Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Σε σύστημα αντιμετώπισης αποκλειστικά του κορονοϊού μετατρέπεται το ΕΣΥ, λόγω της εγκληματικής κυβερνητικής ανευθυνότητας. Ασθενείς με άλλες νόσους μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές, υγειονομικό προσωπικό περιφέρεται από νοσοκομείο σε νοσοκομεία ενώ ο Β. Κικίλιας μιλά για «συγκλονιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης.
Οχτώ μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζει να βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και να «τονώνεται» με ανεπαρκείς σταγόνες, που φορτώνουν το βάρος στο προσωπικό. Αυτή η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στο νέο καθολικό lockdown, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σωτήρη Τσιόδρα. Οι εισαγωγές ασθενών ξεπερνάνε κατά πολύ τα εξιτήρια και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για Covid-19 παρουσιάζουν υψηλή κάλυψη των κλινών, 66% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη – την Πέμπτη.
Ο συνολικός αριθμός των κλινών ΜΕΘ της χώρας είναι έτσι κι αλλιώς ανεπαρκής. Το «1.013 κλίνες» που δηλώνει το υπουργείο Υγείας ή το 1.200 στο οποίο υποτίθεται ότι στοχεύει, είναι πολύ μικρότερο από τις 3.500 κλίνες που θα έπρεπε να υπάρχουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.
Όσο οι ανησυχίες στρέφονται στη Θεσσαλονίκη, να σημειώσουμε πως εκεί στο πρώτο κύμα της πανδημίας φτιάχτηκαν μόνο 17 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και προέκυψαν άλλες 24 από μετατροπή κλινών που προορίζονταν για άλλα νοσήματα σε κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. Στο δεύτερο κύμα δεν έχουμε νέα κρεβάτια αλλά μόνο την μετατροπή 37 μη Covid-19 κλινών ΜΕΘ. Οι ασθενείς με άλλα νοσήματα που βρίσκονταν σε αυτές μεταφέρθηκαν στον ιδιωτικό τομέα με τη γνωστή αποζημίωση των 1.700 ευρώ ανά ημέρα.
Η κατάσταση είναι παρόμοια και στους θαλάμους. Καθώς δεν υπάρχουν πια «νοσοκομεία αναφοράς», οι κλινικές Covid-19 επεκτείνονται παντού αποδυναμώνοντας τις άλλες κλινικές, καταλαμβάνοντας χώρο και προσωπικό. Το «Λοιμωδών» και το «Παναγία», νοσοκομεία που έκλεισαν όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης, παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Την ίδια ώρα το προσωπικό αρρωσταίνει με κορονοϊό, καθώς πάνω από 100 υγειονομικοί ήταν θετικοί την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου.
Στην Αθήνα, σε παρόμοιο κλίμα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» από τις 50 νέες κλίνες ΜΕΘ (δωρεά της βουλής), οι οποίες παρουσιάστηκαν πανηγυρικά, οι 35 παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού. Η ανακύκλωση προσωπικού, με την μεταφορά γιατρών και νοσηλευτών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο δημιουργώντας πρόβλημα σε κλινικές που αντιμετωπίζουν άλλα νοσήματα και στέλνοντας στις ΜΕΘ προσωπικό χωρίς την κατάλληλη εμπειρία, είναι κι εδώ η συνηθισμένη πρακτική.
Χαρακτηριστικό στοιχείο της κατάστασης, που προσπαθεί να μετατρέψει το ΕΣΥ σε σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου, είναι και η οδηγία για δραστική μείωση των τακτικών χειρουργείων. Συγκεκριμένα προβλέπεται μείωση κατά 20% στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο Α (επιτήρηση) και κατά 80% στις περιοχές του επιπέδου Β (αυξημένου κινδύνου).
Τα παραπάνω δεν ταιριάζουν με περήφανες δηλώσεις, όπως αυτές του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, που την Πέμπτη ανακοινώνοντας την πρόσληψη 300 μόνιμων γιατρών σε ΜΕΘ έκανε λόγο για «συγκλονιστική προσπάθεια» της κυβέρνησης και διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ. Οι ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΣΥ με βάση την κάλυψη των πραγματικών αναγκών υπολογίζονται σε 8.500 ειδικευμένους γιατρούς και 35.000 νοσηλευτές. Δεν ταιριάζουν όλα αυτά ούτε με τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ότι «η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε την ευθύνη που θα έπρεπε και μολονότι είχε φτάσει σε βαρύ επιδημιολογικό σημείο δεν ήχησε το καμπανάκι». Το καμπανάκι που πρέπει να ηχήσει είναι για την ικανοποίηση των αιτημάτων των υγειονομικών και τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Οι πραγματικές ελλείψεις προσωπικού υπολογίζονται ακόμα σε 8.500 ειδικευμένους γιατρούς και 35.000 νοσηλευτές
Στην ανακοίνωσή της για την απεργία του Οκτώβρη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) έθετε για πολλοστή φορά προς το υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση την αναγκαιότητα για «κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», «μονιμοποίηση τώρα όλων των επικουρικών, όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις», «πλήρη, επαρκή και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας», «επίταξη, χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα υγείας» «μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας, στους εργασιακούς χώρους, σε κλειστές δομές» καθώς και «τεστ απολύτως δωρεάν σύμφωνα με επιστημονικά κριτήρια».
Οχτώ μήνες μετά, το ΕΣΥ και τα δημόσια νοσοκομεία καλούνται να ανταποκριθούν στο δεύτερο και πιο επικίνδυνο κύμα της πανδημίας και πάλι ανοχύρωτα, με την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα στην ουσία να «σαμποτάρει» συνεχώς την ηρωική προσπάθεια των υγειονομικών.
«Η πανδημία χτυπάει τον φτωχό λαό»
«Οι κυβερνητικές επιλογές έφεραν τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Κ. Μακεδονία στο χείλος του γκρεμού. Με τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας σε μπλακ άουτ, τους γιατρούς και τους υγειονομικούς γενικότερα στα όρια σωματικής και ψυχικής αντοχής και τις ΜΕΘ να έχουν γεμίσει είναι φανερή η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Στήριγμα της ΝΔ ήταν η περιφερειακή διοίκηση και οι δήμαρχοι που λειτουργούν σαν τοπικό κράτος. Είναι ώρα να μπει φραγμός για να μην πληρώσει η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, ο λαός ακριβό τίμημα!», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Η περιφερειακή κίνηση τάσσεται ενάντια στην απαγόρευση κυκλοφορίας και απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας και των μέσων μαζικής μεταφοράς. «Αντίσταση-Αγώνας-Αλληλεγγύη-Αξιοπρέπεια-Ανατροπή της άθλιας πολιτικής ΝΔ και ΕΕ», σημειώνει.