Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Να μην πάνε στα σχολεία του Δήμου Χαλκιδέων τα παιδιά της δομής προσφύγων στη Ριτσώνα ζητάει η δήμαρχος με επιστολή που έστειλε στο υπουργείο Παιδείας στα τέλη Ιανουαρίου.
Τα παιδιά της δομής σταμάτησαν να πηγαίνουν σχολείο τον περασμένο Μάρτιο με την έναρξη της πανδημίας και δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά στις τάξεις τους. Τώρα η δήμαρχος θορυβήθηκε από την εισήγηση για δημιουργία Δομής Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων σε σχολεία της περιοχής για 271 παιδιά του καταυλισμού και έσπευσε να την αντιμετωπίσει.
Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του δήμου, ζητά «να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε εγκατάσταση μαθητών-προσφύγων σε διδακτήρια της Α/θμιας Εκπαίδευσης, τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος». Τη συγκεκριμένη «πρόταση» το δημοτικό συμβούλιο Χαλκιδέων αποφάσισε ότι την αποδέχεται «ομόφωνα», ενώ όπως διαβάζουμε στην επίσημη ανακοίνωση, «η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε λευκό».
Το Πριν συνομίλησε με τον Χρήστο Αλεξίου, Συντονιστή Εκπαίδευσης Προσφύγων Ριτσώνας, ο οποίος μας εξήγησε ότι αυτά τα 271 παιδιά είναι όσα έφτασαν στη δομή τον Γενάρη του 2020 από τα νησιά. Εκείνο που είχε προηγηθεί ήταν το ταξίδι τους και πολλά βρίσκονται εκτός σχολείου όχι για 11 μήνες αλλά για τρία χρόνια.
«Για τα παιδιά αυτά», σημειώνει ο Χρ. Αλεξίου, «ο εγκλεισμός είναι παράταση μιας ανωμαλίας που δημιουργήθηκε από τότε που εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Θα έκαναν ένα βήμα στην κανονική τους ζωή, αν πήγαιναν σχολείο. Η κανονικότητα για τα παιδιά είναι το σχολείο. Δεν είναι το άσυλο ή το διαβατήριο για τη Γερμανία όπως για τους μεγάλους. Αυτή η αποσχολειοποίηση έχει τεράστιο κόστος».
Η διακοπή της φοίτησης των μαθητών στο σχολείο, το ότι το νερό κόβεται τη νύχτα τρεις φορές τη βδομάδα και πριν καιρό είχε βρεθεί μολυσμένο, το ότι υπάρχει ένας γιατρός για 4 ώρες τις καθημερινές για 3.500 άτομα, οι συνθήκες στη δομή συνολικά σε συνδυασμό με το αίτημά τους για άσυλο και μετακίνηση στις χώρες προορισμού οδήγησαν τους πρόσφυγες στις κινητοποιήσεις.
Το επιχείρημα της δημάρχου είναι ότι «ο δήμος αδυνατεί να παρέχει οποιαδήποτε συνδρομή σε επιπλέον μαθητές, αφού δεν διαθέτει ούτε το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, ούτε τα μέσα, ούτε τις υποδομές, ώστε να ανταπεξέλθει στις επιπλέον ανάγκες που θα προκύψουν, πόσο μάλλον σε μια περίοδο υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία μάλιστα ο δήμος εμφανίζει αυξητική τάση σε κρούσματα της ασθένειας Covid-19 και έγινε και σχετική σύσταση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά».
Επίσης, η επιστολή αναφέρει κρούσματα Covid-19 στη δομή και υγειονομικούς περιορισμούς που δεν επιτρέπουν αύξηση του αριθμού των μαθητών ως λόγους για τους οποίους η δήμαρχος έλαβε τη διαβεβαίωση ότι «τουλάχιστον για το τρέχον σχολικό έτος, οι σχολικές μονάδες Α/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου δεν θα επιβαρύνονταν με τη φοίτηση επιπλέον μαθητών-προσφύγων, η δε εκπαίδευσή τους θα παρεχόταν εντός της Δομής» — αυτά σε μια σύσκεψη όλων των αρμόδιων φορέων η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου,.
Το πρόβλημα με τα παραπάνω είναι ότι κρούσματα δεν υπάρχουν στη δομή εδώ και τρεις μήνες, καθώς και ότι τα έξοδα για τη Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων καλύπτονται από τη βουλή — και ο δήμος έχει εισπράξει ανταποδοτικά τέλη για την επιβάρυνσή του με τη φιλοξενία προσφύγων, τα οποία για το 2019 ήταν 125.100 ευρώ.
Κυρίως, όμως, ότι ο διαχωρισμός των μαθητών σε αυτούς που μπορούν να συνωστίζονται και σε αυτούς που δεν μπορούν να συνωστίζονται στις σχολικές τάξεις θα πρέπει να εξηγηθεί. «Για εμάς η δωρεάν παιδεία είναι κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα.
Η παροχή δωρεάν παιδείας σε όλους άνευ όρων είναι αυτό που δείχνει την ποιότητα της κοινωνίας και του πολιτισμού μας. […] Απαιτούμε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο να διασφαλίσει άμεσα ότι η φοίτηση των παιδιών αυτών δεν θα παρακωλύεται από υποκειμενικές ερμηνείες της ΚΥΑ, προβλήματα στη μετακίνηση ή ρατσιστικές συμπεριφορές. Απαιτούμε να ανακληθεί το κατάπτυστο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χαλκιδέων», σημειώνει η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα.