▸Μια ιστορική νίκη για το γυναικείο κίνημα της Αργεντινής σηματοδότησε η οριστική νομιμοποίηση των αμβλώσεων, μετά και τη ψηφοφορία στη Γερουσία. Έτσι, η χώρα γίνεται μόλις η τέταρτη της περιοχής –μετά την Ουρουγουάη, τη Γουϊάνα, την Κούβα αλλά και την πολιτεία Οαχάκα του Μεξικό– όπου οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα τους.
Έκρηξη κερδών και χρηματιστηρίων
Πάνω στην αλλαγή της χρονιάς και επειδή οι «πάνω» συνηθίζουν να μιλούν για μια κρίση απέναντι στην οποία είμαστε όλοι ίσοι (τι πρωτότυπο…), έχει αξία να ρίξουμε μια ματιά στο τι συνέβη στα χρηματιστήρια το 2020, την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι κυριο-
λεκτικά στενάζουν. Εκεί, δηλαδή, όπου τα ρεκόρ καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο, ενώ η αξία των κορυφαίων εισηγμένων επιχειρήσεων έχει εκτοξευθεί σε ασύλληπτα επίπεδα. Για του λόγου το αληθές, σήμερα υπάρχουν τέσσερις όμιλοι που αποτιμώνται με ποσά άνω του ενός τρισ. δολαρίων, ενώ οι δέκα κορυφαίοι (7 αμερικανικοί, 2 κινεζικοί και η σαουδαραβική Saudi Aramco) «αξίζουν» αθροιστικά κοντά στα 10 τρισ., ένα ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ! Όσο για τα κέρδη τους, είναι αυξημένα σε διψήφιο ποσοστό έναντι του 2019.
Στην ινδική Κεράλα ψηφίζουν κομμουνιστές
Στην Ινδία, πάντως, όπου η απόσταση ανάμεσα στους ελάχιστους «πάνω» και τα μιλιούνια των «κάτω» κυριολεκτικά βγάζει μάτι και μάλιστα περισσότερο από ό,τι στη Δύση, οι κάτοικοι της πολιτείας Κεράλα αποφάσισαν να το παίξουν ξανά… κομμουνιστικά. Για την ακρίβεια, το αποφάσισαν περισσότεροι από ό,τι στο παρελθόν, μιας και εκεί βρίσκεται παραδοσιακά ένα από τα προπύργια του ΚΚ Ινδίας (μαρξιστικό), το οποίο ελέγχει την τοπική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί και την «ψυχή» του Αριστερού Δημοκρατικού Μετώπου (LDF). Του συνασπισμού, δηλαδή, ο οποίος κατέγραψε εντυπωσιακά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί την εβδομάδα 8-14 Δεκεμβρίου, απαντώντας έτσι με αδιαμφισβήτητο τρόπο τόσο στις επιθέσεις των μίντια όσο και στις ευκαιριακές συμμαχίες των αντιπάλων τους και του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος (BJP) του Ναρέντρα Μόντι.
Πότε θα φτάσουν εμβόλια στην Αφρική;
Στην Αφρική των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων τίθεται αντικειμενικά ένα μείζον ερώτημα: Πότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί με τα σκευάσματα που λαμβάνουν έγκριση και για πόσους τελικώς θα επαρκούν αυτά που θα φτάσουν, όταν φτάσουν; Πρόσφατα, ο επικεφαλής του αφρικανικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νοσημάτων προειδοποίησε ότι ο μαζικός εμβολιασμός ενδέχεται να μην ξεκινήσει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2021 — όταν, με άλλα λόγια, η Δύση θα βρίσκεται θεωρητικά κοντά στην επίτευξη της αποκαλούμενης «ανοσίας της αγέλης». Μάλιστα, καθώς έχουν «καεί» σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν (όπως με τα φάρμακα για τον HIV και στην επιδημία του H1N1), χιλιάδες Αφρικανοί δηλώνουν εθελοντές για να κάνουν δοκιμαστικά τα εμβόλια, φοβούμενοι ότι διαφορετικά δεν θα τα δουν ποτέ στα μάτια τους…