Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Δεν είναι μία ακόμη αδικία, απλά είναι ο καπιταλισμός! Για την διοίκηση της Bic Βιολέξ εν προκειμένω ο λόγος.
Η οποία αποφάσισε να μην δώσει αυξήσεις στους εργαζόμενούς της για το 2021 παρότι συνεχίζει να εμφανίζει τρελά κέρδη. Το 2015 η βιομηχανία πέτυχε υπερδιπλασιασμό της κερδοφορίας της και στην οκταετία 2009-2017 πέτυχε αθροιστικά έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη άνω των 250 εκατ. ευρώ.
«Τα προηγούμενα χρόνια, χρόνια δύσκολα για τους εργαζομένους, το λαό και την νεολαία, χρόνια φτώχειας και ανέχειας για εμάς και τις οικογένειές μας, η Bic ήταν μόνιμα στις 100 πιο κερδοφόρες εταιρίες με αύξηση κερδών πάνω από 20% το χρόνο. Η πολυεθνική Bic όμως στο όνομα της κρίσης μας έδινε αυξήσεις-ψίχουλα 1% ρίχνοντάς μας στάχτη στα μάτια, ενώ μειώνει το προσωπικό στις μηχανές και εντατικοποιεί την παραγωγή και δεν μονιμοποιεί τους συμβασιούχους», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους εργαζόμενοι στην Bic.
«Η συμβολή μας στη μεγέθυνση των κερδών και στην ανάπτυξη της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια ήταν καθοριστική γιατί χωρίς εμάς δεν κινείται κανένα γρανάζι, καμία μηχανή! Χωρίς τη συμμετοχή μας στην παραγωγή δεν προκύπτει κέρδος για την εταιρεία. Η διοίκηση όμως μας αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους. Αυτό φάνηκε και αυτούς τους μήνες της πανδημίας που το εργοστάσιο έμεινε ανοιχτό», προσθέτουν.
Η τελευταία πρόταση αναφέρεται στις καταγγελίες των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα ότι στους χώρους δουλειάς δεν τηρούνταν τα απαραίτητα μέτρα. Και όσα τελικά υποχρεώθηκε η εταιρεία να πάρει, το έκανε κάτω από την δική τους πίεση. Παράλληλα είχαν καταγγείλει ότι απέκρυπτε και κρουσματα, «για να σωθούν τα κέρδη της» όπως ανέφερε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.
«Σε όλα αυτά οφείλουμε μια εργατική ταξική απάντηση. Απάντηση αξιοπρέπειας απέναντι στην κοροϊδία και το φόβο που γεννά το ζοφερό περιβάλλον που ζούμε. Η απάντηση δεν είναι άλλη από την ενότητα, την οργάνωση και τη συλλογική δράση για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς», καταλήγουν οι εργαζόμενοι στην Bic.