Γιώργος Μουρμούρης
▸ Τα συνεχή εμπόδια και οι επιλεκτικές αρνήσεις από τις αστυνομικές αρχές σε βάρος δυο νέων εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Νέα Σμύρνη στις 7 Μαρτίου και κλήθηκαν να καταθέσουν στα πλαίσια ΕΔΕ, αποκαλύπτουν τον δρόμο προς το… αρχείο.
Αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίον καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία καταλήγουν «στα αζήτητα» την ίδια ώρα που ΕΔΕ διενεργούνται βιαστικά και με έωλες διαδικασίες, ενίοτε από την ίδια την καταγγελλόμενη αρχή, είναι η υπόθεση δύο νέων εκπαιδευτικών που συνελήφθησαν «στο σωρό» στη Νέα Σμύρνη το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου, ημέρα του άγριου on camera ξυλοδαρμού του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΕΜΠ.
Οι εκπαιδευτικοί προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ όπου κρατήθηκαν για ώρες χωρίς να τους έχει καν γνωστοποιηθεί ότι είχαν συλληφθεί και χωρίς να έχουν ενημερωθεί αν κατηγορούνται και για ποιο λόγο. Όταν τελικά τους ανακοινώθηκε η σύλληψή τους, παρεμποδίστηκε η επικοινωνία με τους δικηγόρους τους. Εν τέλει αφέθηκαν ελεύθεροι, έχοντας «φορτωθεί» εντός της ΓΑΔΑ κατηγορίες για σειρά αδικημάτων που ούτε φαντάζονταν, αλλά και ένα πρόστιμο 300 ευρώ ο καθένας για… παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να καταγγείλουν θεσμικώς τις παρατυπίες και πλημμέλειες όλης της διαδικασίας. Έναν περίπου μήνα αργότερα, οι δύο τους κλήθηκαν να παρουσιαστούν στη ΓΑΔΑ για να καταθέσουν στο πλαίσιο διενεργούμενης ΕΔΕ. Από αυτό το σημείο ξεκινούν τα «αποκαλυπτήρια» μιας έωλης διαδικασίας.
«Στους εντολείς μου εστάλη μια κλήση η οποία το μόνο που έλεγε ήταν ότι θα πραγματοποιηθεί στη ΓΑΔΑ, σε συγκεκριμένη ημερομηνία, ΕΔΕ η οποία διερευνά καταγγελλόμενα σε βάρος αστυνομικών. Δεν διευκρινιζόταν ούτε ποιοι είναι οι καταγγέλλοντες ούτε τη δράση ποιων αστυνομικών αφορά», τονίζει μιλώντας στο ΠΡΙΝ ο Σπυρίδων Αδάμ, συνήγορος των δύο εκπαιδευτικών. Παρ’ όλα αυτά οι δύο νέοι παρουσιάστηκαν, συνοδεία των δικηγόρων τους, στην ΓΑΔΑ για να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Στην είσοδο του αστυνομικού μεγάρου όμως, έκπληκτοι οι δικηγόροι ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούν να συνοδεύσουν τους εντολείς τους!
«Μας απαγόρευσαν να μπούμε στο κτήριο, λέγοντας ότι δεν έχουν δικαίωμα να παρασταθούν με δικηγόρο. Σημειωτέον, εμείς οι δικηγόροι απλώς θα συνοδεύαμε τους εντολείς μας», λέει ο κ. Αδάμ. «Επικαλούμενοι σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, αντιτείναμε ότι έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε ένα υπόμνημα για τα όσα έχουμε να καταθέσουμε. Αρνήθηκαν και αυτό. Στη συνέχεια ζητήσαμε να πρωτοκολληθεί το υπόμνημά μας, για να φανεί αν μη τι άλλο ότι οι εντολείς μας παρουσιάστηκαν στη ΓΑΔΑ. Νέα άρνηση. Έτσι, αποφασίσαμε να στείλουμε το υπόμνημα με εξώδικο», μας λέει.
Τι αφορούσε η ΕΔΕ; Ο Σπυρίδων Αδάμ, λόγω των ελλιπών στοιχείων της κλήσης και του απορρήτου της διαδικασίας, εικάζει αναγκαστικά, ότι κινήθηκε κατόπιν καταγγελιών τρίτων οι οποίες έφτασαν στην ΕΛΑΣ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσον αφορά τους δύο νέους, η διαδικασία δεν πρέπει να διερεύνησε καν τη δική τους καταγγελία περί αστυνομικής αυθαιρεσίας. «Αν γίνεται έρευνα κατά αστυνομικών, δεν φαίνεται να αφορά τη ψευδή βεβαίωση σε βάρος των εντολέων μας, για τις ψευδείς καταθέσεις κλπ, αυτά δεν φαίνεται να διερευνώνται», μας λέει.
Σε τι συνίσταται η καταγγελία των δύο εκπαιδευτικών για αστυνομική αυθαιρεσία; Σύμφωνα με τον κ. Αδάμ, οι δύο νέοι προσήχθησαν και συνελήφθησαν αναίτια, τους αποδόθηκαν κατηγορίες που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα (μέχρι και «επίθεση κατά αστυνομικών»!), κρατήθηκαν επί ώρες χωρίς να γνωρίζουν γιατί, παραβιάστηκαν βασικά δικαιώματά τους ως συλληφθέντων, ενώ, μέσα σε όλα αυτά, τους «φορτώθηκε» και πρόστιμο 300 ευρώ στον καθένα για παραβίαση μέτρων, και μάλιστα από αστυνομικό που φαίνεται να μην ήταν καν αυτός που τους έλεγξε, στην πλατεία της Ν. Σμύρνης. Όπως αναφέρουν οι συνήγοροι των εκπαιδευτικών, οι αντιρρήσεις που υπέβαλαν για ακύρωση του προστίμου απορρίφθηκαν και θα αναγκαστούν να προσφύγουν δικαστικά. Η δε αναφορά των δύο εκπαιδευτικών, για την αστυνομική αυθαιρεσία, έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου μόνο μετά την αποστολή με εξώδικο του υπομνήματος για την ΕΔΕ, δηλαδή έναν μήνα μετά! Έως τότε, ακόμα και όταν εκλήθησαν στη ΓΑΔΑ, οι δύο εκπαιδευτικοί δεν αντιμετωπίστηκαν καν ως καταγγέλλοντες!
Η υπόθεση των δύο εκπαιδευτικών είναι ενδεικτική της βιασύνης, της επιλεκτικότητας, εν τέλει της υφέρπουσας ή εμφανούς διάθεσης να λειτουργήσουν οι ΕΔΕ ως «κολυμπήθρες του Σιλωάμ» για την αστυνομική αυθαιρεσία, που τις «ημέρες της Νέας Σμύρνης» είχε φτάσει στο απόγειό της.