Δικηγόρος, μέλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης
ο δικηγόρος Θ. Συμεωνίδης. Παρουσιάζοντας συγκεκριμένα το πώς στήθηκε το καφκικό σκηνικό που αφαιρούσε στοιχειώδη δικαιώματα του κρατουμένου, σημειώνει πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται για επικοινωνιακή διαχείριση αρνητικής εξέλιξης. Μιλώντας στο Πριν, ο Θ. Συμεωνίδης τονίζει πως είναι πλευρά της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης που καταργεί ακόμα και συνταγματικά δικαιώματα, όπως φάνηκε στο Πολυτεχνείο και στις 6 Δεκέμβρη.
Τον περασμένο Δεκέμβριο –εν μέσω καραντίνας– η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον νόμο 4760/11-12-2020, με τον οποίο επικεφαλής και πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών (ΚΕΜ) τέθηκε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, ενώ παλαιότερα προήδρευε Εισαγγελέας Εφετών. Με τον ίδιο νόμο, δόθηκε η δυνατότητα στη Γενική Γραμματέα να αποφασίζει για τη μεταγωγή ενός κρατούμενου σε περίπτωση κατεπείγοντος ή σε περίπτωση κινδύνου για διασάλευση της τάξης του καταστήματος κράτησης.
Επίσης, με το άρθρο 3 του ν. 4760/2020 δεν γίνεται δυνατή η έκτιση της ποινής σε αγροτικές φυλακές σε όσους έχουν καταδικασθεί για εγκλήματα τρομοκρατίας και σε κρατούμενους, σε βάρος των οποίων εκκρεμεί ποινική διαδικασία για αξιόποινη πράξη σε βαθμό πλημμελήματος που ενέχει πράξεις βίας ή απειλής βίας κατά προσώπων και πραγμάτων. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας εντάσσεται στην κατηγορία αυτή, αφού όταν δικάστηκε και καταδικάσθηκε δεν ίσχυε ακόμη ο νόμος για την τρομοκρατία. Σε βάρος του εκκρεμεί μία δίωξη επειδή υπέγραψε ένα κείμενο εντός φυλακών. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, όσοι απολέσουν τη δυνατότητα έκτισης της ποινής σε αγροτικές φυλακές, επαναμετάγονται στο Κατάστημα Κράτησης από το οποίο μετήχθησαν.
Κατ΄ εφαρμογή του παραπάνω, η ΚΕΜ στις 21 Δεκεμβρίου 2020 εκδίδει απόφαση μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στον Κορυδαλλό και κατόπιν, την ίδια ημέρα, η Γ.Γ. Σοφία Νικολάου, πριν βεβαίως μεταφερθεί ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό, αποφασίζει μεταγωγή του στο Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Υποτίθεται ότι αργότερα, στις 4 Ιανουαρίου 2021, η ΚΕΜ επικύρωσε την απόφαση της Σ. Νικολάου.
Συνεπώς, όχι μόνο είναι σύννομο το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα για επιστροφή στον Κορυδαλλό αλλά η νομιμότητα του αιτήματος «έχει αναγνωρισθεί» και από την αρχική απόφαση της ΚΕΜ, την οποία έσπευσε η Σοφία Νικολάου να τροποποιήσει επικαλούμενη ψευδώς «εξαιρετικούς λόγους».
Ο κρατούμενος μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης μεταγωγής του στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός του για ουσιαστικούς λόγους για δεύτερη συνεχόμενη φορά από την ΚΕΜ. Για να προσβάλλει όμως την απόφαση μεταγωγής πρέπει ο κρατούμενος να διαθέτει την απόφαση και το σκεπτικό αυτής. Ο Δ. Κουφοντίνας αιτήθηκε στις 28/12/2020 να λάβει γνώση των σχετικών με τη μεταγωγή του αποφάσεων. Η Σ. Νικολάου στις 11/1/2020 αρνήθηκε την χορήγηση των αποφάσεων αυτών, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων. Στις 12/1/20 ο Δ. Κουφοντίνας απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος στις 20/1/21 έκρινε νόμιμο το δικαίωμα του κρατούμενου να λάβει γνώση των αποφάσεων που τον αφορούν και απευθύνθηκε στη Γ.Γ. για τη χορήγηση των σχετικών αποφάσεων. Η Σ. Νικολάου αφήνει να παρέλθει σχεδόν ένας μήνας πριν χορηγήσει τις αποφάσεις αυτές στις 18 Φεβρουαρίου! Συνεπώς δεν μπορούσε ο Δ. Κουφοντίνας να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ακόμα, ο κρατούμενος έως σήμερα δεν έχει λάβει απάντηση (η λεγόμενη απόρριψη για δεύτερη συνεχόμενη φορά που απαιτεί ο Σωφρονιστικός Κώδικας) στις αιτήσεις του για να μπορεί να στραφεί στο δικαστήριο εκτέλεσης ποινών σχετικά με τη μεταγωγή του.
Συνεπώς ο Δ. Κουφοντίνας προχώρησε σε απεργία πείνας μετά τον εμπαιγμό του από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αποτελούσε τη μόνη δυνατότητα αντίδρασής του, μετά την παράνομη απόφαση της Γ.Γ. για τη μεταγωγή του και την άρνησή της να χορηγήσει αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων.
▶ Πως κρίνεις συνολικά τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση;
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επεδίωξε τον εμπαιγμό σε βάρος του Δ. Κουφοντίνα, του στέρησε στοιχειώδη δικαιώματα ως κρατούμενου και επεδίωξε τη μη εφαρμογή του νόμου και της απόφασης της ΚΕΜ για τη μεταγωγή του στο κατάστημα Κορυδαλλού. Οι δε χρησιμοποιούμενες εκφράσεις για τον κρατούμενο από κυβερνητικά στελέχη και οι δήθεν παραινέσεις για «προσφυγή στη δικαιοσύνη» αποδεικνύουν τις προθέσεις τους να αντιμετωπίσουν επικοινωνιακά ενδεχόμενη αρνητική εξέλιξη.
▶ Θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση;
Είναι για όλα ικανοί. Με αφορμή τον Covid-19 η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει τον περιορισμό δικαιωμάτων που ακόμη και το αστικό σύνταγμα προασπίζει. Απαγόρευσαν την πορεία του Πολυτεχνείου και τις εκδηλώσεις στις 6/12. Αρχικά κατάργησαν το πανεπιστημιακό άσυλο και κατόπιν ψήφισαν την παρουσία αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Επίσης, η κυβέρνηση επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση ανάγκης λόγω Covid-19 και να περάσει αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα χωρίς αντίσταση (όπως η απαγόρευση των διαδηλώσεων). Ταυτόχρονα, επιδιώκει να μεταφέρει τη συζήτηση από τις εγκληματικές ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και τη σημερινή κατάσταση των νοσοκομείων ή από την βόλεμα των «ημέτερων» (π.χ. υπόθεση Λιγνάδη).
▶ Είδαμε στις κινητοποιήσεις υπέρ της ικανοποίησης των αιτημάτων της απεργίας πείνας την Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών, πολλούς δικηγόρους στις πορείες, τι κλίμα διαμορφώνεται;
Στο χώρο των δικηγόρων, όπου υπάρχει και ιδιαίτερη ευαισθησία, έχει διαμορφωθεί ένα μπλοκ υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο της αντιδραστικής πολιτικής της ΝΔ και αμφισβητούνται στην πράξη. Είναι θετικό και ελπιδοφόρο βήμα η δημιουργία της Πρωτοβουλίας, η οποία σε αυτή τη φάση και λόγω των γνωστών συνθηκών προχωρά με διαδικτυακή συνεννόηση. Το πανό της αποτελεί χώρο αναφοράς και συσπείρωσης στις κινητοποιήσεις, καθώς η διάθεση αντίστασης και ανατροπής της κυβερνητικής επίθεσης εκφράζεται σε όλη την κοινωνία. Ο τόνος αμφισβήτησης των κυβερνητικών απαγορεύσεων στις 17 Νοέμβρη και στις 6 Δεκέμβρη δόθηκε κυρίως από τη νεολαία και τους εργαζομένους, οι οποίοι υπέστησαν την καταστολή των ΜΑΤ και των προστίμων.
Για να ανατραπεί αυτή η πορεία χρειάζονται πολύ περισσότερα από μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Απαιτείται πάλη ανατρεπτική, ταξική, πολιτική και ιδεολογική
▶ Η κυβερνητική πολιτική συνολικά αναβαθμίζει την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας, από το ΑΠΘ πρόσφατα μέχρι τις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου και της 6ης Δεκέμβρη. Τι επιδιώκουν;
Η κυβέρνηση της ΝΔ εκμεταλλεύεται την πανδημία για να υλοποιήσει την αντεργατική-αντιλαϊκή ατζέντα της, η οποία εκφράζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και, εν πολλοίς, υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες επιδιώκει να μηδενίσει τις «αντιστάσεις» καταστέλλοντας κάθε αντίθετη φωνή και δημιουργώντας το σκηνικό εδραίωσης της αστυνομοκρατίας και στη μετά την πανδημία εποχή.
▶ Πρόκειται για βρικολάκιασμα της Δεξιάς ή κάτι βαθύτερο;
Όπως βλέπουμε και διεθνώς, αλλά και στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες, με όλες τις κυβερνήσεις που επέβαλλαν μνημόνια, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ, η αναίρεση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και το χτύπημα ή η υπονόμευση του κινήματος αποτελούν βασικά στοιχεία για να περάσει η πολιτική τους. Βεβαίως δεν το κάνουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αλλά για να ανατραπεί αυτή η πορεία χρειάζονται πολύ περισσότερα από μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Απαιτείται πάλη ανατρεπτική, ταξική, συνολικά πολιτική και ιδεολογική και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει τέτοια μάχη. Αυτή η πάλη δεν μπορεί να περιμένει «το τέλος της πανδημίας». Η παρουσία όλων των εργαζομένων και της νεολαίας στην πρώτη γραμμή είναι πλέον επιβεβλημένη.