Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Σε ολοένα και πιο δραματική κατάσταση εισέρχονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η κυβέρνηση αρνείται έστω και τώρα να προχωρήσει σε πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Αντίθετα, φροντίζει ώστε να μην βγουν ζημιωμένα τα «κοράκια» της ιδιωτικής υγείας.
Ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πιέζεται όλο και περισσότερο από την αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων και μη ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση επιμένει να αδιαφορεί προκλητικά για τα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος με στόχο την αποτελεσματική ενίσχυση του ΕΣΥ. Για τις ελλείψεις σε προσωπικό – που δεν είναι απόρροια μόνο της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ήταν γνωστές εδώ και χρόνια – το υπουργείο Υγείας προτιμάει την προσωρινή συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς. Συγκεκριμένα καλεί κυρίως τις ειδικότητες αιχμής να υπογράψουν συμβάσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης για 6 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες, για 2.000 ευρώ αφορολόγητα και με αμοιβή για εφημερίες, επισκέψεις κατ’ οίκον και τηλεσυμβουλευτική. Επεκτείνει δηλαδή το κάλεσμα που υπήρχε από τον Απρίλη για 2+2 μήνες και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η ανάγκη για νέες κλίνες τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε κλινικές συνεχώς μεγαλώνει και φυσικά το ίδιο και η ανάγκη για προσωπικό, ειδικά εφόσον πρόκειται για μια κατηγορία ασθενών που χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση. Ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, που είναι στην πιο δύσκολη κατάσταση, τα κρεβάτια και το προσωπικό προκύπτουν από την αποδυνάμωση άλλων κλινικών ή δομών, όπως περιφερειακά ιατρεία τα οποία κλείνουν ώστε οι γιατροί να μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Κυκλοφορούν όμως και δημοσιεύματα πως σε χώρο υποδοχής ήπιων περιστατικών Covid-19 θα μετατραπεί και το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο.
Σε αυτό το τοπίο τις τελευταίες μέρες βλέπουμε τους γιατρούς που κουβαλάνε όλο το βάρος της κατάστασης να στοχοποιούνται. Το κάλεσμα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) για συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου (κάλεσμα και της ΟΕΝΓΕ) και συγκεκριμένα η σχετική τοποθέτηση της προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα σε ραδιοφωνική εκπομπή θα μπορούσε να είναι «διέγερση σε ανυπακοή», σύμφωνα με την εισαγγελέα που την Πέμπτη παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα.
Την Τρίτη η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ «διέψευσε» τις δηλώσεις του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου, Θανάση Σιούλη, για το ότι δεν υπήρχε καμία κενή κλίνη ΜΕΘ το πρωί εκείνης της μέρας κατά την οποία το νοσοκομείο θα εφημέρευε, ανακοινώνοντας ότι οι ελεύθερες κλίνες ήταν επτά. Όπως εξηγεί η ΕΝΙΘ, «η λύση που δόθηκε ήταν να “αφαιρεθούν” οι έξι κλίνες από τη Μονάδα της Καρδιοχειρουργικής και μετά τον θάνατο ενός διασωληνωμένου αρρώστου διατέθηκαν συνολικά επτά κλίνες το μεσημέρι». Στην ίδια ανακοίνωση συνεχίζει: «Είναι θράσος να διασύρονται γιατροί και νοσηλευτές, που βιώνουν στο πετσί τους, με άπειρες ώρες εργασίας και πίεση πάνω από τα όρια των αντοχών τους, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ και, με ψέματα, να τους βάζουν στο στόχαστρο μιας επικοινωνιακής πολιτικής που ήδη καταρρέει».
Υπουργείο και ΜΜΕ στοχοποιούν πλέον ανοιχτά τους «ήρωες πίσω από τις μάσκες»
Αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι είναι διαρκές. Το υπουργείο Υγείας καμαρώνει για τις κλίνες Covid-19 σε κλινικές και ΜΕΘ, ενώ στην πλειοψηφία τους είναι κλίνες που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση άλλου νοσήματος, και ταυτόχρονα συνεχίζει τις διακομιδές ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Ως προς αυτές τις διακομιδές την Τετάρτη στην δημοσιότητα ήρθε εμπιστευτικό έγγραφο που είχε στείλει το ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης την προηγούμενη μέρα, το οποίο έδινε την οδηγία «να μην πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια», αφήνοντας τους ανασφάλιστους ασθενείς στον «αέρα» για να μη «ζημιωθούν» οι κλινικάρχες. Μετά την αποκάλυψη το υπουργείο υποχρεώθηκε να το πάρει πίσω ανακοινώνοντας ότι «με διάταξη νόμου κατατίθεται σήμερα (Τετάρτη) στη βουλή, όλοι οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ».
Η ουσία του αναποτελεσματικού κυβερνητικού σχεδίου δεν αλλάζει με μπαλώματα και αναντίστοιχες πανηγυρικές δηλώσεις, ούτε με επίρριψη των ευθυνών στους νέους. Ο μόνος δρόμος για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να καλυφθούν τα αιτήματα των υγειονομικών.
Οι υγειονομικοί φώναξαν ξανά για δημόσια υγεία
Την Πέμπτη, στις πύλες των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, πραγματοποιήθηκαν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης για τη δημόσια υγεία που είχε εξαγγείλει η ΟΕΝΓΕ. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, το ΠΑΜΕ, αντικαπιταλιστικές περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις και συλλογικότητες. Μαζικό «παρών» στις κινητοποιήσεις έδωσαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΝΑΡ και της νΚΑ. «Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει το χρόνο που κερδίσαμε στο πρώτο κύμα για να ενισχύσει το σύστημα υγείας, άδραξε την ευκαιρία για να τρέξει τα σχέδια της σε βάρος των εργαζομένων», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Το υγειονομικό κίνημα απαιτεί άμεση ενίσχυση της δημόσιας υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, νέες ΜΕΘ αλλά και με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Τέλος, στο στόχαστρο βρέθηκε και η επιλογή της κυβέρνησης να λειτουργεί ως ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων στέλνοντας «πελατεία» από τα δημόσια νοσοκομεία στους κλινικάρχες.