Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Αμετακίνητοι οι πρωτεργάτες του υγειονομικού-κοινωνικού εφιάλτη
Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προχώρησε τελικά σε δομικές αλλαγές, όπως είχε προαναγγείλει, αλλά σε ανακάτεμα της ίδιας σημαδεμένης τράπουλας επιχειρώντας –χωρίς πολλή επιτυχία– να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Σαφής ήταν, ωστόσο, η σημειολογία της πιο εκκωφαντικής αλλαγής στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Απομακρύνεται ο πρώην γραμματέας της ΚΝΕ, Τάκης Θεοδωρικάκος, και τη θέση του στο υπουργείο Εσωτερικών παίρνει ο Μάκης Βορίδης, πρώην αρχηγός της νεολαίας… ΕΠΕΝ (διάδοχος του Νίκου Μιχαλολιάκου στη θέση αυτή). Η αναβάθμιση του «τσεκουράτου» ακροδεξιού έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκτός των άλλων ο Βορίδης θα είναι ο αρμόδιος για την προετοιμασία και την οργάνωση της διεξαγωγής των επόμενων εκλογών με το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη να ενισχύεται.
Χαρακτηριστικό είναι το ξήλωμα τεχνοκρατών (όπως του πρώην διευθυντή της Google) και η αντικατάστασή τους από κομματικά στελέχη με… γεωγραφικά κριτήρια, αντιπροσώπευση περιφερειών και αύξηση του συνολικού αριθμού υπουργών και υφυπουργών στους 57.
Κίνηση ικανοποίησης του σκληρού δεξιού πυρήνα είναι η ανάληψη από τη «μανταμ Σουσού» της δεξιάς Σοφία Βούλτεψη του πόστου της υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου (αρμόδιας για την ένταξη) η οποία σε τηλεοπτική της συνέντευξη είχε χαρακτηρίσει τους πρόσφυγες «άοπλους εισβολείς», ενδεικτικό των προθέσεων όσων τη διόρισαν.
Ενισχυμένο το σενάριο πρόωρης προσφυγή στις κάλπες με την αναβάθμιση Βορίδη και την ανάδειξη στην κυβέρνηση νεοδημοκρατών με γεωγραφικά κριτήρια
Λένε ότι ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ωστόσο διατηρεί «αμετακίνητους» στις καρέκλες τους τους πρωταίτιους της σημερινής απελπιστικής κατάστασης (Σταϊκούρα, Κεραμέως, Κικίλια, Γεωργιάδη και Χρυσοχοΐδη μεταξύ άλλων) και ας δέχεται «το ένα γκολ μετά το άλλο». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά απέρριψε τις εισηγήσεις καρατόμησης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, με το σκεπτικό ότι αυτό θα αποτελούσε παραδοχή ότι το καταστροφικό άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ελέγχους οδήγησε στους 5.100 νεκρούς σήμερα (από 200 νεκρούς προ ανοίγματος).
Το μόνο λάθος που ουσιαστικά αποδέχεται η κοινωνικά ανάλγητη κυβέρνηση είναι στην επικοινωνία. Για αυτό το λόγο ο φιλόδοξος 47χρονος «μεταρρυθμιστής», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, Χρήστος Ταραντίλης διαδέχεται τον Στέλιο Πέτσα, με τον τελευταίο να υποβαθμίζεται σε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για αυτοδιοικητικά θέματα. «Ιφιγένεια» της παράταξης και ο μέχρι πρότινος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος «αποστρατεύεται» τιμητικά στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Κερασάκι στην ακροδεξιά τούρτα και ο διορισμός του Θάνου Πλεύρη στη θέση του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με σαφή στόχευση να ανέβουν οι τόνοι και η πόλωση το επόμενο διάστημα. Η αντικατάσταση των συγκριτικά μετριοπαθών στελεχών από πατενταρισμένους ακροδεξιούς και η διατήρηση του κατασταλτικού πυρήνα δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για τον αντιλαϊκό προσανατολισμό του ανασχηματισμού. Πέρα από τον επικοινωνιακό του χαρακτήρα στοχεύει στην αντιμετώπιση των αναπόφευκτων κοινωνικών κραδασμών της δύσκολης μεταβατικής περιόδου που έρχεται.
«Ανακυκλώνοντας τα υλικά κοινωνικής κατεδαφίσεως της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να φτιασιδώσει το πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής καθώς η φθορά είναι ορατή και η κοινωνική δυσαρέσκεια φανερή» σημειώνει μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο σχόλιο της για τον ανασχηματισμό.
Νεοφιλελεύθερη ατζέντα στο υπουργείο Εργασίας
Ο ακραιφνής νεοφιλελεύθερος Κωστής Χατζηδάκης, γνωστός για το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας με συνοπτικές διαδικασίες, χαρακτηρίζεται από τα κυβερνητικά ΜΜΕ ως ένας πολιτικός που «αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος» με σταθερή πυξίδα τις «μεταρρυθμίσεις». Αποστολή «ειδικού σκοπού» αναλαμβάνει και στο υπουργείο Εργασίας. Ο προκάτοχός του Γιάννης Βρούτσης χρεώνεται, εκτός των άλλων, τη σκανδαλώδη και αυθαίρετη «λίστα Πέτσα», τα τραγελαφικά και σκανδαλώδη σκηνικά με τα προγράμματα κατάρτισης στους επιστήμονες, τις καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων και επιδομάτων και την κατάργηση χορήγησης δωρεάν φαρμάκων σε 600.000 χαμηλοσυνταξιούχους (που την επανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης). Ωστόσο, η απομάκρυνση Βρούτση οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν –και επισημάνθηκαν από τους δανειστές– στην ιδιωτικοποίηση του επικουρικού πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης «υπόσχεται» επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε αυτούς τους τομείς, λέγοντας ότι σε έξι μήνες «το περιβάλλον τόσο στον τομέα της Εργασίας, όσο και της κοινωνικής ασφάλισης θα είναι εντελώς διαφορετικό», με βάση πάντα το αποκρουστικό σχέδιο της ΝΔ για τον «κουμπαρά του Πινοσέτ».
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε νέο εργασιακό-
συνδικαλιστικό νόμο που θα φοράει ακόμα πιο στενό κορσέ στη συνδικαλιστική δράση –«θα κάνει πιο διαφανή τη λειτουργία της»– στη βάση ενός… «σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου». Για την αγορά εργασίας μίλησε για «ρυθμίσεις» που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους να αποκτήσουν καλύτερη ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, μια έκφραση που στο συστημικό λεξιλόγιο μεταφράζεται σε μεγαλύτερη ελαστική εργασία.