Θεοπίστη Καπέτα
▸ Σε πολλές πόλεις της Ελλάδας έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα εγκατάστασης ηλεκτρονικών μετρητών ύδρευσης.
«Πρωτοπόρες» είναι οι Σέρρες, δεδομένου ότι είναι η πρώτη πόλη στην οποία γίνεται μαζική τοποθέτηση τέτοιων μετρητών. Μάλιστα, ιδιαίτερα για την πόλη των Σερρών, η εταιρεία Anytec μετράει πλέον περισσότερα από τέσσερα χρόνια στη περιοχή, ενώ αρχικά επρόκειτο για εξάμηνη σύμβαση εργολαβίας. Έτσι, κάθε λογύδριο περί προσωρινής σύμβασης με εργολάβους για τέτοιου είδους εγχειρήματα απαιτεί την προσοχή των πολιτών, καθότι μόνο προσωρινό δεν θα είναι, όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Αντίθετα, είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η σταδιακή συγχώνευση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αρχικά ανά νομό και ύστερα ανά περιφέρεια, μέχρι την ολοκληρωτική επίτευξη του στόχου. Κατ’ επιταγή, λοιπόν, των μεγάλων επιχειρήσεων, έχει αρχίσει η προσπάθεια, ώστε να πάψει το νερό να είναι ένα δημόσιο αγαθό και να μετατραπεί σε ένα ακόμη εμπόρευμα.
Οι συνέπειες της συγκεκριμένης πολιτικής είναι τεράστιες, καθώς χάνεται το κοινωνικό πρόσωπο των ΔΕΥΑ προς τον καταναλωτή. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν ηλεκτρονικά από την άλλη άκρη της χώρας να διακόπτουν την ύδρευση κατοικιών ανενόχλητες, χωρίς να υπολογίζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν βρέφη, άρρωστοι και άτομα με ειδικές ανάγκες στα σπίτια όπου αδυνατούν να αποπληρώσουν ακόμη και μικρά χρέη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα απασχολούνται σε αυτές θα είναι ακόμη λιγότεροι.
Η μείωση του προσωπικού, εξάλλου, συνεπάγεται και τη μείωση κόστους της εταιρείας, το οποίο, αν συνδυαστεί με τη συνεχή αύξηση του κόστους του νερού σε καθεστώς ιδιωτικοποίησης, εγγυάται τεράστια οικονομικά οφέλη.
Ένας διαχειριστής ύδρευσης που θα παίρνει ποσοστά σε κάθε περίπτωση διακοπής παροχής νερού και θα εξαναγκάζει τον πολίτη να μεταβεί στην υπηρεσία να αποπληρώσει άμεσα με κάθε κόστος τα χρέη του, σίγουρα αποτελεί απειλή για την εξασφάλιση του νερού ως αγαθό.
Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει και τεράστια προβλήματα στη συντήρηση των αναγκαίων συστημάτων και εγκαταστάσεων ύδρευσης, καθώς, όπως έχει δείξει ήδη η διεθνής εμπειρία, επενδύσεις από τις εταιρείες δεν έχει, παρά μόνο είσπραξη κερδών.