Έφη Καραχάλιου
▸ Η Συνέλευση Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για την Ημέρα της Γυναίκας
Μετά 164 χρόνια από τη διαδήλωση των εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης συναντάμε την φετινή 8η Μάρτη. Τα αιτήματα του τότε αγώνα τους για ίση αντιμετώπιση και καλύτερες συνθήκες εργασίας που συνάντησαν αιματηρή καταστολή από την αστυνομία, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος με βάση την συγκυρία. Από την μία η τηλεργασία και η παραμονή στο σπίτι με την συνεπακόλουθη αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, από την άλλη η σωρεία καταγγελιών σε διάφορους χώρους στον δημόσιο λόγο, δημιουργούν ένα πολυμέτωπο πεδίο παρέμβασης για το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
Την Δευτέρα 8 Μάρτη καλούνται:
- Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος-υπουργείο Εργασίας στην 1 μ.μ.
- Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 5.30 μ.μ. και πορεία
Η διαχείριση της πανδημίας δεδομένης της συνεχόμενης κρίσης του συστήματος ασκεί αφόρητη πίεση ειδικά στις πιο καταπιεσμένες ομάδες σε ταξικό και έμφυλο επίπεδο, δηλαδή μετανάστριες και θηλυκότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι με την πρόφαση της τηλεργασίας, περίπου δύο φορές περισσότερες γυναίκες οδηγήθηκαν σε απώλεια της εργασίας τους, μην μπορώντας να ανταποκριθούν στο, πρόσθετο και πολλές φορές «αόρατο», βάρος της οικιακής εργασίας.
Η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα της ιστιοπλοΐας και (πρώην) μέλος της ΝΔ, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και συμπαρέσυρε από πανεπιστημιακούς και ηθοποιούς μέχρι και τον Δημήτρη Λιγνάδη, πρώην πια Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με απευθείας κυβερνητική ανάθεση. Παρά την μερική προσπάθεια συγκάλυψης αυτών των περιστατικών και παλιότερα από την ΝΔ, είναι θετικό το βήμα της ορατότητας και αποδοχής του τραυματικού βιώματος των θυμάτων, ενήλικων ή ανήλικων, γυναικών ή αντρών.
Η ίδια η πατριαρχία είναι αυτή που δίνει το προνόμιο σε άντρες να εκμεταλλεύονται την ταξική αλλά και έμφυλη υπεροχή τους και με πρόσχημα την εργασιακή ανέλιξη και προώθηση να προχωρούν σε μη συγκαταβατικές πράξεις. Επίσης μπροστά στον ορυμαγδό νομοσχεδίων και απαγορεύσεων, η ΝΔ προχωρά στην αναχρονιστική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου προωθώντας την υποχρεωτική συνεπιμέλεια τέκνων μετά το διαζύγιο.
Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί αλλά και μητέρες αντιδρούν σε αυτή την υποχρεωτική ρύθμιση γιατί ωθεί τους γονείς σε εξαντλητικές δικαστικές διαδικασίες και δεν παρέχει ένα σταθερό περιβάλλον προκειμένου να μεγαλώσει ένα παιδί, ενώ αντιπροτείνουν την συναινετική συνεπιμέλεια.
Σε διεθνές επίπεδο το φεμινιστικό κίνημα γνώρισε νίκες αλλά και υποχωρήσεις. Στην Πολωνία χιλιάδες κόσμου διαδήλωναν σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση επειδή πήγε να περάσει ένα ακόμη πιο αυστηρό νομοσχέδιο που σχεδόν τις απαγόρευε. Η ακροδεξιά κυβέρνηση σε αγαστή σχέση με την Καθολική Εκκλησία θέλησαν να έχουν πλήρη έλεγχο στα σώματα των θηλυκοτήτων και αντιμετώπισαν μαζικότατες απεργίες και πορείες, αν και προσπάθησαν να επαναφέρουν το νομοσχέδιο.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Αργεντινή μια χώρα με εξίσου έντονο το καθολικό στοιχείο, νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις μετά από επίσης μια μαζική εμφάνιση του φεμινιστικού κινήματος.
Η φετινή 8η Μάρτη πρέπει να σηματοδοτήσει την πάλη ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση, τον σεξισμό, την ομοφοβία αλλά και το σύστημα που τα δημιουργεί και τα αναπαράγει.