Μεγάλη αύξηση της φτώχειας, της ανεργίας και της ανέχειας, εν μέσω πανδημίας. Πληθαίνουν τα νοικοκυριά που δεν βγάζουν τον μήνα, τα lockdown πλήττουν τους χαμηλόμισθους και τα φτωχότερα στρώματα. Επιτακτική ανάγκη για ένα πρόγραμμα άμεσων εργατικών λαϊκών διεκδικήσεων.
Σε βαθύ σκοτεινό τούνελ μπαίνουν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην Ελλάδα, με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας να πέφτουν βαριές στις πλάτες των πιο αδύναμων, μαζί με αυτές της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι να μένουν χωρίς δουλειά, με ορισμένους μόνο απ’ αυτούς να λαμβάνουν το απαράδεκτο επίδομα των 534 ευρώ. Ακόμα και το δώρο των Χριστουγέννων φέτος θα είναι ψαλιδισμένο για όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας.
Έξι στα δέκα νοικοκυριά δεν βγάζουν τον μήνα, το 37% ζει ήδη με δανεικά
Την ώρα που η βουλή συζητά τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, που μειώνει τις δαπάνες για την υγεία και απογειώνει τους εξοπλισμούς(!), τα στοιχεία είναι δραματικά: το 61% των νοικοκυριών ξεμένουν από χρήμα στο τέλος του μήνα, ενώ το 37% αναγκάζεται να δανείζεται από συγγενείς ή φίλους. Μάλιστα περίπου ένα στα πέντε νοικοκυριά καταφεύγει σε δανεισμό κάθε μήνα. Τα lockdown λειτουργούν καταστροφικά στα πιο αδύνατα τμήματα του λαού. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, περίοδος του πρώτου απαγορευτικού, το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 11,8%. Ήδη το 49% των πολιτών δηλώνει μείωση εισοδημάτων το 2020, το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό της φτωχοποίησης είναι πως το 31% των εργαζομένων αναζητά και δεύτερη δουλειά για να τα βγάλει πέρα! Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η μείωση μισθών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ΕΕ, με τους χαμηλόμισθους να πλήττονται περισσότερο, κυρίως όσοι είχαν προσωρινές εργασίες, οι νέοι ηλικίας 16-24 ετών, οι γυναίκες και οι ανειδίκευτοι.