Νίκος Μανάβης
▸ Λασπότοπος το νέο στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων στην περιοχή του Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Κι όποτε φυσάει βοριάς ο αέρας παίρνει τις σκηνές. Κολαστήριο κανονικό. Καθημερινά 2.500 προσφυγόπουλα και συνολικά 7.250 πρόσφυγες τσαλαβουτάνε εκεί μέσα, σύμφωνα με τα πρόσφατα ανακοινωμένα στοιχεία. Ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με τη «ζούγκλα» της Μόριας δεν υπάρχουν. Η έλλειψη νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και πρόσβασης στο διαδίκτυο είναι μόνιμη κατάσταση.
Ο βιασμός ενός τρίχρονου κοριτσιού που βρέθηκε παρατημένο στον λασπότοπο του Καρά Τεπέ έδειξε πως και το νέο κολαστήριο δεν προσφέρει καμία ασφάλεια, παρά την καθημερινή παρουσία εκατοντάδων αστυνομικών, ασφαλιτών και ΜΑΤατζήδων. Η άγρια, απάνθρωπη και χωρίς όριο βία είναι μόνιμο φαινόμενο στο Καρά Τεπέ, όπως απέδειξε κι ο αναίτιος ξυλοδαρμός δύο προσφύγων από αστυνομικούς μόλις 100 μέτρα από την είσοδο του στρατοπέδου, σε δημόσια θέα.
Το πέρασμα από την αταξία στην ευταξία, κατά τον υπουργό «Προστασίας του Πολίτη» Μ. Χρυσοχοΐδη δεν σημαίνει τίποτα άλλο απο περισσότερος ανθρώπινος πόνος. Οι δηλώσεις του υπουργού θυμίζουν τις δηλώσεις της χούντας του Παπαδόπουλου που με γεμάτα αριστερούς τα ξερονήσια διαβεβαίωνε πως επικρατεί τάξη και ασφάλεια καθ’ άπασα την επικράτεια.
Η απαγόρευση πρόσβασης στο ΚΥΤ στους δημοσιογράφους, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των προσφύγων στην πόλη, μειώνει σημαντικά την πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν μέσα σ’ αυτό. Αλλά οι ελάχιστες εικόνες που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα είναι αρκετές για να δείξουν ποια είναι η κατάσταση στον Καρά Τεπέ. Ίδια είναι η κατάσταση και στη ΒΙΑΛ της Χίου αλλά και στο Βαθύ της Σάμου.
Ενδεικτικό του πόσο άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των προσφύγων στα νησιά είναι ο μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στα παιδιατρικά τμήματα τους. Επίσης ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι οι σχεδόν καθημερινές εκκλήσεις που γίνονται από διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, ακόμη κι αυτές που βρίσκονται σε ανοιχτή συνεργασία με την κυβέρνηση, οι οποίες ζητούν να απομακρυνθούν από τα ΚΥΤ των νησιών οι ευάλωτες ομάδες προσφύγων, να γίνει ουσιαστική βελτίωση του φαγητού και γενικά να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτά.