Εγκληματική διαχείριση
Στο «κόκκινο» το ΕΣΥ, στο «βαθύ κόκκινο» τα δημόσια νοσοκομεία… Με ιδιαίτερα δραματικούς τίτλους περιγράφουν το τελευταίο διάστημα όλα τα συστημικά μέσα μαζικής ενημέρωσης την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ξεχνούν βέβαια κάτι πολύ βασικό, καθώς διαβάζοντας κανείς τα ρεπορτάζ τους νομίζει ότι βρήκε ξαφνικά την Ελλάδα μία αναπάντεχη καταστροφή.
Πρόκειται όμως για ένα ξεκάθαρα προμελετημένο και προδιαγεγραμμένο κυβερνητικό έγκλημα. Αυτά που βιώνουμε είναι στην ουσία όσα είχαν προειδοποιήσει οι υγειονομικοί το υπουργείο Υγείας ότι θα συμβούν από τον περασμένο Μάρτιο. Καταρρέει με τον πιο παταγώδη αλλά και δραματικό τρόπο η κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας. Νοσοκομεία υπό κατάρρευση, δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ, οι υγειονομικοί στα όριά τους και η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται ακόμα και τώρα να προχωρήσει στην άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Αντιθέτως ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας είχε το θράσος να επισκεφτεί το ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ερρίκος Ντυνάν» για να διαφημίσει την «συνεισφορά» των μεγαλοκλινικαρχών στην… εθνική προσπάθεια.
Την Πέμπτη το απόγευμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.588 νέα κρούσματα (247.992 συνολικά), ο αριθμός των διασωληνωμένων έσπασε κάθε ρεκόρ φτάνοντας στους 706, ενώ ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 480 ασθενείς. Επίσης ανακοινώθηκαν ακόμη 52 θάνατοι συμπολιτών μας και από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει την ζωή τους συνολικά 7.701 άνθρωποι.
Άσε την προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας στα χέρια μας. Στα χέρια της κυβέρνησής μας…Και στις 6, μέτρα τους νεκρούς σου. Ατομική σου η ευθύνη, όπως πολύ εύστοχα τραγουδούν και οι Υπεραστικοί.
«Κινούνται με την ίδια πολιτική εδώ και ένα χρόνο: Αστυνομική-αυταρχική αντίληψη, “ατομική ευθύνη”, μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (η πολιτική του συστήματος και της ΕΕ δεν το επιτρέπει) και επικοινωνιακοί χειρισμοί», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.
Κυριάκος Νασόπουλος
Το ΕΣΥ υπό πολιορκία, δεκάδες ασθενείς εκτός ΜΕΘ και οι υγειονομικοί στα όριά τους
Αρχοντούλα Βαρβάκη
Έχουν περάσει 13 ολόκληρες μήνες από το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα και το ΕΣΥ όχι απλά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά ασφυκτιά υπό το βάρος του όλο και μεγαλύτερου αριθμού διασωληνωμένων και νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν λένε να υποχωρήσουν. Όπως είχαν προβλέψει και προειδοποιήσει από την αρχή της πανδημίας οι υγειονομικοί, το υπάρχον προσωπικό και οι υφιστάμενες υποδομές αδυνατούν να καλύψουν τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες. Η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων που έχουν 205 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι αναγκαία και έπρεπε να είχε γίνει… χθες.
Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που περιμένουν για κρεβάτι σε ΜΕΘ είναι πάνω από 100. Αυτό αυτόματα αυξάνει την θνητότητα, καθώς οι συγκεκριμένοι ασθενείς υποθεραπεύονται. Καταλαβαίνουμε πως εξορισμού πρόκειται για ασθενείς που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση, καθώς η κατάστασή τους μπορεί να ανατραπεί σε λίγα λεπτά και δεν μπορούν να την έχουν χωρίς τα μηχανήματα και το προσωπικό μιας ΜΕΘ.
Στους θαλάμους με τις απλές κλίνες, το προσωπικό όχι μόνο δεν είναι όσο θα έπρεπε αλλά μπορεί να προέρχεται και από μετακινήσεις που φέρνουν στις κλινικές Covid-19 οφθαλμίατρους και άλλους γιατρούς, δηλαδή ειδικότητές που απέχουν από αυτό που χρειάζονται οι ασθενείς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στο νοσοκομείο «Αττικόν» σε μια πτέρυγα, δηλαδή για 30-35 ασθενείς, οι γιατροί που υπάρχουν είναι 4-6 ειδικευόμενοι (από τους οποίους ένας ή δύο είναι πνευμονολόγος ή παθολόγος) και ένας επιμελητής.
Για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, την Τρίτη 23 Μαρτίου η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με τη σχετική της ανακοίνωση, «επισημαίνεται στο έγγραφο πως τόσο για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση».
«Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και τις απαιτήσεις που υπάρχουν, κάτι στο οποίο βοηθάει και η εμπειρία της Κίνας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών και παρόλα αυτά ακόμα δεν έχει κάνει όσα χρειάζονται», σχολιάζει στο Πριν ο Μηνάς Καραγιάννης, ειδικευόμενος Νεφρολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο. «Δεν έχει κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τώρα θέλει να στηριχτεί σε ιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να αφήσουν τα ιατρεία τους για λίγους μήνες. Δεν έχει φροντίσει για την αναγκαία αύξηση κλινών ΜΕΘ αλλά και κλινών σε κλινικές με αποτέλεσμα να μετατρέπεται για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός, ένα νοσοκομείο κορμού, σε νοσοκομείο μόνο για Covid-19. Δεν έχει φροντίσει για την ενίσχυση του συστήματος που παρέχει το οξυγόνο στους ασθενείς και το οποίο αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπάρχουσες ανάγκες. Μας έχει αφήσει απροστάτευτους και αβοήθητους και εμάς και τους ασθενείς. O μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο αγώνας για τη διεκδίκηση ενός άλλου συστήματος υγείας που θα λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες ανάγκες», μας λέει.
Το πρόβλημα στο σύστημα παροχής οξυγόνου είναι ένα από τα πολλά που θα μπορούσε να είχε προβλέψει το υπουργείο Υγείας με βάση την εμπειρία των άλλων χωρών αλλά και την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα και να προχωρήσει στην ανακαίνιση, ενίσχυση και συντήρησή του.
Το σύστημα αυτό καλείται τώρα να υποστηρίξει συσκευές χορήγησης οξυγόνου high flow, οι οποίες είναι πολύτιμες καθώς προσφέρουν περισσότερο οξυγόνο και μπορεί να αποτρέψουν την επιβάρυνση και διασωλήνωση του ασθενή. Το αποτέλεσμα της επιβάρυνσης του συστήματος είναι να υπάρχουν ασθενείς που μεταφέρονται από τη μία κλινική στην άλλη για να βρουν κρεβάτι με το οξυγόνο που χρειάζονται.
Μόνο η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σε συνδυασμό πάντα με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και την σωστή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ
Ενδεικτικά της κατάστασης είναι και τα στοιχεία που παραθέτει σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ στις 19 Μαρτίου για το Δρομοκαΐτειο. «Mε απόφαση της Διοίκησης του ΨΝΑ Δρομοκαΐτειου, η Ψυχογηριατρική Κλινική του νοσοκομείου μετατράπηκε σε κλινική Covid-19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της χωρίς το αναγκαίο “συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό”, όπως άλλωστε προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις κλινικές Covid-19».
Αυτές οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις είναι για παράδειγμα «η 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών από παθολόγο ή άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας».
Ο Στέφανος Βλάχος, ειδικευόμενος Παθολογίας στο Λαϊκό Νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τη σημασία της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα. «Το τρίτο κύμα της πανδημίας αποδείχθηκε και το πλέον οδυνηρό ως τώρα, παρότι πολλοί από την πρώτη γραμμή της μάχης είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης να θωρακίσει το ΕΣΥ όταν έπρεπε αλλά και για το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής των όλο και σκληρότερων lockdown, που, εν τέλει, απέδωσαν τα αντίθετα του αναμενομένου αποτελέσματα», σημειώνει.
«Ωστόσο, πέραν των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, των υποστελεχωμένων κλινικών Covid, της άμεσης ανάγκης επίταξης ιδιωτικών κλινικών για τις ανάγκες της πανδημίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις συνέπειες της μετατροπής ενός συστήματος υγείας σε σύστημα “μιας νόσου”, τον κόσμο που πάσχει και φοβάται να έρθει στο νοσοκομείο να μην κολλήσει, τα χειρουργεία που πάνε πίσω, την επιβράδυνση της τακτικής παρακολούθησης χρονίως πασχόντων. Και από αυτή τη σκοπιά να συνεχίσουμε τον αγώνα μετά το πέρας της πανδημίας, όταν με το καλό».
Την ίδια ώρα και ενώ υπάρχουν ειδικευμένοι γιατροί που περιμένουν την πρόσληψή τους η κυβέρνηση παρουσιάζει ως λύση την προσωρινή βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς, που για κάποιο διάστημα θα φύγουν από τα ιατρεία τους και θα βρεθούν στο επιβαρυμένο νοσοκομειακό περιβάλλον. Οι σημερινές συνθήκες όμως απαιτούν αποφασιστικές κινήσεις και ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών. Μόνο η επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σε συνδυασμό πάντα με την επιτάχυνση του εμβολιασμού και την σωστή επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, μπορούν να βοηθήσουν το ΕΣΥ.
Επιστρατεύσεις και φύλλα πορείας αντί για μόνιμες προσλήψεις
Γιώργος Μουρμούρης
Η πεισματική άρνηση της κυβέρνησης να αγγίξει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας, επιτάσσοντας χωρίς αποζημίωση ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδίως μονάδες ΜΕΘ, είχε ως «παρενέργεια» την επιστράτευση δεκάδων ιδιωτών γιατρών. Εν μία νυκτί 206 παθολόγοι, πνευμονολόγοι και γενικοί ιατροί κλήθηκαν με επίδοση φύλλου πορείας και υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων να παρουσιαστούν στα καταρρέοντα νοσοκομεία για να συνδράμουν τους εξουθενωμένους συναδέλφους τους νοσοκομειακούς.
Από την κυβέρνηση η επιστράτευση παρουσιάστηκε ως ένδειξη αποφασιστικότητας, ακόμα και ως προοίμιο «επίταξης» δομών του ιδιωτικού τομέα – που βέβαια την αντιλαμβάνεται ως ακριβοπληρωμένη ενοικίαση υπηρεσιών. Όπως όμως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), στην πραγματικότητα πρόκειται απλώς για «μια κυνική ομολογία της τραγικά αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας». «Η κυβέρνηση αγνόησε προκλητικά όλες τις εκκλήσεις για στήριξη του ΕΣΥ με συγκεκριμένες άμεσες προτάσεις για κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΕΚΑ, κάνοντας λόγο για μια «ακραία αυταρχική ενέργεια, πρωτοφανή στα χρονικά, μια πραγματικά μαύρη σελίδα στην ιστορία της ιατρικής στην Ελλάδα», που παράλληλα αποψιλώνει την ήδη ισοπεδωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Τα τελευταία 24ωρα πριν την ανακοίνωση της επιστράτευσης είχε ξεσπάσει ένας «πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του συντεχνιακού συνδικαλισμού στον χώρο των ιδιωτών γιατρών. Με τους εκπροσώπους του τελευταίου να μη θίγουν την ουσία του ζητήματος, δηλαδή την πεισματική άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με άμεσες προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας, αλλά να διαπραγματεύονται τους όρους της επιστράτευσης αναφορικά με ζητήματα όπως οι οικονομικές απολαβές και η μοριοδότηση των ιδιωτών γιατρών.
Στο μεταξύ, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κατά των «ηρώων» κατά τα άλλα νοσοκομειακών γιατρών και συνολικά των υγειονομικών ξεδιπλώνεται μία πρωτοφανής επιχείρηση φίμωσης των αγωνιστικών φωνών και εκδικητικότητας κατά όσων διεκδικούν τα αυτονόητα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση, η απόλυση του αγωνιστή γιατρού Κώστα Καταραχιά λόγω της αντίδρασης του σωματείου εργαζομένων στον «Άγιο Σάββα» στην ΕΔΕ κατά νοσοκομειακών που νόσησαν από κορονοϊό(!). Στον «Ευαγγελισμό» δε, σε δύο ειδικευόμενους γιατρούς επιβλήθηκε η ποινή στέρησης 15 ημερομισθίων για «ανάρμοστη συμπεριφορά προς το πρόσωπο του αναπληρωτή διοικητή»!
Είναι εμφανές ότι η υποκρισία της πανικόβλητης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης συνολικά είναι κυριολεκτικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Η αγωνιστική διεκδίκηση μαζικών προσλήψεων στο ΕΣΥ και άμεσης επίταξης των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας ανάγεται πια σε ζήτημα ζωής και θανάτου.