Δημήτρης Σταμούλης
▸Η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη περί… κλειδιών των επιχειρήσεων εστίασης που ζητά να του τα δώσουν οι ιδιοκτήτες που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στον κλάδο, δείχνει ανάγλυφα την ξιπασιά της κυβέρνησης που «καμαρώνει» για το πόσο καλά τα έχει καταφέρει με την πανδημία!
«Δεν πληρώνουν ενοίκιο, ούτε εργαζόμενους, παίρνουν και επιστρεπτέα», είπε απαριθμώντας τα «δωράκια» στους εργοδότες ο λαλίστατος υπουργός Ανάπτυξης. Βέβαια παραδέχτηκε ότι τα χρήματα που πήραν πολλές επιχειρήσεις από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 ήταν λιγότερα από όσα είχε τάξει, ενώ πλήθος αυτοαπασχολούμενων διαμαρτύρεται ότι έφαγε… κόψιμο από τη σχετική πλατφόρμα.
Η κατάσταση όμως που βιώνει οι εργαζόμενοι αλλά και η ραγδαία φτωχοποίηση που υφίσταται μεγάλο τμήμα μικρομεσαίων και αυτοαπασχολούμενων, αποτυπώνεται ανάγλυφα από δύο τελευταίες έρευνες. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ που εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας για το 2020 θα υπερβεί το 10%, σημειώνει ότι βασικοί δείκτες όπως μισθοί, ανεργία και χρόνος εργασίας παρουσιάζουν επιδείνωση στο γ΄τρίμηνο του 2020. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο της μεγάλης αύξησης των οικονομικά μη ενεργών, που συμπεριλαμβάνει και τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή εργασίας, καθώς η πραγματική ανεργία συγκαλύπτεται έντεχνα από τα «μέτρα στήριξης» της κυβέρνησης.
Το άλλο παράδοξο της κυβερνητικής διαχείρισης είναι ότι η πανδημία από τη μια έχει κατεβάσει ρολά σε χιλιάδες χώρους εργασίας, αλλά σε άλλους έχει εκτινάξει την εντατικοποίηση και την υπερεργασία. Σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ένας στους 3 (37,1%) εργάζεται πλέον πάνω από 48 ώρες, ενώ συνολικά στο γ’ τρίμηνο, 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο. Το… ακορντεόν της κυβέρνησης στην αγορά, δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης αλλά σε αύξηση του χρόνου εργασίας, κυρίως σε κλάδους όπως διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, λιανικό και χονδρικό εμπόριο, μεταποίηση κ.α. όπου το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνάει το 90%. Αυτό το στοιχείο έρχεται και «κουμπώνει» με την εξαγγελία της κυβέρνησης για νομοθετική ανατροπή του καθεστώτος υπερωριών…
Για 4 στα 10 νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί μόλις για 19 ημέρες
Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για την ραγδαία υποβάθμιση εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Τα εισοδήματα των νοικοκυριών που στηρίζονται στα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 27,2%, ενώ συνολικά μειώθηκε κατά 11,5% το εισόδημα των νοικοκυριών. Αυτό αντανακλάται και σε δύο ακόμα κοινωνικές τάσεις: τη μείωση κατά 5 μονάδων των νοικοκυριών που ανήκουν στις μεσαίες εισοδηματικές κατηγορίες και την αύξηση του χάσματος μεταξύ του αριθμού των φτωχότερων και των πλουσιότερων νοικοκυριών.
Το πιο συγκλονιστικό στοιχείο της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ωστόσο ότι για 4 στα 10 νοικοκυριά, το μηνιαίο εισόδημά τους επαρκεί μόλις για 19 ημέρες! Ένα μεγάλο ποσοστό παραμένει σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς 1 στα 4 νοικοκυριά (25,1%) δηλώνει πως διαβιεί με εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Επίσης, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έχει 1 στα 4 νοικοκυριά, 1 στα 7 φοβάται ότι θα χάσει το ιδιόκτητο σπίτι του λόγω χρεών και άνεργο μέλος έχουν 3 στα 10 νοικοκυριά.
Αυτή είναι η «επιτυχημένη» οικονομική διαχείριση της πανδημίας για την οποία κόπτεται η κυβέρνηση, η οποία έχει καταφέρει μέσα σε ένα χρόνο να γιγαντώσει τις κοινωνικές ανισότητες, να οδηγήσει στη φτώχεια νέα τμήματα του λαού, και να περικόψει δικαιώματα και εισοδήματα στον κόσμο της εργασίας.