▸Με βασικό θέμα την έγκριση του 14ου πενταετούς πλάνου στην ιστορία της Κίνας συνεδριάζει από χθες η Λαϊκή Εθνοσυνέλευση. Ο στόχος, που έχει διακηρυχθεί ανοιχτά, είναι διπλός: Και να κυριαρχήσει η χώρα στην παγκόσμια οικονομία και να καταστεί όσο το δυνατόν αυτάρκης, ώστε να μην εξαρτάται από τους ανταγωνιστές της. Γίνονται, άραγε, και τα δύο την εποχή της παγκοσμιοποίησης;
► Τραμπ: Είμαι εδώ και είμαι αφεντικό!
Είμαι εδώ και είμαι το αφεντικό, ενώ δεν αποκλείεται να είμαι πάλι υποψήφιος το 2024! Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο Τραμπ στους Ρεπουμπλικάνους, με την εμφατική του ομιλία την περασμένη Κυριακή σε ένα μεγάλο συνέδριο των απανταχού συντηρητικών της Αμερικής. Έτσι, για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον, δεν φαίνεται να τίθεται θέμα διάσπασης του κόμματος. Η συντριπτική πλειοψηφία βουλευτών και γερουσιαστών, άλλωστε, συμβαδίζουν με τις διαθέσεις της βάσης και στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν είναι ένα «λάθος της ιστορίας», αλλά εκφράζει μια συγκεκριμένη και ισχυρή τάση στην κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική. Επόμενο μεγάλο ραντεβού, που θα κρίνει πολλά, είναι οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022 για το Κογκρέσο.
► Τα 15 δολάρια είναι πάρα πολλά…
«Εάν οι Δημοκρατικοί έχουν κάποιοι πρόβλημα, αυτό είναι με την εργατική τάξη, όπου η επιρροή τους συρρικνώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια», έγραφαν αυτή την εβδομάδα οι New York Times. Αφορμή αποτέλεσε η απόφαση του κόμματος να αφαιρέσει από το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, απέναντι στην κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, την πρόταση για αύξηση της κατώτατης ωριαίας αμοιβής στις ΗΠΑ από τα 7,25 δολάρια που είναι σήμερα στα 15, έτσι ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν ήταν φυσικά μια τυχαία κίνηση: Αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν εκ των προτέρων διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να ψηφίσουν αυτή τη διάταξη, θέτοντας σε κίνδυνο το σύνολο του πακέτου, το οποίο ούτως ή άλλως είχαν δηλώσει ότι θα καταψήφιζαν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι.
► «Δημοκρατικές» βόμβες κατά της Συρίας
Εάν η παραπάνω κίνηση διαλύει κάποιες τις αυταπάτες και τους μύθους περί του χαρακτήρα και της πολιτικής των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν, υπάρχει αναμφίβολα μια ακόμη εξέλιξη που βοηθά περισσότερο τους πάντες να δουν ακόμη πιο καθαρά τα πράγματα: Η πρώτη επιδρομή των ΗΠΑ εναντίον ξένης χώρας, της Συρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε προτού καλά-καλά ο νέος πρόεδρός τους κλείσει 40 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Υπενθύμισε έτσι στους πάντες ότι είναι από τα γνωστά και πιο έμπειρα «γεράκια», όπως άλλωστε και ο υπουργός Εξωτερικών που έχει επιλέξει, ο Α. Μπλίνκεν. Και ταυτόχρονα, ότι είτε Δημοκρατικός είτε Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παραμένουν ίδιες και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός το ίδιο εχθρικός και απεχθής για τους λαούς. Κλίντον, Μπους, Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν…