Έφυγε χθες από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος, δικηγόρος Γιώργος Παριανός, ο οποίος είχε αναπτύξει πρωτοπόρα αντιστασιακή δράση την περίοδο της επταετούς δικτατορίας. Ο Γιώργος Παριανός ήταν ένας συνεπής αγωνιστής, σταθερός στην επιλογή του στο πλευρό του κόσμου της εργασίας, ανιδιοτελής και άνθρωπος ουσίας, που άφησε το θετικό του στίγμα στο χώρο της δικηγορίας, στο κίνημα και στους δικούς του ανθρώπους.
Στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με τους συνδυασμούς της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.
Ο Γιώργος Παριανός είχε διετελέσει και μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, εκλεγμένος με την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων. Σε πρόσφατες εκλογές του ΔΣΑ ήταν υποψήφιος Πρόεδρος υποστηριζόμενος από την Εναλλακτική Παρέμβαση.
Παραθέτουμε την αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
Έφυγε από τη ζωή το μέλος του ΣΦΕΑ Γιώργος Παριανός
Το απόγευμα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 έφυγε από την ζωή, ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και μέλος του ΣΦΕΑ, Γιώργος Παριανός.
Ο Γιώργος Παριανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Ο Γιώργος, όντας φοιτητής της Νομικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, υπήρξε πρωταγωνιστής του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος μέσα από τις γραμμές της Αντι-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ. Πρωτοστάτησε στους φοιτητικούς αγώνες και στην κατάληψη της Νομικής, ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Κατάληψης.
Για την δράση του αυτή κρατήθηκε και βασανίστηκε, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 1973 στα κολαστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, του ΚΕΣΑ και της Ασφάλειας, υπομένοντας όλα τα βασανιστήρια ακλόνητος στα πιστεύω του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ελευθερία, την δημοκρατία.
Ήταν από τους φοιτητές, που η χούντα διέκοψε την αναβολή τους, και το καλοκαίρι του 1973 σε συνέχεια της κράτησής του στην ΕΣΑ, μαζί με άλλους φοιτητές – αγωνιστές, στρατεύτηκε μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, που στο πλαίσιο της «Μαρκεζινικής φιλελευθεροποίησης της χούντας», τους δόθηκε και πάλι αναβολή.
Ο Γιώργος βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και χωρίς καμιά αναστολή κατευθείαν με την επιστροφή του από το στρατόπεδο στα Θερμά Λουτρά Νιγρίτας, κλείστηκε στο Πολυτεχνείο, όπου έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις ημέρες της κατάληψης μέσα από τις γραμμές των οργανώσεων, που ήταν ενταγμένος.
Αμέσως μετά το Πολυτεχνείο πέρασε στην παρανομία, πιάστηκε πάλι και κρατήθηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ τον Δεκέμβριο του 1973.
Μετά την μεταπολίτευση, παρά το ότι του δόθηκε η δυνατότητα με υποτροφία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γερμανία, δεν το έκανε θέλοντας να αποφύγει δεσμεύσεις και να συνεχίσει να αγωνίζεται ως δικηγόρος και ως στέλεχος του ΚΚΕ και μέσα από τις γραμμές του κινήματος Ειρήνης. Μετά το 1989, ως ανένταχτος πλέον, συνέχισε να υπηρετεί μέσα από την συνδικαλιστική του δραστηριότητα τις αρχές και τις αξίες του.
Αγάπησε και υπηρέτησε την ποινική δικηγορία με πάθος, συνέπεια και αρχές μέχρι την τελευταία του πνοή. Υπηρέτησε την δικηγορία και ως συνδικαλιστής όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) μέσα από τις γραμμές της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων το 1991-1992, της οποίας υπήρξε και υποψήφιος Πρόεδρος.
Ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει τις πολιτικές του επιλογές με συνέπεια, μετριοφροσύνη, σύνεση και σεμνότητα πιστεύοντας πάντα στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ο Γιώργος πέρασε από τη ζωή και άφησε βαθιά τα σημάδια της πορείας αυτής με την αγάπη του για τον άνθρωπο, την δικαιοσύνη που υπηρέτησε για πάνω από 40 χρόνια με συνέπεια και σεμνότητα.
Το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ, οι συναγωνιστές και οι συναγωνίστριες του, με θλίψη για την απώλειά του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, την γυναίκα του, τον αγαπημένο του γιο Ελισαίο και τους οικείους του.
- Το κείμενο συντάχθηκε από βιογραφικά στοιχεία που πήραμε από συναγωνιστές και συντρόφους.
Για το Δ.Σ. του ΣΦΕΑ 1967-1974