Μπάμπης Συριόπουλος
▸ Η κυβερνητική απαγόρευση υπογραμμίζει τη σημασία της επετείου
Η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα στις 6 Δεκέμβρη του 2008 χρωμάτισε ανεξίτηλα αυτή την ημερομηνία. Από τότε ήταν πάντα πονοκέφαλος για τις κυβερνήσεις. Δεν ήταν μόνο μια διαρκής υπενθύμιση της δολοφονικής αστυνομικής βαρβαρότητας σε αντίθεση με το μύθο της «προστασίας του πολίτη», αλλά και της απάντησης που μπορεί να δοθεί σ’ αυτή τη βαρβαρότητα. Η απροκάλυπτη δολοφονία πυροδότησε την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, νεολαιίστικη σε μεγάλο βαθμό, που τρόμαξε την αστική τάξη αποτελώντας μια προαναγγελία για το κίνημα που συγκλόνισε τη χώρα μας την εποχή ων μνημονίων. Το σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες» τους στοιχειώνει ακόμα.
Φέτος αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση ακόμα περισσότερο. Οποιαδήποτε πορεία για τις 6 Δεκέμβρη έχει προληπτικά απαγορευτεί καιρό τώρα από τον υπουργό ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Τότε η αστυνομική καταστολή ενάντια στο κίνημα «δικαιολογούνταν» κατά περίπτωση σαν απάντηση στις επιθέσεις των διαδηλωτών. Σήμερα η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και την πανδημία ως πρόσχημα, έχει συγκροτήσει ένα ασφυκτικό νομικό πλαίσιο με βάση το νέο νόμο για τις συναθροίσεις. Απαγορεύει συγκεντρώσεις, ενώ η αστυνομία συλλαμβάνει προληπτικά ακόμα και αυτούς που προπαγανδίζουν μια συγκέντρωση και βάζει πρόστιμα στοχοποιώντας ιδιαίτερα τους «οργανωτές» (όπως τον Ηλία Σμήλιο). Τότε το κράτος κρατούσε την αστυνομία στο παρασκήνιο, σαν εφεδρεία για τις δύσκολες μέρες, σήμερα η δράση της διαχέεται παντού, είναι το «ΕΣΥ της προστασίας μας», σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη.
Ανάγκη να «σπάσουν» στην πράξη η προληπτική καταστολή και
οι απαγορεύσεις
Η νεολαία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της αστικής τάξης γενικότερα. Αποτέλεσε εδώ και καιρό το πειραματόζωο για κάθε μορφής ελαστική εργασία, μαθητεία, υποκατώτατο μισθό, πολύ πριν η ευελιξία επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες. Σήμερα είναι για μια ακόμα φορά το «πεδίο βολής» για την τηλεκπαίδευση, την προώθηση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων για τα ΕΠΑΛ κ.ά. Μαζί με τους άλλους εργαζόμενους καλείται να περάσει στη νέα εποχή, χωρίς οχτάωρο και πληρωμένες υπερωρίες, με αφοπλισμένα σωματεία και χωρίς απεργίες. Τουλάχιστον αυτά τα σχέδια κάνει η αστική τάξη. Η κυβέρνηση εκτός των άλλων έχει στοιβάξει κατά χιλιάδες τους νέους στις σχολικές αίθουσες των 25 ατόμων και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους κατηγορεί για την διάδοση του κορονοϊού βάζοντας την αστυνομία να τους κυνηγάει στα παγκάκια και στις πλατείες.
Η κυβέρνηση, με την απαγόρευση, δίνει με τον τρόπο της όπως και στις 17 Νοέμβρη αυθεντικότητα και εντονότερο εξεγερτικό πνεύμα στην επέτειο, κάνει πιο ευδιάκριτες τις διαχωριστικές γραμμές και δίνει νόημα καταργώντας την εθιμοτυπία. «Το απαγορευμένο είναι πιο πραγματικό» θα λέγαμε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση. Η ανυπόταχτη νεολαία, οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς θα τιμήσουν την 6η Δεκέμβρη και φέτος όχι μόνο ενάντια στην ιδιαίτερα αναβαθμισμένη κρατική καταστολή, αλλά ενάντια στην κυβερνητική αδιαφορία για τις ζωές που χάνονται καθώς προσλαμβάνονται αστυνομικοί αντί για υγειονομικοί, ενάντια στα εκπαιδευτικά και εργασιακά κάτεργα, ενάντια στα μνημόνια που ετοιμάζουν, για ζωή κι ελευθερία. «Η ζωή δεν καταστέλλεται. Το μέλλον εξεγείρεται».
Μη μιλάς, μην περπατάς απαγορεύει η ΕΛ.ΑΣ