Συγκέντρωση-παράσταση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη εκλεγμένοι σύμβουλοι και εκπρόσωποι δεκάδων αριστερών και αντικαπιταλιστικών κινήσεων σε δήμους της Αττικής αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο αντιδημοκρατικό εκλογικό σύστημα σε δήμους και περιφέρειες που πρόκειται να θεσπιστεί με το νέο νομοθετικό έκτρωμα Βορίδη. Περίπου 50 κινήσεις πόλης και 13 περιφερειακές κινήσεις από όλη τη Ελλάδα υπογράφουν το κείμενο- κάλεσμα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει σημαντικές αλλαγές με το νομοσχέδιο για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης συμβουλίων, περιφερειαρχών και δημάρχων. Αποτελεί το αναγκαίο θεσμικό συμπλήρωμα της «επιτελικής»/ επιχειρηματικής λειτουργίας των Περιφερειών και Δήμων, στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών των κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. για την «Ευρώπη των Περιφερειών», μακριά από κάθε λογική λαϊκής συμμετοχής και κάλυψης κοινωνικών αναγκών.
Με το νομοσχέδιο προβλέπεται :
• Όριο εισόδου 3% και μείωση των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που οδηγεί σε αποκλεισμό δυνάμεων από τα συμβούλια και πρακτικά ανεβάζει το όριο εισόδου σε μια σειρά δήμων ακόμα και στο διπλάσιο του 3%.
• Το 60% των εδρών λαμβάνει η παράταξη που αναδεικνύει τον περιφερειάρχη ή το δήμαρχο. Με τις παραπάνω ρυθμίσεις καταργείται η αναλογική εκπροσώπηση εντός του δημοτικού/ περιφερειακού/ κοινοτικού συμβουλίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυνατότητα των πολιτών να πληροφορούνται, να ακούγονται και να παρεμβαίνουν.
• Επαναφορά της 5ετούς θητείας που ενισχύει τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές έναντι των δημοκρατικών διαδικασιών και των αντιπολιτευτικών φωνών.
• Αύξηση του κόστους παράβολων, σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 50%, για να ενισχυθούν οι αποκλεισμοί μέσω της οικονομικής αφαίμαξης.
• Η υποχρέωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων ίσων με τις έδρες του δημοτικού συμβουλίου, επεκτείνεται και για τα συμβούλια κοινοτήτων, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό μικρών ψηφοδελτίων ή ανεξάρτητων υποψηφίων.
• Με την κατάργηση της ξεχωριστής κάλπης των δημοτικών κοινοτήτων όπου υπάρχουν και της δυνατότητας αυτόνομων συνδυασμών να συμμετέχουν μόνο σε αυτές, επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο από τα κόμματα και τους μεγάλους συνδυασμούς των κοινοτικών συμβούλων, μειώνοντας και στο κοινοτικό επίπεδο τη δυνατότητα αυτόνομης έκφρασης πολιτών και τοπικών συλλογικοτήτων.