Πάνω από το 10% υπολογίζει την ύφεση του 2020 από το 8,2% που ήταν η αρχική πρόβλεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ενώ για το χρέος υπολόγισε ότι θα κυμανθεί μεταξύ 204% και 206%. Με βάση αυτές τις προγνώσεις, άρχισε να συντάσσεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2021. Μόνο που αυτή η σχετικά «αισιόδοξη» προοπτική διατυπώθηκε πριν από την έναρξη του δεύτερου lockdown που καταβυθίζει ακόμα περισσότερο την οικονομία.
Την Τρίτη οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2021-2027. Η συμφωνία, η οποία βρισκόταν σε διαπραγμάτευση επί περίπου τέσσερις μήνες, βάζει όρους στην οικονομική βοήθεια για το πρώτο κύμα που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα δοθεί και καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να πάρουν χρήματα από την ΕΕ μόνο εάν τηρούν το «κράτος δικαίου». Ας σημειωθεί ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, πρόσφατα προειδοποίησε τα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «η οικονομία εισέρχεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας» και ότι η επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες θα εξαρτηθεί από το πότε η Κομισιόν θα κρίνει ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει ξεπεράσει την περίοδο της καθοδικής πορείας.
Με άλλα λόγια, όλα είναι στον αέρα. Κι αυτοί που πάνω απ’ όλους βρίσκονται στον αέρα είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι μικροεπιχειρήσεις που βλέπουν την κυβέρνηση να παίρνει ανεπαρκή μέτρα προσωρινής ανακούφισης και όχι ουσιαστικής στήριξης.