▸Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στη Πλατεία Κλαυθμώνος και στην συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 5.30 μ.μ. που οργανώνουν σωματεία, φεμινιστικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις απευθύνουν ΝΑΡ-νΚΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Περισσότερα από 100 χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό της 8ης Μάρτη, ο οποίος καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας κομμουνίστριας Κλάρα Τσέτκιν, η πάλη για τη χειραφέτηση των γυναικών είναι ακόμα επίκαιρη», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους για τη φετινή 8η Μάρτη το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η νΚΑ.
«Η φετινή 8η Μάρτη βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση», σημειώνεται. «Οι κυβερνήσεις και η ΕΕ για να περισώσουν τα κέρδη του κεφαλαίου θυσιάζουν κάθε είδους δικαίωμα και κατάκτηση του εργατικού και του φεμινιστικού κινήματος, δημιούργησαν στρατιές ανέργων, ανασφαλών γυναικών, που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει ακόμη χαμηλότερα», ενώ «ο σύγχρονος ολοκληρωτικός καπιταλισμός εντείνει τις σεξιστικές διακρίσεις, τις οποίες χρησιμοποιεί για το διχασμό της εργατικής τάξης και την ένταση της εκμετάλλευσης».
Το ΝΑΡ και η νΚΑ «καλούν τις γυναίκες της εργατικής τάξης, της νεολαίας, τις αγωνίστριες του σύγχρονου γυναικείου κινήματος και κάθε καταπιεσμένη/ο λόγω έμφυλης ταυτότητας ή σεξουαλικού προσανατολισμού, σε κοινή πάλη για ισότητα και χειραφέτηση. Παλεύουμε συνολικά για ένα κόσμο ισότητας, χειραφέτησης και ελευθερίας!»
«8 Μάρτη απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, την εργοδοτική βία, τους (εκ)βιαστές και την κυβέρνησή τους. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι μάχη όλων των εργατών». αναφέρει από την πλευρά της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Οι ιδεολογικές επιθέσεις του κράτους και της άρχουσας τάξης ενισχύουν τις υλικές συνθήκες που παράγουν το σεξισμό. Οι εθνικιστικές κραυγές για την υπογεννητικότητα, η καμπάνια κατά των αμβλώσεων οι αντιλήψεις για την ανωτερότητα του ανδρικού φύλου, η εμπορευματοποίηση του σώματος των γυναικών είναι διαρκές στοιχείο των ιδεολογημάτων της αστικής τάξης. Η απάντηση στην γυναικεία καταπίεση είναι υπόθεση συλλογική, όλης της εργατικής τάξης. Τα σωματεία, η συλλογική οργάνωση είναι η πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στα αφεντικά, στους πλούσιους (εκ)βιαστές. Τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση είναι δύναμη για τους αγώνες μας συνολικά», προσθέτει μεταξύ άλλων.