση του “Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών εκμεταλλεύσεων”, για ανθρώπινες αγροτικές συντάξεις, για δημόσια δωρεάν υγεία-παιδεία και για χτύπημα της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων», σημειώνει η Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο.
«Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη για τη δημιουργία και ολόπλευρη ενίσχυση πρωτοβάθμιων δημοκρατικών παραγωγικών συνεταιρισμών, δημόσιας Αγροτικής Τράπεζας, ενιαίου δημόσιου Φορέα Τροφίμων, με επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής λιπασμάτων, ζωοτροφών, σποροπαραγωγικών κέντρων υπό συνεταιριστική διαχείριση (εργατών/αγροτών) για φθηνά αγροτοκτηνοτροφικά εφόδια. Ένας αγώνας σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς αυτοαπασχολουμένους, με πρόγραμμα αιτημάτων που οδηγεί σε ρήξη με την κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, ενταγμένο στην πάλη για την αποδέσμευση από αυτήν», προσθέτει.
Ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις στη Δωδώνη εξέδωσε και το ΝΑΡ Ηπείρου.
«Τα Πολυεθνικά Πολυκλαδικά Μονοπώλια ληστεύουν την εργατική δύναμη, καταστρέφουν το περιβάλλον, υποβαθμίζουν συνεχώς την ποιότητα των τροφίμων (στο όνομα της πράσινης οικονομίας), έχοντας στο τιμόνι τους την ακόρεστη δίψα για κέρδος και κυριαρχία», τονίζει μεταξύ άλλων.
«Αυτήν την κατεύθυνση στηρίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ σε συνέχεια της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συνένοχοι είναι η περιφερειακή αρχή Καχριμάνη της ΝΔ, η συνεταιριστική γραφειοκρατία (που συνεχίζει τα ξεπουλήματα), ενώ αρνητικό ρόλο –ειδικά κατά την περίοδο προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Δωδώνη– έπαιξαν όσοι διασπούσαν τα τμήματα της κοινωνίας που συγκρούονταν με τη συγκεκριμένη πολιτική. Συνένοχη είναι και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που θα άνοιγε τον φάκελο Δωδώνη. Έναν φάκελο που δεν τον άνοιξε ποτέ», καταλήγει.