Μπάμπης Συριόπουλος
Κυβερνήσεις και αστικός κόσμος, εδώ και δεκαετίες, επιχειρούν την υπονόμευση των εκδηλώσεων και της πορείας στην επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, με στόχο την κατάργησή της. Φέτος, στα επιχειρήματά τους έχουν προσθέσει και το υγειονομικό ζήτημα, λόγω πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός «Προστασίας» του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε σύσκεψη στο Μαξίμου αποφάνθηκε (με ποια ιδιότητα και τεκμηρίωση άραγε;) ότι «βασικό όπλο του ιού είναι οι συναθροίσεις» συμπληρώνοντας ότι «αυτά δεν θα γίνουν ανεκτά». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «το 2020, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την 28η Οκτωβρίου, δεν γιορτάσαμε μαζί το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε τίποτα από αυτά που μας ενώνουν. Άρα λοιπόν, το ίδιο θα συμβεί και με το Πολυτεχνείο», ανάγοντας προφανώς τη 17η Νοέμβρη σε μια εθνική γιορτή που «ενώνει». Όπως είπε, μάλιστα, «η Ελληνική Αστυνομία, στον καιρό της πανδημίας, είναι το ΕΣΥ της προστασίας μας». Προκειμένου δε να μην μείνει αμφιβολία για τις προθέσεις κυβερνώντων και δικαιοσύνης, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών της πόλης, για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή, επειδή η ΕΝΙΘ τόλμησε και κάλεσε σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. όσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, σε συνέντευξή του στόχευσε την «κινητικότητα των πολιτών» ως «τον βασικό εχθρό που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» – ξεχνώντας να διευκρινίσει αν εννοεί και τις μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς…
Έτσι κι αλλιώς η 17η Νοέμβρη ποτέ δεν τους ανήκε ώστε να δικαιούνται τώρα να την «αναβάλλουν»
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, έκανε λόγο για την ανάγκη «με ελεύθερη βούληση να περιορίσουμε την ελευθερία μας» – εννοώντας, προφανώς, τον περιορισμό της δικής μας ελευθερία να αγωνιζόμαστε και όχι της ελευθερίας της κυβέρνησης να νομοθετεί την κατάργηση του οκταώρου και άλλων δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Ο ίδιος, στη συνεδρίαση της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, είπε με σιγουριά ότι «η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων». Απευθυνόμενος δε στον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, έκανε λόγο για «εγκληματική στάση όσων, εν μέσω πανδημίας, βλέπουν ή ακόμη και μιλούν για την πορεία του Πολυτεχνείου.
Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, οι συναθροίσεις, οι μετακινήσεις έξω από το σπίτι (όχι για δουλειά…) και η νεολαία. Όλα αυτά συγκεφαλαιώνονται στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, την οποία πρέπει να «γιορτάσουμε με κατάνυξη και σεβασμό, αλλά χωρίς πορείες» σύμφωνα με τον Χρυσοχοΐδη, για να μη γίνει «γιορτή για φέρετρα». Υποκρίνονται, φυσικά, ότι η επέτειος της εξέγερσης της 17ης Νοέμβρη είναι μια γιορτή σαν την 25η Μαρτίου ή το… Πάσχα στην οποία αρμόζει «κατάνυξη και σεβασμός» από το σπίτι. Εξάλλου, σε καμία εθνική γιορτή δεν επιστρατεύονται χιλιάδες αστυνομικοί έτοιμοι να χτυπήσουν και να συλλάβουν τους «εορτάζοντες». Έτσι κι αλλιώς η 17η Νοέμβρη ποτέ δεν τους ανήκε ώστε να δικαιούνται τώρα να την «αναβάλλουν».
Ο «τύπος επαφής» που θεωρείται υπεύθυνος για το 72% των κρουσμάτων είναι η «κοινή στέγη», ενώ για το 14% είναι οι «κλειστοί χώροι» (σύνολο 86%)
Αυτή η υποκρισία συνοδεύεται από τα δήθεν «υγειονομικά» επιχειρήματα για την απαγόρευση της πορείας. Αντίθετα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, στα ίδια τα διαγράμματα με βάση τα οποία -υποτίθεται- αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας ο πρωθυπουργός, ο «τύπος επαφής» που θεωρείται υπεύθυνος για το 72% των κρουσμάτων είναι η «κοινή στέγη», ενώ για το 14% είναι οι «κλειστοί χώροι» (σύνολο 86%). Στην κατηγοριοποίηση δε των κρουσμάτων ανάλογα με τον «τύπο συνάθροισης» αναφέρονται χώροι εστίασης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, εργοστάσια κι εκκλησίες, όχι όμως οι συναθροίσεις. Τίποτα δεν έχει αναφερθεί, επίσης, για τυχόν υγειονομικές επιπτώσεις της συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών έξω απ’ το Εφετείο στις 7 Οκτώβρη (εκτός βέβαια από τις προκληθείσες από το χτύπημα της Αστυνομίας).
Είναι σίγουρο ότι αν υπήρχε και η παραμικρή τέτοια υπόνοια, με βάση τα στοιχεία, θα το είχαν κάνει «σημαία» τους – αλλά δεν υπάρχει! Αντίθετα, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται, έστω και κατά λάθος, άλλες αιτίες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε για παράδειγμα ότι «αν εφαρμόζαμε οριζόντιο τεστ για είσοδο στη χώρα το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατ.». Ο δε υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ομολόγησε ότι πιστεύοντας πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα περιόριζαν τον ιό, η κυβέρνηση έριξε το βάρος «στο άνοιγμα του τουρισμού και της οικονομίας».
Ό,τι και να λένε, όμως, η φετινή πορεία με τα αναγκαία μέτρα προστασίας θα γίνει στον «ανοιχτό χώρο» και στον «καθαρό αέρα» της εξέγερσης του Νοέμβρη!