Δημήτρης Τζιαντζής
Να σαρώσει ότι έχει μείνει όρθιο στα εργατικά δικαιώματα και σε όλο το μήκος και πλάτος του ασφαλιστικού στοχεύει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το αντεργατικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση εντός Νοεμβρίου. Στο επίκεντρο του νέου θεσμικού πλαισίου που προωθείται βρίσκονται μεγάλες αντιδραστικές αλλαγές σε ωράρια-υπερωρίες, άδειες, τηλεργασία, συνδικαλισμό και κάρτα εργασίας. Οι εμπνευστές αυτού του κοινωνικού οδοστρωτήρα δεν μασάνε τα λόγια τους. Στην εισήγηση σημειώνεται πως το σχέδιο νόμου προωθεί «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην αλλαγή νοοτροπίας». «Είναι κοινωνικά και οικονομικά φιλελεύθερο»(!), διατυμπανίζεται. Ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι στοχεύει στην «καταπολέμηση της μαύρης εργασίας», στην πράξη το νομοσχέδιο εστιάζει στην ενίσχυση και επέκταση των υπερωριών και την ελαστικοποίηση των ωραρίων αντί της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Η επέκταση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με ατομική ευθύνη του εργαζομένου, κι ενώ οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν προσωπικό μέχρι και 10 ώρες ημερησίως χωρίς έξτρα αμοιβή, εφόσον εντός έξι μηνών εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό! Στην πράξη στις περισσότερες επιχειρήσεις οι απλήρωτες υπερωρίες δεν θα αντισταθμίζονται ποτέ.
Το νέο νομοσχέδιο στοχεύει ανοιχτά στον ασφυκτικό περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας μέσω των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο, την εξ αποστάσεως συμμετοχή σε γενικές συνελεύσεις και την υποχρεωτική εφαρμογή ηλεκτρονικής ψήφου για την πραγματοποίηση απεργίας. Προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, τίθεται «η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο» δηλαδή η δημιουργία αρχείου ηλεκτρονικού φακελώματος για τους συνδικαλισμένους. Αν δεν παρέχεται εξ αποστάσεως συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση και ψήφος σε όποιο μέλος το επιθυμεί, η προκήρυξη απεργίας θα θεωρείται παράνομη. Η διάταξη για ηλεκτρονική ψηφοφορία για την πραγματοποίηση απεργίας θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την πρόσφατη διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία. Επίσης θα προβλέπεται σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο η δημιουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού ασφαλείας σε «τομείς ζωτικής σημασίας», που θα φτάνει το 40%!
Ακόμα προβλέπεται «μηδενική ανοχή» ενάντια στις καταλήψεων εργασιακών χώρων, ακόμα και των κινητοποιήσεων στην είσοδο της επιχείρησης ενώ υπάρχει αναφορά και «στην άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας» ανάλογα με την ερμηνεία του εργοδότη-διευθυντή. Αν υπάρξει σχετική καταγγελία η απεργία καθίσταται αυτομάτως παράνομη.
Το νομοσχέδιο θέτει εκτός νόμου την απεργιακή περιφρούρηση καθώς απαγορεύει κινητοποιήσεις στην είσοδο της επιχείρησης ενώ η προτροπή για συμμετοχή σε απεργία θα θεωρείται «άσκηση ψυχολογικής βίας»!
Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή «ασκούν ψυχολογική βία» τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη! Με πρόσχημα την αυτοματοποίηση του ελέγχου από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας εισάγεται το σύστημα του «ψηφιακού ωραρίου» με εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου, το οποίο όμως μπορεί να αξιοποιηθεί από την εργοδοσία για την εντατικοποίηση της εργασίας και περιορισμό των διαλειμμάτων. για τουαλέτα, φαγητό κλπ. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το νέο πλαίσιο για επέκταση της τηλεργασίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την πρόταση του εργοδότη για τηλεργασία όταν αναφέρεται σοβαρός λόγος.