▸ Απεργιακά χαρακτηριστικά παίρνει και στην Ελλάδα η 8η Μάρτη, καθώς πρωτοβάθμια σωματεία σπάνε τη σιγή και προχωρούν σε κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας.
Πρωτοβάθμια σωματεία (όπως το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής) κάλεσαν το ΕΚΑ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 8 Μάρτη, τονίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί φέτος με το πλήθος των καταγγελιών γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και εργοδοτική βία, καθώς και με την πίεση που δέχονται οι γυναίκες της εργατικής τάξης από την πανδημία. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσαν οι Παρεμβάσεις στην ΑΔΕΔΥ, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στο ΕΚΑ και ευρύτερα οι ταξικές δυνάμεις.
Τελικά, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ.-2 μ.μ. και συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος στις 1 μ.μ., ενώ η διοίκηση του ΕΚΑ σύρθηκε απρόθυμα σε τρίωρη στάση, χωρίς όμως να καλεί σε συγκέντρωση! Αρκετά πρωτοβάθμια σωματεία, από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καλούν στη συγκέντρωση στις 1 μ.μ. σε υπουργείο Εργασίας – πλατεία Κλαυθμώνος, καθώς και σε απογευματινή συγκέντρωση στις 5.30 μ.μ. στο Σύνταγμα. Μεταξύ αυτών το ΣΜΤ, τα σωματεία στη NOKIA, στα Public, στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, ο ΣΥΒΧΨΑ, ο ΣΜΕΔ, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ, εκπαιδευτικοί σύλλογοι κλπ.
«8η Μάρτη: ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες. Ευκαιρία κατανάλωσης και ημέρα εμπορικών προσφορών; ΟΧΙ. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που βιώνουν, ακόμα και σήμερα, την εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση, τις διακρίσεις λόγω του φύλου τους, την σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Η 8η Μάρτη είναι ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες που αγωνίζονται να ζήσουν αξιοπρεπώς. Ένας αγώνας που δε σταματά!», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση και κάλεσμα τα εργατικά σωματεία.
Το ΣΜΤ θέτει ως αιτήματα, μεταξύ άλλων: Ίση αμοιβή για ίση εργασία, σε συνδυασμό με το μόνιμη και σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας κατά της ανεργίας που πλήττει σημαντικά τις γυναίκες. Πλήρης προστασία της μητρότητας με απαγόρευση της απόλυσης. Καμία ανοχή στην παρενόχληση, στη βία και στην αυθαιρεσία στους εργασιακούς χώρους. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις αντίστοιχες διατάξεις. Δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (γηροκομεία, παιδικοί σταθμοί, πρωτοβάθμια περίθαλψη), ώστε να απαλλαγούν οι γυναίκες απ’ αυτές. Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος και στην έκτρωση. Καμία σκέψη για αντιδραστική αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου.