Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Τέλη Νοέμβρη παρατηρήθηκε μια μείωση των μοριακών τεστ, που δείχνει πως η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβλέπει τη σημασία τους για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης τους ιού.
Συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκαν 200.238 μοριακά τεστ, το δεύτερο 222.867 και το τρίτο 173.139. Το τοπίο θολώνει ακόμα περισσότερο, όταν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα στοιχεία για τα διεξαγόμενα τεστ και τα αποτελέσματα που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι υπό αμφισβήτηση. Η ίδια συνταγή ακολουθήθηκε και την Δευτέρα με μόλις 6.105 μοριακά τεστ.
Το σύστημα καταγραφής κατηγορείται ότι παρουσιάζει κενά, λόγω του ότι ο ΕΟΔΥ κρατάει το δικό του αρχείο με τα τεστ που πραγματοποιούν οι μονάδες του και αυτό αργεί να ενσωματωθεί στη συνολική καταγραφή, η οποία παρουσιάζει στρεβλή εικόνα για την κατάσταση στις περιφέρειες και τη χώρα συνολικά. Ανεξάρτητα από τις καταγγελίες αυτές, είναι σαφές πως οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ δεν δίνουν επαρκείς πληροφορίες για το πόσα τεστ πραγματοποιούνται κάθε μέρα, πού και πώς, ώστε να ξέρουμε πόσο αντιπροσωπευτικό είναι το δείγμα και πόσο καλά εξετάζεται η κάθε περιφέρεια.
Βέβαια πραγματική εξέταση του πληθυσμού, σημαίνει μαζικά και τυχαία τεστ, που θα εντοπίσουν νέα κρούσματα (και εστίες) έγκαιρα βοηθώντας τους φορείς του ιού να προστατέψουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Κάτι που βέβαια απαιτεί και την επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία ανθρώπων που δεν χρειάζονται νοσηλεία, αλλά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στις οικογένειές τους. Ο «εντοπισμός» όσων έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα και ζητάνε να κάνουν το τεστ δεν βοηθάει στην πρόληψη, καθώς αυτοί οι άνθρωποι δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα.
Όσο άλλες χώρες αποφασίζουν να διεξάγουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό τους και βλέπουν και τα θετικά αποτελέσματα της πρακτικής τους, στην Ελλάδα υπάρχουν καταγγελίες για περιπτώσεις όπου δεν γίνεται ούτε η ιχνηλάτηση των επαφών κρούσματος.