Με μία «μαύρη» επέτειο συμπίπτει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Πρόκειται για τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό στις 18 Μαρτίου 2016. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, που από ελληνικής πλευράς στήριξε και έσπευσε να υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζοντας τον στρατό να κατασκευάσει σε χρόνο ρεκόρ τα «hot spot»-φυλακές, οι πρόσφυγες και μετανάστες στοιβάχτηκαν σε άθλιους καταυλισμούς και ακολούθως μετατράπηκαν σε αντικείμενο ενός διαρκούς «παζαριού» μεταξύ της Ευρώπης-φρούριο και Τουρκίας. Στην Ελλάδα οι πρόσφυγες απομονώθηκαν από τις πόλεις ώστε να κινηθεί η διαδικασία των απελάσεων, βυθίζοντας τους αιτούντες άσυλο στην απόλυτη εξαθλίωση και «σπέρνοντας» στις τοπικές κοινωνίες τον σπόρο του ρατσισμού, δια του διαχωρισμού του «υγιούς» και του εν δυνάμει «μολυσμένου» και «παραβατικού» πληθυσμού των καταυλισμών.
Πέντε χρόνια μετά, οι σε απόλυτη εξαθλίωση πρόσφυγες εξακολουθούν να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί τόσο για την Ελλάδα, που θεωρεί ότι συγκεντρώνει διπλωματικό κεφάλαιο ως «φρουρός» ενός ρατσιστικού και μισαλλόδοξου «ευρωπαϊκού πολιτισμού», όσο και της Τουρκίας, που λειτουργεί ως τεράστια φυλακή αρκεί να ρέουν τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ.
Το Σάββατο 20 Μαρτίου μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων ο ΣΥΠΡΟΜΕ, και οργανώσεις της Αριστεράς, με τη συμμετοχή του ΝΑΡ και της νΚΑ, καλούν στις 2 μ.μ. στο Σύνταγμα «σε μαζικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους μετανάστες/τριες. Για έναν κόσμο χωρίς ρατσισμό, φασισμό, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο και εθνικισμό.» Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις.