Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας»
«Ένας διοικητής ΥΠΕ, πρώην διευθυντής της αστυνομίας, μαζί με μία διοικήτρια-νηπιαγωγό μπορούν, μέσα στην πανδημία, να απολύσουν έναν γιατρό, γιατί έχουν την εξουσία να το κάνουν. Είναι προκλητικό, πραγματική εκτροπή, και αντιπροσωπεύει μια λογική αυθαιρεσίας, αυταρχισμού και εκδικητικότητας», δηλώνει στο Πριν ο ακτινολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας» Κώστας Καταραχιάς.
Συνέντευξη στην Ιωάννα Καρδάρα
▶ Ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από τη συνδικαλιστική δίωξη εις βάρος σας αλλά και το ενδεχόμενο απόλυσης;
Έπειτα από τις κινητοποιήσεις που κάναμε με τεράστια συμπαράσταση, περιμέναμε να απαντήσει ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ. Να μας πει τον τρόπο με τον οποίο ουσιαστικά θα δοθεί παράταση στη σύμβασή μου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021, καθώς γι’ αυτό είχε δεσμευτεί στη συνάντηση με ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ. Η απάντηση αυτή ωστόσο καθυστερούσε. Το βράδυ της Τρίτης έλαβα με μέιλ την απάντηση του κ. Στάθη της υγειονομικής περιφέρειας, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθούσε με άθλια επιχειρήματα να πείσει ότι δεν υπάρχει ανάγκη να είμαι γιατρός στον «Άγιο Σάββα».
Όπως επίσης και ότι η μετακίνηση στο «Σωτηρία» ήταν νόμιμη και πως τελικά μπορώ να απολυθώ. Είναι μία κατάπτυστη απάντηση η οποία είναι μνημείο προσβολής, όχι μόνο στο πρόσωπό μου και στο σωματείο μας αλλά συνολικά για τους υγειονομικούς και την κοινωνία. Ένας διοικητής ΥΠΕ, πρώην διευθυντής της αστυνομίας, μαζί με μία διοικήτρια-νηπιαγωγό μπορούν μέσα στην πανδημία να απολύσουν έναν γιατρό γιατί έχουν την εξουσία να το κάνουν. Αυτό απαντούν επί της ουσίας.
Είναι προκλητικό, πραγματική εκτροπή, και αντιπροσωπεύει μια λογική αυθαιρεσίας, αυταρχισμού και εκδικητικότητας. Δεν ενδιαφέρει τίποτα την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας παρά μόνο η στοχοποίηση υγειονομικών που λένε την αλήθεια. Πιστεύουν ότι επειδή είμαι συμβασιούχος έχουν μεγαλύτερη δύναμη, με θεωρούν πιο ευάλωτο για να με εξοντώσουν. Οδηγούμαι στην απόλυση και μάλιστα είναι γελοίο γιατί επικαλέστηκαν ανάγκες της πανδημίας για να με μετακινήσουν, ενώ τώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη και με απολύουν.
▶ Ποια θα είναι η συνέχεια του αγώνα σας;
Ετοιμάζουμε την απάντησή μας. Η απόφαση έχει πυροδοτήσει τεράστια οργή στους εργαζόμενους του «Αγίου Σάββα» αλλά και συνολικά τα μηνύματα που έρχονται από τους υγειονομικούς, τα συνδικάτα και την κοινωνία είναι ότι υπάρχει πραγματικά κατακραυγή. Η μεθόδευση κλιμακώθηκε με τη μετακίνησή μου τον Δεκέμβρη και την μη ανανέωση της σύμβασής μου μέχρι 31/10 αλλά μέχρι 31/3. Το μήνυμα που δώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι ότι όλο το νοσοκομείο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, είναι ενάντια στην απόλυση του προέδρου του σωματείου και του γιατρού που εργάζεται σε αυτό εδώ και 10 χρόνια.
▶ Από την αρχή της πανδημίας βλέπουμε οι υγειονομικοί να αντιδρούν στη διαχείριση της κυβέρνησης και τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ. Μήπως έτσι εξηγείται και μια προσπάθεια στοχοποίησής τους που παρατηρείται;
Τα συνδικάτα στην υγεία, με τα όποια προβλήματά και τις όποιες αδυναμίες τους, είναι ισχυρά. Το σωματείο μας, μαζί με πολλά ακόμα, πρωτοστατούμε σε όλη αυτή τη μάχη κι έχουμε παίξει κεντρικό ρόλο στους αγώνες των υγειονομικών για τους συμβασιούχους και τις προσλήψεις, τη αύξηση της χρηματοδότησης, την απομάκρυνση των εργολάβων και τα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ΟΕΝΓΕ από την πρώτη στιγμή έβαλε στο τραπέζι της συζήτησης το πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία αλλά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από την επιτροπή των «ειδικών».
Άνθρωποι χάθηκαν εκτός ΜΕΘ και αυτό αποτελεί έγκλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, το οποίο προσπαθούν να το καλύψουν στοχοποιώντας τους γιατρούς
Τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες μιλούν για τις ελλείψεις και την ανάγκη θωράκισης των νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ενώ ήμασταν ο πρώτος κλάδος που σε αυτές τις συνθήκες βγήκε στα προαύλια των νοσοκομείων και έκανε μεγάλες κινητοποιήσεις στις 7 Απρίλη, στην αρχή της πανδημίας. Δεν επιβλήθηκε σιωπητήριο στους εργαζόμενους στην υγεία. Αυτό πονάει πάρα πολύ την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και γι’ αυτό προσπαθούν να φιμώσουν τους υγειονομικούς και τα συνδικάτα με πολλούς ύπουλους τρόπους. Ωστόσο η επικοινωνία μας με τον κόσμο είναι πολύ μεγάλη.
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κλιμάκωση της προσπάθειας τρομοκράτησης και στοχοποίησης των αγωνιζόμενων υγειονομικών, όπως της προέδρου της ΕΝΙΘ Δ. Κατσίμπα και των δύο προέδρων εργαζομένων στα νοσοκομεία Γρεβενών και Γιαννιτσών. Ακόμα σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ ενώ και η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Α. Ρέτζιου έχει κληθεί να δώσει… εξηγήσεις για μια συγκέντρωση των υγειονομικών στο υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβρη. Μέσα στα σωματεία μας αποκαλύπταμε την πραγματικότητα και ο «Άγιος Σάββας» είναι πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα.
▶ Σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας έχει αλλάξει κάτι στο ΕΣΥ;
Μία χούφτα συμβασιούχους πήραν μόνο, οι οποίοι ζήτημα είναι αν καλύπτουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις ευπαθείς ομάδες των υγειονομικών που βγαίνουν σε ειδικές άδειες. Οι προσλήψεις που κάνουν επί της ουσίας δεν αλλάζουν το σύνολο των γιατρών ή των νοσηλευτών. Δεν ενισχύεται το ΕΣΥ και η πολιτική των μετακινήσεων είναι τρανταχτή απόδειξη ότι δεν έκαναν τίποτα όλο το προηγούμενο διάστημα. Ούτε κρεβάτια ΜΕΘ έφτιαξαν, απλώς πήραν απλές κλίνες με οξυγόνο και τις βάφτισαν κρεβάτια ΜΕΘ. Άνθρωποι χάθηκαν εκτός ΜΕΘ και αυτό αποτελεί έγκλημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, το οποίο προσπαθούν να το καλύψουν στοχοποιώντας τους γιατρούς. Όπως έκανε πριν λίγο διάστημα με δηλώσεις του και ο Β. Κοντοζαμάνης.
▶ Τι θα έπρεπε να έχουν κάνει για να ενισχυθεί η υγεία;
Το βασικό θα ήταν να ενισχύσουν πολύ την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία είναι και η πρώτη γραμμή άμυνας. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου. Θα έπρεπε να έχουν καλύψει όλα τα κενά στα νοσοκομεία, 6.000 κενά γιατρών και συνολικά 35.000 κενά υγειονομικών. Αντίθετα, τα νοσοκομεία μετατράπηκαν σχεδόν σε νοσοκομεία μίας νόσου. Το κριτήριο για το lockdown δεν είναι τα κρούσματα αλλά ουσιαστικά το πότε αρχίζουν οι κλίνες ΜΕΘ να γεμίζουν και δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν οι ανάγκες.
▶ Τέλος, ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στους καρκινοπαθείς;
Όλα έχουν πάει πίσω. Αυτό για ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν μία περιουσία στον ιδιωτικό τομέα είναι εγκληματικό. Πέρα από τη διασπορά που έγινε και σε καρκινοπαθείς που νοσηλεύονταν μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο είναι τραγικό να συμβαίνει, φτάσαμε στο σημείο αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο 40 ασθενείς σε ένα νοσοκομείο με περίπου 300 ενεργές κλίνες. Τα χειρουργεία γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ οι θεραπείες καθυστερούν. Ο «Άγιος Σάββας» είναι ένα νοσοκομείο αυτή την στιγμή «ξεδοντιασμένο» από τη διαχείριση της πανδημίας.