Νίκος Μανάβης
▸ Ένα ακροδεξιό παραλήρημα ήταν οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Μυτιλήνη και το Βαθύ της Σάμου το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Μαρτίου.
Σε πολιτικό επίπεδο ήταν μια απάντηση – από τα δεξιά – στην υπαγωγή των δημοτικών αρχών Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου στο κυβερνητικό άρμα με την αποδοχή της δημιουργίας νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης στα νησιά. Ταυτόχρονα, οι κινητοποιήσεις ήταν μια προσπάθεια της «Σαμαρικής δεξιάς» και της ακροδεξιάς στα νησιά του Βορείου Αιγαίου να διαφοροποιηθούν συνολικά από την κυβερνητική γραμμή, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η κυβερνητική φθορά επιταχύνεται.
Η «Σαμαρική δεξιά» ελπίζει να διασωθεί από μια συνολική κατάρρευση της «δεξιάς πολυκατοικίας», διαφοροποιούμενη στο προνομιακό γι’ αυτή πεδίο του νέου «Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ». Πρόκειται για ένα κείμενο, ένα πλαίσιο συμφωνίας (υπό διαμόρφωση), που εντείνει την αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών-μελών με νέα μέτρα καταστολής και νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στις 17 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής του Βορείου Αιγαίου (υπερσυντηρητική δεξιά και ΚΙΝΑΛ), μπαίνει σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ. Στο ψήφισμα που εκδίδεται εκφράζεται η ανησυχία πως μέσα από το νέο σύμφωνο θα γίνουν «γκρίζες ζώνες» τα νησιά του Αιγαίου καθώς και η αντίθεση στην παραμονή των προσφύγων στα νησιά. Το ψήφισμα, εκτός από τις παραπάνω παρατάξεις, το ψήφισε και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Γ. Σπιλάνης). Ένας σύμβουλος της περιφερειακής αρχής διαφοροποιήθηκε και δεν στήριξε το ψήφισμα δηλώντας ταυτόχρονα την αντίθεση του στο νέο σύμφωνο της ΕΕ.
Η ΛΑΣ (παράταξη του ΚΚΕ) για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2019 κατεβάζει δικό της ψήφισμα και δεν στηρίζει το ψήφισμα της περιφερειακής αρχής, όπως είχε κάνει σε τέσσερις προηγούμενες περιπτώσεις. Το ψήφισμα της ΛΑΣ κινείται μακριά από τις θέσεις του κινήματος αλληλεγγύης.
Επίσης η ΛΑΣ δέχεται ως βασικά επίδικα ζητήματα την παραμονή των προσφύγων στα νησιά και το γκριζάρισμα των νησιών. Ακόμη η παράταξη του ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες ως τμήμα της εργατικής τάξης με το οποίο οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και ΕΕ πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις ταξικής αλληλεγγύης. Στην ουσία, η ΛΑΣ επιλέγει να κρατά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το εθνικιστικό και υπερσυντηρητικό ακροατήριο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Πιστεύει πως με τον τρόπο αυτό θα καταφέρει να το κερδίσει εκλογικά και δεν βλέπει ότι η ίδια υιοθετεί την πολιτική ατζέντα που χαράζει η υπερσυντηρητική δεξιά. Το ψήφισμα της ΛΑΣ στήριξε η παράταξη Ο Άλλος δρόμος. Η επίσημη παράταξη της ΝΔ (Χ. Καλογήρου) δήλωσε την αντίθεσή της με την έκδοση ψηφισμάτων και επίσης πήρε αποστάσεις από το νέο σύμφωνο μετανάστευσης.
Η αντικαπιταλιστική περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά εξέφρασε την αντίθεσή της στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ από την σκοπιά των θέσεων του κινήματος αλληλεγγύης, καταψηφίζοντας και τα δύο ψηφίσματα.
Την Δευτέρα 29 Μαρτίου επισκέπτονται την Σάμο και την Λέσβο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσεν και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Στην Σάμο πραγματοποιείται συγκέντρωση, όπου τον τόνο δίνουν διάφορα ακροδεξιά και υπερσυντηρητικά στοιχεία στην βάση των προταγμάτων που είχε θέση η περιφερειακή αρχή.
Το απόγευμα πραγματοποιείται δεύτερη συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο της Σάμου (ελέγχεται από το ΚΚΕ). Στην Μυτιλήνη, το μεσημέρι πραγματοποιείται κινητοποίηση και πάλι με το πλαίσιο που είχε θέση η περιφερειακή αρχή από την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (στην οποία κυριαρχούν η υπερσυντηρητική δεξιά και το ΚΙΝΑΛ).
Στην ίδια συγκέντρωση, με δικό του μπλοκ, συμμετέχει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ελέγχεται από το ΚΚΕ) αλλά και πολλά τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Τον τόνο δίνουν διάφοροι ακροδεξιοί και φασίστες. Εξαιρετικά έντονη είναι η κριτική προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ για την παρουσία τους στην κινητοποίηση τις επόμενες ημέρες.
Την επομένη μέρα, σε συνάντηση των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης αρνείται να αποκηρύξει την ακροδεξιά και επιδιώκει να βρει μια εναλλακτική διαχειριστική πρόταση για το προσφυγικό.
Η επικεφαλής της ΛΑΣ Αγλαΐα Κυρίτση δηλώνει την ικανοποίηση της από την απόφαση του Περιφερειάρχη να μην συναντήσει την Ι. Γιόχανσεν και ζητά να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο για το προσφυγικό, με στόχο να εκδοθεί νέο ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις. Επίσης σημειώνει την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας ενάντια στις νέες δομές για τους πρόσφυγες με νέες λαϊκές κινητοποιήσεις.
Τετάρτη βράδυ στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σπιλάνης για πρώτη φορά ασκεί κριτική στην περιφερειακή αρχή για τις ακροδεξιές εκτροπές της και την σύμπλευσή της με ακραία στοιχεία, κάτω από την πίεση της κριτικής που δέχθηκε.
Ανταρσία στο Αιγαίο: Με τον λαό και τους μετανάστες ενάντια στις αντιπροσφυγικές πολιτικές
Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης ως σήμερα, εκφράζει μέσα και έξω από το περιφερειακό συμβούλιο τις θέσεις του κινήματος αλληλεγγύης:
α) ενσωμάτωση προσφύγων-μεταναστών στις πόλεις και τα χωριά μας, κλείσιμο όλων των δομών διαμονής (κλειστών ή ανοιχτών) των προσφύγων τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα,
β) χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να φύγουν από την χώρα,
γ) πλήρη δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες όπως σε όλους τους πολίτες της χώρας,
δ) κοινός αγώνας ντόπιων-προσφύγων-μεταναστών ενάντια στις αντιμεταναστευτικές πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και
ε) αγώνας για να σταματήσουν οι πόλεμοι και η καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννούν την προσφυγιά.
Η Ανταρσία στο Αιγαίο-Αντικαπιταλιστική Αριστερά αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως τμήμα της εργατικής τάξης που πρέπει να οργανωθεί και να διεκδικήσει συλλογικά τα δικαιώματα του. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει στην πραγματοποίηση νέων λαϊκών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα όπως έκανε κι όλα τα προηγούμενα χρόνια.