Δημήτρης Σταμούλης
▸ Εγκληματική η επιλογή του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να εμπλέξουν τα νοσοκομεία, τα οποία δίνουν σκληρό αγώνα να σώσουν ζωές ασθενών, στο έργο του εμβολιασμού. Επιτακτικό αίτημα η εξ ολοκλήρου απεμπλοκή τους από τη διαδικασία.
Μετά τον νέο σκληρότερο εγκλεισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, έκανε την εμφάνισή του ο Κ. Μητσοτάκης, μέσω του ΣΚΑΪ, και «πούλησε» πάλι αισιοδοξία, εξαγγέλλοντας ότι «η περιπέτεια της πανδημίας κορονοϊού τελειώνει σε δύο μήνες από σήμερα»!
Έσπευσε, δε, να υποσχεθεί ότι ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει στην Ελλάδα 1.700.000 εμβολιασμοί. «Όταν θα φτάνουμε στο Πάσχα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά», ισχυρίστηκε. Άλλα δηλώνουν όμως κάποιοι ειδικοί που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, οι οποίοι βλέπουν κορύφωση του τρίτου κύματος εκείνη την περίοδο. Ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς πριν από μία εβδομάδα δήλωνε ότι «Πάσχα δε θα κάνουμε ούτε φέτος όπως έχουμε μάθει». Τι και ποιον να πιστέψει κανείς;
Ωστόσο, τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τους εμβολιασμούς διαψεύδουν την πρωθυπουργική ιλαρότητα. Μέχρι την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 345.290 εμβολιασμοί πρώτης δόσης (του εμβολίου Pfizer/BioNTech) και 92.582 δεύτερης δόσης. Δηλαδή ούτε 100.000 πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των δύο δόσεων σε 40 μέρες από την έναρξη των εμβολιασμών (28/12/2020) ή κατά μέσο όρο περίπου 2.500 άτομα την ημέρα.
Στην Αττική, η οποία σήμερα βρίσκεται στο «μάτι» της πανδημίας, μόλις 43.000 άτομα έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Με αυτόν τον ρυθμό δεν θα έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις ως την έλευση του καλοκαιριού –δηλαδή πριν τον Ιούνιο– ούτε καν μισό εκατομμύριο πολίτες. Μέχρι τα έξι εκατομμύρια εμβολιασμένων που απαιτεί το «τείχος ανοσίας», απέχουμε μήνες, ίσως και… χρόνια!
Όμως ανησυχητικά είναι τα στατιστικά και από τον εμβολιασμό της τρίτης ηλικίας. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά δεδομένα, εμβολιάστηκαν 69.000 σε σύνολο 365.000 ατόμων άνω των 85 ετών, σχεδόν 1 στους 5 ή το 18,8%. Αυτές τις ημέρες ανοίγουν δύο ακόμα πλατφόρμες για ραντεβού εμβολιασμού των ηλικιακών ομάδων 60-64 ετών και 75-79 ετών, όπου και εκεί επικρατεί μια σύγχυση για το ποιος θα λάβει sms και ποιος θα πρέπει από μόνος του να κλείσει ραντεβού και με ποιον τρόπο. Μάλιστα, καλούνται να κάνουν το αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας εμβόλιο της AstraZeneca άτομα έως 64 ετών, όταν αυτό «κόπηκε» για άτομα 65 ετών και άνω…
Ούτε 100.000 πολίτες δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των δύο δόσεων σε 40 μέρες
Το μείζον ζήτημα, ωστόσο, αφορά στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι από τις αρχικές εξαγγελίες περί 1.018 τέτοιων κέντρων λειτουργούν σήμερα 140-150, δηλαδή μόλις το 15% όσων υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Αλλά κυρίως το πού λειτουργούν. Όχι σε Κέντρα Υγείας (όπου και πάλι «θύμα» θα έπεφτε η ήδη διαλυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας), αλλά στα νοσοκομεία.
Όπως, όμως, επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, το γεγονός ότι τα νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του μαζικού εμβολιασμού, εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό, ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους) και επιπλέον επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των ελλείψεων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ηλικιωμένοι καλούνται, για παράδειγμα, από το Γαλάτσι να πάνε για εμβολιασμό στο Αττικό, δηλαδή 10 χιλιόμετρα μακριά, ή στέλνονται στο Παίδων και σε ψυχιατρικά νοσοκομεία όπως το Δρομοκαΐτειο.
Είναι εγκληματική η επιλογή του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να εμπλέξουν τα νοσοκομεία –που δίνουν σκληρό αγώνα να σώσουν ζωές ασθενών– στο έργο του εμβολιασμού. Όταν οι γιατροί καταγγέλλουν ότι στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς, όταν παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία και στις πτέρυγες Covid-19, το πιο στοιχειώδες αίτημα που οφείλει να υλοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση είναι η απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
Τα κέντρα, τα οποία πρέπει με γοργούς ρυθμούς να αυξηθούν –ακόμα και με επίταξη ιδιωτικών κλινικών– θα πρέπει να «στηθούν» στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας κ.λπ.), καθώς και με προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.
Κάνουν «πάσα» τα χειρουργεία στους κλινικάρχες
Ανάμεσα στα δεκάδες μέτρα «εξειδίκευσης» του νέου και ακόμα πιο σκληρού lockdown, με πέντε λέξεις ο Ν. Χαρδαλιάς «ξεπέταξε» τη νέα μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων ως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Πρακτικά, δηλαδή, ελάχιστα χειρουργεία θα γίνονται σε ασθενείς που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει πως πρόκειται για «ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις».
Η κυβέρνηση αποδεικνύει ξανά ότι είναι… βαποράκι των κλινικαρχών. Μιλά για δήθεν «μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης» αλλά τελικά στρώνει το έδαφος στους επιχειρηματίες της υγείας, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, ενώ παράλληλα στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ως ανύπαρκτοι. Ένα εύλογο ερώτημα είναι αν κι αυτό το καταστροφικό μέτρο έχει την έγκριση της «κρατικής επιτροπής ειδικών» και ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν…