Το απόγευμα της Παρασκευής 2 Απριλίου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγούταν να εξαιρεθούν από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου η κεντρική Μακεδονία, η Αχαΐα και η Κοζάνη, επικαλούμενη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η απόφαση προκάλεσε έκρηξη οργής στους εμπόρους της Πάτρας και διαμαρτυρίες στη Θεσσαλονίκη. Στην Κοζάνη, η οργή των καταστηματαρχών παρέμεινε βουβή. Μία εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 9 Απριλίου, η Επιτροπή εισηγήθηκε επανέναρξη του λιανεμπορίου στην Αχαΐα, click away στη Θεσσαλονίκη και παράταση της αναστολής στην Κοζάνη. Η οφθαλμοφανής αντιστοιχία των «επιστημονικών» εισηγήσεων της επιτροπής με την ένταση των διαμαρτυριών των εμπόρων θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγική.
Είναι, όμως, ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα εργαλειοποίησης της επιστήμης και των σχέσεων αλληλεξάρτησης «ειδικών» και κυβέρνησης, που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής όσο περνούν οι μήνες και όσο η παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας εντείνει τις φυγόκεντρες τάσεις στο εσωτερικό της επιτροπής, αλλά και μεταξύ επιστημόνων και κυβερνητικού επιτελείου.
Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλυπτική είναι η αρνητικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, στην «αίσθηση πολυφωνίας» που προκαλούν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις επιστημόνων από την επίσημη κυβερνητική γραμμή! Και αυτό γιατί, πέραν της «αλλεργικής» αντίδραση που επιδεικνύει στην πολυφωνία, η συγκεκριμένη αναφορά σε συνδυασμό με αντίστοιχες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος δείχνουν ότι οι «ειδικοί», οι οποίοι παρείχαν την απαιτούμενη επιστημονική νομιμοποίηση
στην κυβέρνηση την περίοδο του «μένουμε σπίτι και όποιος αντέξει», μοιάζουν να μετατρέπονται σε βαρίδι κατά το πέρασμα στο «ανοίγουμε και ό,τι γίνει». Το μήνυμα από το Μαξίμου, εστάλη.