Θεοπίστη Καπέτα
▸ Την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου υπογράφηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η νέα σύμβαση με την Ελληνικός Χρυσός (Ελντοράντο Γκόλντ).
Mεταξύ άλλων προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη επέκταση του χώρου αποθήκευσης αποβλήτων στον Κοκκινόλακκα. Πρόκειται για ένα από τα πιο προβληματικά έργα της εταιρείας καθώς είναι κατασκευασμένο σε ένα επικίνδυνο ρήγμα το οποίο σε περίπτωση ισχυρού σεισμού θα έχει τεράστιες επιπτώσεις.
Η αύξηση του χώρου για τα απόβλητα είναι συνέπεια της αύξησης των εξορύξεων που σχεδιάζει η εταιρεία με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν ορίστηκε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε σχετικά με τη σημασία της συνεργασίας ελληνικής κυβέρνησης και Ελντοράντο Γκόλντ ότι «η σημερινή είναι μία ιστορική μέρα για την Ελλάδα, με μεγάλη ωφέλεια για τον ελληνικό λαό, που αποκαθιστά το κλίμα επενδυτικής εμπιστοσύνης και αποδεικνύει ότι οι επενδυτές θα αποφασίσουν να κάνουν το όραμά τους στην Ελλάδα».
Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν πως στο έλεος των «επενδύσεων» και του καπιταλιστικού κέρδους ρημάζεται μια ολόκληρη περιοχή. Άλλωστε, η αύξηση των εξορύξεων διευκολύνει την εκμετάλλευση ακόμη περισσότερων σπάνιων μεταλλευμάτων τα οποία φέρουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος απ’ ότι ο χρυσός στη συγκυρία που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα. Με τη ζήτηση και τη κατανάλωση ενέργειας συνεχώς να αυξάνεται, μεγαλώνουν και οι ανάγκες για περισσότερες κατασκευαστικές παρεμβάσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών μονάδων. Παράλληλα, έχει ξεσπάσει μια φρενίτιδα σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που οδηγεί στην αύξηση παραγωγής μπαταριών λιθίου.
Έτσι μια σειρά από σπάνιες γαίες και άλλα μεταλλεύματα μπαίνουν πλέον στο επίκεντρο και στον ελλαδικό χώρο. Όταν από μια εξόρυξη βγαίνει μισό γραμμάριο χρυσού ανά τόνο, η υπόθεση των σπάνιων γαιών και μεταλλευμάτων γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Εξάλλου, σπάνιες γαίες αντλούνται ακόμη και από τα τέλματα.
Σαν να μην έφτανε η ολοκληρωτική καταστροφή τόσο της υγείας όσο και της ζωής των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, ένας νέος ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος ενέχει. Η ειδική εξόρυξη αυτών των πρώτων υλών προκαλεί μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας λόγω της συνεύρεσης των μετάλλων με το ουράνιο. Μέχρι αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους μέταλλα υπάρχουν μέσα στα τέλματα της Ολυμπιάδας, τα οποία μετά από επεξεργασία μεταφέρονται κυρίως στη Κίνα σε μορφή συμπυκνώματος. Όσον αφορά τους μαγνήτες των ανεμογεννητριών χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νεοδυμίου και δυσπροσίου και για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται 70 κιλά χαλκού, 46 κιλά νικελίου, 17 κιλά ψευδαργύρου, 14 κιλά κοβαλτίου και 12 κιλά μολύβδου.
Οι συνέπειες αυτής της επένδυσης, για την οποία τρίβει τα χέρια της με ικανοποίηση η ελληνική κυβέρνηση, έχουν ήδη γίνει αισθητές και σε άλλες περιπτώσεις πριν από τη δική μας. Το Κοσσυφοπέδιο, παραδείγματος χάρη, διαθέτει πλούσια κοιτάσματα σε λιγνίτη και άλλα ορυκτά όπως μολύβδου, ψευδαργύρου, αργύρου, νικελίου, κοβαλτίου, χαλκού, σιδήρου και βωξίτη. Η εξορυκτική διαδικασία, πέρα από τα βουνά αποβλήτων που άφησε πίσω της, είχε και τρομερές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής καθώς η μόλυνση μπορεί να παραμείνει στο σώμα για χρόνια.
Αντίστοιχες καταστάσεις έχουν παρουσιαστεί και στη Τουρκία. Συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας η Dogu Biga Mining, θυγατρική της Alamos Gold Inc που εδρεύει και αυτή στον Καναδά όπως η Ελντοράντο Γκόλντ, έχει προχωρήσει σε υπογραφή συμβάσεων σχετικά με την εξόρυξη χρυσού και σπάνιων γαιών. Εκεί, όπως και εδώ, δεν υπάρχει καμία πειθαρχία ως προς τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Έχουν ήδη κοπεί 195.000 δέντρα αντί των 46.000 που είχαν υπολογιστεί αρχικά, ενώ η χρήση κυανιούχων αλάτων θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού η κατασκευασθείσα λίμνη κυανίου βρίσκεται πάνω σε ρήγμα με συχνές σεισμικές διεργασίες και δίπλα σε φράγμα νερού.
Η ιστορία είναι ίδια. Κυβερνήσεις και θυγατρικές καναδέζικων εταιρειών εκμεταλλεύονται στο έπακρο γόνιμες και κατοικήσιμες περιοχές προκειμένου να αυξήσουν την επενδυτική δραστηριότητά τους και το κέρδος τους από την εξαγωγή των ορυκτών πρώτων υλών στην Κίνα, αφήνοντας πίσω τους νεκρή γη και θύματα.
Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία: Καταστροφική για φύση και κοινωνία η μυστική νέα σύμβαση
Ανενόχλητη ώστε να συνεχίσει το καταστροφικό έργο της εξόρυξης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής είναι η Ελληνικός Χρυσός, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά η οποία παράλληλα τονίζει ότι η νέα σύμβαση δεν έγινε γνωστή από την κυβέρνηση αλλά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. «Η ΝΔ έδειξε πως το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα είναι εντολοδόχοι εκφραστές και μηχανισμοί υλοποίησης των συμφερόντων των πολυεθνικών μονοπωλίων», προσθέτει σημειώνοντας και τις «ευθύνες των ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που στήριξαν τα αρπακτικά “επενδυτικά” σχέδια, όπως μοιράστηκαν και τα μνημόνια».
«Μόνη διέξοδος οι ασυμβίβαστοι λαϊκοί αγώνες και η αλληλεγγύη, για να σωθεί η Χαλκιδική από τη λεηλασία. Η φύση δεν είναι παρά το “ανόργανο σώμα” του ανθρώπου. Η παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να γίνεται βάση της απόλυτης ισορροπίας με το περιβάλλον, να υπόκειται σε πανκοινωνικό έλεγχο και να εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες και όχι αυτές των εταιρειών», ξεκαθαρίζει.