Γιώργος Τσαντίκος
▸ Η «επιτελικότητα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού έχει καταστεί ανέκδοτο, του οποίου το περιεχόμενο ενισχύεται από τα συνεχή «είπα-ξείπα». Φυσικά, δεν πρόκειται για απλές «αστοχίες» αλλά για ένα εγγενές πολιτικό πρόβλημα που εμφιλοχωρεί στην εξουσία: Επιτελική για λογαριασμό της, επιθετική για τους πολίτες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν μια μικρή αναδρομή με ημερομηνίες και… ώρες συχνά, που η κυβέρνηση είπε ή νομοθέτησε κάτι και το άλλαξε πριν στεγνώσει το μελάνι. Η διαχείριση της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να στελεχώσει τις δημόσιες υγειονομικές δομές, να προσλάβει προσωπικό και να ακούσει τους ανθρώπους της υγείας. Αντ’ αυτού, τα lockdown συμπληρώνουν ένα χρόνο και έξοδος δεν διαφαίνεται.
«Κερδίσαμε τη μάχη», χάσαμε τον πόλεμο…
-Κυριάκος Μητσοτάκης, 20/5/2020: «Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας». Εννιά μήνες μετά καμία από τις δύο μάχες (ή πολέμους) δεν κερδήθηκε. Άφησε όμως πίσω της διάφορα… σπαρταριστά.
Οικονομική ύφεση
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι αυτός που κατέχει μέχρι στιγμής το ρεκόρ αντιφατικών δηλώσεων για το μέγεθος της ύφεσης:
-5/4/20: «Περί το 4% τοποθετεί την ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημική κρίση».
-27/9/20: «Από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%».
-10/11/20: «Ύφεση περί το 10% φέτος», κατέληξε τελικά ο υπουργός Οικονομικών.
Ύφεση στον τουρισμό
Η κυβέρνηση εκτιμάει με κάπως… σχετικούς μαθηματικούς όρους την ύφεση στον τουρισμό:
-13/4/20, υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης: «Μπορεί και να φτάσει το 50% η πτώση στον τουρισμό»
-4/2/21, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πέρυσι ήμασταν στο 20%-25% αυτού που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά. Αν φθάσουμε το 50% αυτού που θα είχαμε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα από πέρυσι».
Η επιχείρηση «άνοιγμα τουρισμού» εξελίχθηκε σε ένα ακόμα κυβερνητικό φιάσκο. Αφενός γιατί τελικά η ζημιά παρέμεινε μεγάλη, αφετέρου γιατί τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη που πάσχιζαν να πείσουν το καλοκαίρι ότι «δεν κολλάει από τον τουρισμό», το χειμώνα έλεγαν άλλα.
-11/11/20, Άδωνις Γεωργιάδης: «Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι».
-Ο ίδιος, την ίδια μέρα, λίγο αργότερα: «Αυτό που είπα είναι ότι ο ιός κινήθηκε διαφορετικά το 2020 απ’ ό,τι αναμέναμε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο».
-Μια μέρα νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να τον καλύψει, ρίχνοντας ευθύνες στους λοιμωξιολόγους: «Η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε, ναι πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας» και ότι «πέσαμε έξω στην εκτίμηση της Θεσσαλονίκης, όχι στον τουρισμό, και όχι μόνο εμείς, όλοι οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι».
«Όπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας»
Τα πρόστιμα που άλλαξαν σε δύο ώρες
Η κυβερνητική τακτική της καταστολής και των προστίμων, η μόνη που ακολουθεί με συνέπεια η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας, περιλαμβάνει τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις ανάκρουσης πρύμνας ή απλής κυβερνητικής υποκρισίας:
-15/1, 11 π.μ., πρωτολογία Κ. Μητσοτάκη στη βουλή: «Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα αυξηθεί από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε την οικονομία χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας».
-Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, ο ίδιος: «Σε μια κίνηση να στείλουμε το μήνυμα ότι θέλουμε από τους πολίτες τη συμμόρφωση με γνώμονα την ευθύνη και όχι τον φόβο του προστίμου θα κρατήσουμε στα 300 ευρώ το πρόστιμο για τις επόμενες 10 μέρες».
-24/1, πρωί, υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή: «Θα υπάρχει πρόστιμο στα παιδιά τα οποία δεν τηρούν τους κανόνες οι οποίοι είναι κανόνες για όλο τον πληθυσμό».
-Το βράδυ εκείνης της μέρας, η ίδια: «Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, διευκρινίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για πρόστιμα συγκεκριμένα σε μαθητές».
Δημοσιογραφία υπό διωγμό
Πιο επικίνδυνες και υποκριτικές είναι οι θέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού ΠροΠο. Ο προεξάρχων της καταστολής και της μαζικής αστυνομικής βίας κατά διαδηλωτών/τριών αλλά και αρμόδιος για τα χιλιάδες πρόστιμα που κόβονται σωρηδόν, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να ψεύδεται.
-12/1/21, πρωί, ανακοινώνει το σχέδιο της ΕΛΑΣ για περιορισμό των συγκεντρώσεις αλλά και της ελευθερίας του Τύπου: «Η αστυνομία θα οριοθετήσει ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους και ένας ορισμένος εκ των προτέρων αξιωματικός θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση» λέει αυτολεξεί.
-Την ίδια μέρα, αργά το βράδυ, το υπουργείο ΠροΠο εκδίδει διάψευση: «Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:1) οι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, 2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί».
Φυσικά, λίγες μέρες αργότερα οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ δεν επιτρέπουν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ να κάνουν τη δουλειά τους σε συγκεντρώσεις, απωθώντας τους βίαια.
Σχολεία: Προτεραιότητες και «προτεραιότητες»
Η κυβέρνηση λειτουργεί σχεδόν εκδικητικά εις βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια παραμένουν ένα χρόνο κλειστά και θα συμπληρώσουν ενάμισι ακαδημαϊκό έτος χωρίς δια ζώσης λειτουργία το καλοκαίρι. Επίσης, έχει κάνει όλες τις πιθανές και απίθανες δηλώσεις που διέψευδαν η μια την άλλη, για το τι είναι προτεραιότητα και τι όχι.
-28/11/20, κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας: «Πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες».
-24/12/20, υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Θα ακούσουμε την εισήγηση των ειδικών, είναι προτεραιότητα να ανοίξουν τα σχολεία».
-3/1/21, Στέλιος Πέτσας: «Στις 11 Ιανουαρίου ανοίγουν όλα τα σχολεία». Η δήλωση γίνεται πριν καν συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων.
Τελικά, ανοίγει πρώτα το λιανεμπόριο και στις 11 Ιανουαρίου δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία. Τα Γυμνάσια και Λύκεια ξεκινούν την 1η Φεβρουαρίου δια ζώσης, για να ξανακλείσουν αργότερα, ανάλογα με τα μέτρα που επιβάλλονται ανά περιοχή. Αυτές τις μέρες, συζητιέται ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου…
Λιανεμπόριο-ακορντεόν
Στην αρχή της χρονιάς, δύο υπουργοί, Γεωργιάδης και Πέτσας, συναγωνίζονταν στις διαφορετικές δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα, του ανοίγματος του λιανεμπορίου.
-2/1/21, Άδωνις Γεωργιάδης: «Αν όλα πάνε καλά, είναι πιθανό να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα και σε ζώνες».
-2/1/21, δύο ώρες αργότερα, Στέλιος Πέτσας: Αναστολή υπηρεσιών και δραστηριοτήτων σε ένα ακόμα lockdown.
-3/1/21, Άδωνις Γεωργιάδης προσπαθεί να ανασκευάσει με μια από τις πιο… απίθανες δηλώσεις αυτής της περιόδου: «Βεβαίως το ήξερα, ναι. Από την Πέμπτη το είχαμε αποφασίσει, από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς».
Εμβολιασμός των υποσχέσεων και της ασάφειας
Ο εμβολιασμός είναι επίσης ένα από τα αγαπημένα… «ασαφή» θέματα της κυβέρνησης που επιμένει ότι μέχρι το καλοκαίρι θα επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, παρά το φιάσκο της AstraZeneca και τις προπληρωμές εμβολίων από την ΕΕ που δεν παραλήφθηκαν, αλλά και τις κατά καιρούς αισιόδοξες υποσχέσεις υπουργών.
-11/1/21, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους: «Περιμένουμε 400.000 από AstraZeneca αρχές Φεβρουαρίου». Ακολούθησε το γνωστό φιάσκο με την εταιρία και τις αγορές που… προπλήρωσε η ΕΕ.
-1/2/2021, ο ίδιος: «Επικοινωνήσαμε με την εταιρία (σ.σ. την AstraZeneca) και περιμένουμε 540.000 τον Μάρτιο».
Κοντά σε αυτά προσθέστε την αριθμολογία Κικίλια που από τον Αύγουστο του ’20 υποσχόταν «700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο» (ήρθαν τελικά 10.000), ενώ το Νοέμβριο του ’20, η κυβέρνηση υποσχόταν «2.117.440 εμβολιασμούς το μήνα» (Β. Κικίλιας, 18/11/20). Τελικά, όλα αυτά, καταλήγουν στη σημερινή, αργή εξέλιξη του εμβολιασμού.
Άλλα… ενδιαφέροντα με τις χιονοπτώσεις στην Αττική
-12/2/21, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων Βάνα Παπαυεαγγέλου, στην απογευματινή ενημέρωση: «Δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί, θα υπάρξει μέριμνα, ενώ σε περίπτωση προβλημάτων θα γίνει προσπάθεια να εμβολιαστούν άλλα άτομα της εκάστοτε περιοχής για να μην χαθούν δόσεις».
16/2/21: Αναβάλλονται οι εμβολιασμοί στη χιονισμένη Αττική…