Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Εξυπηρέτηση του κεφαλαίου και όχι της υγείας των πολιτών
Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, όπως οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί, ενώ θα συνεχίσουν να «ανοίγουν» δραστηριότητες, να μην λαμβάνονται μέτρα για το ΕΣΥ και να επαφίενται τα πάντα στην «ευθύνη των πολιτών». Η γραμμή που οδήγησε στη αδιέξοδη μέχρι τώρα διαχείριση της πανδημίας θα παραμείνει το κεντρικό πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μιας κυβέρνησης που φαίνεται αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την «εγχώρια επιχειρηματικότητα»: Να κινηθεί με γνώμονα την κερδοφορία της με όποιο κόστος για τον λαό.
Χαρακτηριστική ήταν η συνέντευξη που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο Star, όπου ουσιαστικά παραδέχθηκε την αποτυχία των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα» ρίχνοντας όμως το φταίξιμο για αυτό στη μετάλλαξη του ιού και… στην κούραση του κόσμου και όχι στην αποτυχημένη κυβερνητική διαχείριση. Μάλιστα ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε και τις κινήσεις «αλαλούμ» όπως και τις συνεχείς μεταβολές «γραμμής» λέγοντας πως «βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους». Εξυπακούεται, φυσικά, ότι η «ατομική ευθύνη» συνεχίζει να αποτελεί τη βασική κυβερνητική επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «όταν μαζευόμαστε όμως σε σπίτια –γιατί γίνεται αυτό ας μην κοροϊδευόμαστε– εκεί είναι που χάνεται ο έλεγχος. Ή στους χώρους εργασίας ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος από ό,τι είναι στο λιανεμπόριο, όπου υπάρχει αυτή η διαδικασία του αυτοελέγχου». Για το άμεσο μέλλον σημείωσε ότι «πηγαίνουμε σε άλλο επίπεδο. Το άλλο επίπεδο, όμως, σημαίνει και κάποιες υποχρεώσεις από πλευράς πολιτών. Υποχρεώσεις, δηλαδή, να δηλώνουν προφανώς το θετικό τεστ και να πηγαίνουν για επανεπιβεβαίωση, όπως ακριβώς ορίζει η διαδικασία». Δηλαδή η αντιμετώπιση της πανδημίας για μία ακόμη φορά επαφίεται στους πολίτες.
Ιδιαίτερα ισχυρές είναι οι δεσμεύσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση στα ζητήματα του τουρισμού. Ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε ότι το άνοιγμα θα γίνει στις 14 Μαΐου. Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά μοντέλα δείχνουν ότι τα κρούσματα και την περίοδο εκείνη θα βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες η αίσθηση που δίνουν κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες στους επιχειρηματίες του τουρισμού συνίσταται στην φράση: «Τον Μάϊο ανοίγουμε, κι ας έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα».
Προχωρά σε «ανοίγματα αγορών» ενώ η πανδημία καλπάζει, προκαλώντας τριγμούς ακόμη και στο εσωτερικό της
Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο, φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή η δυσαρέσκεια που προκαλείται από την κυβερνητική πολιτική. Αυ-
τή εκφράζεται και από τις διαφωνίες στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων όπου πολλά μέλη της, μεταξύ αυτών και ο Σωτήρης Τσιόδρας, διαφοροποιούν τη θέση τους από τις κυβερνητικές επιλογές. Υπάρχει όμως αντανάκλαση και σε πολιτικό επίπεδο: Το λεγόμενο «σκάνδαλο Φουρθιώτη» που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, είναι χαρακτηριστικό δείγμα φυγόκεντρων δυνάμεων. Στην ίδια κατεύθυνση και η δημόσια δήλωση του Νικήτα Κακλαμάνη που ζήτησε εξηγήσεις από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.