Δανάη Μαραγκουδάκη
Φέτος, σε πείσμα των καιρών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας τα κάνει όλα εξ αποστάσεως και τα προσφέρει δωρεάν σε παιδιά και νέους, καταφέρνοντας να γίνει ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών.
Τι κοινό έχει ένας γερμανός έφηβος με έναν προσφυγάκι από τη Συρία; Πώς βιώνει ένα παιδί την επέλαση των ναζί; Γίνεται μάθημα χωρίς ρεύμα και σχολικά βιβλία; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και σε άλλα πολλά, επιχειρούν να δώσουν οι ταινίες που διαγωνίζονται φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους που διεξάγεται διαδικτυακά και δωρεάν έως τις 5 Δεκεμβρίου στο online.olympiafestival.gr
Οι επιλεγμένες ταινίες φέρνουν εικόνες από όλο τον κόσμο, κόντρα στα στερεότυπα που αναπαράγει η τηλεόραση και το Χόλιγουντ: ταινίες που υμνούν τη χαρά της ζωής και δεν φοβούνται να μιλήσουν στα παιδιά με ειλικρίνεια. Οικογένεια, φιλία, έρωτας, φύση, μουσική, διαδίκτυο, αλλά και μετανάστευση, φτώχεια, παραβατικότητα, απώλεια, αγώνας για επιβίωση, θρησκευτικός φανατισμός και βέβαια πανδημία. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, το μήνυμα παραμένει αισιόδοξο και είναι ηχηρό: τα παιδιά είναι αγωνιστές, και η ζωή βρίσκει τελικά τρόπο. Παράλληλα, τρέχει η επετειακή 20η Camera Zizanio, ένα ακόμη φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, με ταινίες που έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά.
Είναι μια γιορτή του κινηματογράφου που δίνει βήμα στα παιδιά, χωρίς να μιλάει για αυτά ερήμην τους.Φέτος, σε πείσμα των καιρών, το φεστιβάλ Ολυμπίας τα κάνει όλα εξ αποστάσεως, καταφέρνοντας να γίνει ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων και ιδεών. Δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο μέσα από το δωμάτιό τους, να δημιουργήσουν, να συναντηθούν μεταξύ τους, να ακουστούν, αλλά κυρίως, να σκεφτούν. Και αυτό, σήμερα, είναι πιο επιτακτικό από ποτέ.
Το Πριν προτείνει:
● Αντιγόνη (Sophie Deraspe). Μια ορφανή έφηβη μετανάστρια, η Αντιγόνη, άριστη μαθήτρια, βοηθά τον αδερφό της να δραπετεύσει από τη φυλακή, όταν αστυνομικοί σκοτώνουν εν ψυχρώ έναν φίλο του και τον συλλαμβάνουν. Καθώς ορθώνει το ανάστημά της απέναντι στην αστυνομία, τη δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα, κερδίζει την υποστήριξη των συνομηλίκων της, οι οποίοι κινητοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σαν ένας σύγχρονος χορός της αρχαίας τραγωδίας. Η ταινία κέρδισε τα κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας του Καναδά.
* Οι μικροί λύκοι (Samuel Kishi Leopo). Δυο μικρά αδερφάκια, ο Max και ο Leo, έχουν μόλις περάσει, μαζί με τη μητέρα τους Lucia, τα σύνορα από το Μεξικό προς τις ΗΠΑ, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Τις άπειρες ώρες που περιμένουν τη μαμά τους να επιστρέψει απ’ τη δουλειά, ονειρεύονται την υπόσχεση της ότι θα πάνε στη Ντίσνεϊλαντ, στη δική τους Γη της Επαγγελίας. Ο σκηνοθέτης Samuel Kishi Leopo «χτίζει» πάνω στις εμπειρίες της δικής του παιδικής ηλικίας και αφηγείται μια επίκαιρη ιστορία μετανάστευσης. Βραβείο Generation Kplus στην Μπερλινάλε.
● Γιος-μάνα (Mahnaz Moham-madi). Η Leila είναι μια χήρα μητέρα δύο παιδιών στο Ιράν με επισφαλή εργασία. Ο Kazem της κάνει πρόταση γάμου αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Ο μέλλων σύζυγός της έχει μια κόρη στην ηλικία του 12χρονου γιου της, του Amir, και σύμφωνα με την παράδοση είναι κατακριτέο ένα νεαρό κορίτσι να συγκατοικεί με τον ετεροθαλή αδελφό του. Ο Kazem ζητάει από τη Leila να μην φέρει μαζί της το γιο της, μέχρι να παντρέψει αυτός την κόρη του.
● Λουνάνα, ένα γιακ μες στην τάξη (Pawo Choyning Dorji). Πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα ταινία από το Μπουτάν. Οι αντοχές ενός νεαρού δασκάλου δοκιμάζονται στο πιο απομονωμένο σχολείο του πλανήτη, στους παγετώνες των υψιπέδων των Ιμαλαΐων. Κι ενώ ετοιμάζεται να παραιτηθεί, οι δυσκολίες των μαθητών του αρχίζουν να τον συγκινούν.
● Daniel ‘16 (Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος). Ο διακεκριμένος έλληνας ντοκιμαντερίστας επιστρέφει στη μυθοπλασία με ήρωα έναν Γερμανό έφηβο, τον Daniel, τον οποίο στέλνουν στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του σε μια σωφρονιστική κοινότητα ανήλικων. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στις όχθες του Έβρου, θα γνωρίσει έναν μικρό πρόσφυγα και θα βιώσει πρωτόγνωρα συναισθήματα.
● When Hitler Stole Pink Rabbit (Caroline Link). Η 9χρονη Anna, παιδί Εβραϊκής οικογένειας, δεν είναι σίγουρη ποιος ακριβώς είναι αυτός ο Χίτλερ. Αλλά, όταν η οικογένειά της αναγκάζεται να αφήσει την Γερμανία, συνειδητοποιεί ότι ο άνδρας από τις αφίσες ετοιμάζεται να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τον δικό της μικρόκοσμο. Χωρίς ούτε μία σκηνή από τις φρικαλεότητες του πολέμου, η ταινία αποδίδει μέσα από τη ματιά της μικρής τι σημαίνει ξεριζωμός, αλλά και πόσο ευεργετική είναι η αγάπη και ο πολιτισμός. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της Τζούντιθ Κέρ, διάσημης σήμερα εικονογράφου παιδικών βιβλίων.