Γιάννης Ελαφρός
▸Έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής της κυβέρνησης σχετικά με την χουντικής κοπής απαγόρευση των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, δήθεν λόγω πανδημίας. Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του επίκουρου καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και μέλους της κυβερνητικής επιτροπή των λοιμωξιολόγων στη χθεσινή τακτική συνέντευξη Τύπου.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Αληθεύει ότι υπάρχει απόφαση και πρόταση των ειδικών με βάση την οποία έγινε η απαγόρευση των συναθροίσεων έως την Πέμπτη 18.11; Ο αριθμός 4 προκύπτει από κάποιο αλγόριθμο της μελέτης; Και μόλις λήξει αυτή η απαγόρευση από εκείνη τη στιγμή δεν θα ισχύει ο ίδιος κίνδυνος για την συνάθροιση 4 ατόμων;
Απάντηση Μαγιορκίνη: «Η επιτροπή το μόνο που έχει πει κατ’ επανάληψη και το λένε όλοι οι επιστήμονες, είναι ότι πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό πολλώ δε μάλλον στη φάση αυτή που είμαστε με πολύ αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι τα υπόλοιπα αφορούν αποφάσεις της Πολιτείας».
Δηλαδή, δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να εκτιμά τον κίνδυνο των διαδηλώσεων και συγκεκριμένα των συναθροίσεων στο επίπεδο των τεσσάρων ατόμων, όπως και καμία σχετική απόφαση-εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση.
Πρόκειται για καθαρά πολιτική απόφαση, στηριγμένη σε πολιτικά κριτήρια, με στόχο την ένταση της καταστολής και το κτύπημα του κινήματος.
Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η απαγόρευση των διαδηλώσεων. χωρίς μάλιστα να τηρούνται ούτε οι προϋποθέσεις του δικού τους νόμου, που αναφέρεται σε γνώμη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που δεν υπήρχε
Με βάση όμως την μη έκφραση γνώμης της επιτροπής των ειδικών η κυβερνητική απόφαση δεν συμμορφώνεται ούτε καν με τις διατάξεις του δικού τους νόμου, είναι μη σύννομη δηλαδή. Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης, η απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας επικαλείται νόμο, που αναφέρει πως:
«Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, είναι δυνατόν, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, να επιβάλλεται, για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, σε όλη την Επικράτεια ή σε ορισμένη μόνο περιοχή, απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχει ένας ελάχιστος αριθμός ατόμων.»
Το υγειονομικά έωλο της κυβερνητικής απαγόρευσης φαίνεται και από το αστείο της υπόθεσης. Δηλαδή, τέσσερα άτομα αποτελούν ικανή συγκέντρωση ανθρώπων για την αυξημένη διάδοση του κορονοϊού, αλλά μόνο από 15-18 Νοεμβρίου! Μετά επιστρέφουμε στις προηγούμενες ρυθμίσεις…
Οι διαδηλώσεις δεν είναι σημεία υπερμετάδοσης της πανδημίας λένε επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ
Αξιοσημείωτο είναι πως επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις από τις ΗΠΑ έχουν καταρρίψει από το καλοκαίρι ακόμα τις κυβερνητικές αιτιάσεις περί διαδηλώσεων – εστιών υπερμετάδοσης του ιού. Τα ίδια έλεγαν και οι οπαδοί του Τραμπ (που κατά τα άλλα αντιμετωπίζουν την covid-19 ως γριππούλα) για να κτυπήσουν τις αντιρατσιστικές αντικατασταλτικές διαδηλώσεις.
Για παράδειγμα στο άρθρο με τίτλο «Διαδηλώνοντας τον καιρό της πανδημίας» της Monique Tello, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ (και αναδημοσιεύει μεταφρασμένο ολόκληρο η Παντιέρα), σημειώνεται πως:
«πλέον έχουμε στοιχεία που δείχνουν πως το ποσοστό μόλυνσης με COVID-19, μεταξύ των διαδηλωτών είναι εξαιρετικά χαμηλό, περί το 2,5% εδώ στη Μασαχουσέτη, με το συνολικό ποσοστό μόλυνσης να συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό αντικατοπτρίζει την τάση μεταξύ των διαδηλωτών από άκρη σε άκρη της χώρας: οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και ως επί το πλείστον από ανθρώπους που φορούσαν μάσκες και διατηρούσαν κοινωνικές αποστάσεις».
Η Monique Tello είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας: «Δούλεψα στους θαλάμους COVID-19 και είδα πόσο μεταδοτικός μπορεί να είναι αυτός ο ιός και πόσο επώδυνος είναι ο θάνατος από αυτόν», σημειώνει. «Μία πρόσφατη μελέτη της ιχνηλάτησης έδειξε ότι οι περισσότερες μεταδόσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ ατόμων που αλληλεπιδρούν σε εσωτερικούς χώρους για 15 λεπτά ή περισσότερα. Η ανάλυση 28 γεγονότων υπερμετάδοσης από όλο τον κόσμο αποκάλυψε ομοιότητες: ήταν σε εσωτερικό χώρο, οι άνθρωποι δεν φορούσαν μάσκα και μιλούσαν μεταξύ τους, τραγουδούσαν, ή μοιράζονταν ένα γεύμα.
Για τους λόγους αυτούς, το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς, ανοικτούς χώρους μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης. Η συγκέντρωση σε εξωτερικούς χώρους με πειθαρχία και κοινωνική απόσταση θα ήταν καλή για όλους μας, για λόγους που εκτείνονται πέρα από τη διαμαρτυρία. Μελέτες έχουν δείξει πως τα σταγονίδια με ιικό φορτίο μπορούν να ταξιδέψουν ως 2 μέτρα, οπότε η χρήση μάσκας και η διατήρηση της απόστασης είναι μείζονος σημασίας», συμπληρώνει.
Σε έρευνα επιστημόνων από τα πανεπιστήμια Northeastern, Harvard, Northwestern και Rutgers, η οποία κάλυψε σχεδόν 40.000 άτομα που συμμετείχαν σε εθνικές διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της «λευκής υπεροχής» στις ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκε πως «υπάρχει μια σαφής και σημαντική αρνητική συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού του πληθυσμού μιας πολιτείας που ανέφερε διαμαρτυρίες και της επακόλουθης αύξησης των περιπτώσεων COVID-19». Δηλαδή, οι υψηλότεροι ρυθμοί μετάδοσης του κορονοϊού δεν παρατηρήθηκαν στις πολιτείες με μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά το αντίθετο! Για παράδειγμα, η Ουάσιγκτον, η οποία είχε τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής σε πορείες (13,7%) ανέφερε σχετικά χαμηλή αύξηση των περιπτώσεων ιών κατά την ίδια περίοδο, σημείωσαν οι ερευνητές. Οι ίδιες τάσεις καταγράφηκαν και στη Μασαχουσέτη (9% συμμετοχή), στη Νέα Υόρκη και στο Βερμόντ (από 7,9%), αντίθετα με τη Βόρεια Ντακότα και τη Δυτική Βιρτζίνια, που είχαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις περίπου 2%.
Με άλλα λόγια, οι διαδηλώσεις «ήταν πολύ απίθανο να είναι» ο μεγάλος μοχλός πίσω από την αύξηση των λοιμώξεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λέει ο David Lazer, διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής πολιτικής επιστήμης και πληροφορικής στο Northeastern, και ένας από τους ερευνητές που διεξήγαγε τη μελέτη. Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να έγκειται στην αυξανόμενη επιστημονική συναίνεση ότι η εγγύτητα στο εσωτερικό μπορεί να είναι το κυρίαρχο μονοπάτι στη μετάδοση του SARS-CoV-2, του κορονοϊού που προκαλεί το COVID-19. «Ως τέτοια», διαπίστωσε η μελέτη, «είναι πιθανό η εγγύτητα σε εξωτερικούς χώρους να μην έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξάπλωση». Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωναν πως θα απαιτηθεί μια πληρέστερη ανάλυση που θα ενσωματώνει τους διάφορους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε μια πρόσφατη απότομη αύξηση των λοιμώξεων, όπως η συμμόρφωση με την τήρηση αποστάσεων και η μη χρήση μάσκας, καθώς και οι πολιτικές του κράτους.